background

Dvera dăruită de Bogdan al III-lea

Dvera dăruită de Bogdan al III-lea

Ultima broderie lucrată în atelierul de la Putna care s-a păstrat până astăzi a fost realizată în 1510 din porunca lui Bogdan al III-lea.

Dvera monumentală, cea mai mare dintre toate dverele de la Putna, reprezintă Adormirea Maicii Domnului.

Dvera Adormirea Maicii Domnului dăruită de Bogdan al III-lea, 1510.
„Dreptmăritorul și de Hristos iubitorul, Io Bogdan voievod, cu mila lui Dumnezeu domn al țării Moldovei, fiul lui Ștefan voievod, nepotul lui Radu voievod, a făcut această dveră pentru biserica zidită de părintele său, în mănăstirea Putna, unde este hramul Adormirii Preacuratei Maici a lui Dumnezeu, în anul 7018 <1510>, între al șaselea și al șaptelea an al domniei sale, luna august 15.”

Este singura broderie ai cărei autori ne sunt cunoscuți după nume: pe partea dreaptă a ei și-au înscris numele monahii Mardarie, Iosif și Zosima, brodeurii care au lucrat această capodoperă. Un sentiment de adâncă recunoștință ne cuprinde pentru faptul că au tras pentru puțin vălul smereniei și ne-au împărtășit numele lor.

Portretul lui Bogdan al III-lea

Portretul lui Bogdan voievod de pe dvera din 1510 este singurul realizat în timpul domniei acestuia. Maniera execuției, gesturile, detaliile sunt foarte asemănătoare, uneori identice, cu cele ale portretului lui Ștefan cel Mare de pe dvera din anul 1500. Astfel se exprima faptul că Bogdan nu era doar fiul și moștenitorul tronului tatălui său, ci și un următor fidel și un continuator al politicii și al acțiunilor religioase ale acestuia.

Dvera Adormirea Maicii Domnului, 1510. Detaliu: Bogdan al III-lea, fiul lui Ștefan cel Mare.

Din punct de vedere tehnic, piesa este acoperită în întregime cu broderie, inclusiv fondul, ceea ce o deosebește de celelalte broderii mari. În jurul Fecioarei sunt înfățișați, în pandant, Sfinții Apostoli Petru și Pavel; mai jos, cei patru Evangheliști; apoi, Sfinții Apostoli Andrei, Simon Zelotul, Iacov al lui Zevedei, Vartolomei, Filip și Toma. Fiecare personaj este figurat alături de o cetate, care își are numele menționat alături: Roma, Tracia, Efes, Siria, Alexandria, Theba, Edesa, Babilon, Ierusalim, Derbent (?), Ierapole și India. Din acele locuri, fiecare apostol este luat de către un înger și dus în Grădina Ghetsimani, unde avea să fie îngropat preacuratul trup al Maicii lui Dumnezeu.

Dvera Adormirea Maicii Domnului. Detaliu. Mântuitorul.
Dvera Adormirea Maicii Domnului dăruită de Bogdan al III-lea, 1510. Detaliu.

În mijlocul compoziției este înfățișat Iisus Hristos, Care ia în brațe sufletul Maicii Sale, în chipul unui prunc, simbol al nevinovăției. De jur împrejur sunt serafimi și heruvimi, foarte bine deosebiți între ei (aici, a se aprecia măiestria meșterilor), îngeri și diferite persoane sfinte. Jos, apare Arhanghelul Mihail, care retează cu sabia mâinile evreului Atonie, cel care dorea să răstoarne sicriul. Concepută cu un decor vegetal luxuriant, care este răspândit peste tot, icoana își diminuează, totuși, fiorul transcendental, mult mai viu în broderiile din vremea lui Ștefan cel Mare.