Cu puțin timp înainte ca trupul chinuit de suferință al lui Ștefan cel Mare să-și afle liniștea veșnică, la Putna se pornea copierea altui Tetraevanghel, încă și mai somptuos decât cel din 1489.
Tetraevanghel anonim (1504–1507)
Tetraevanghel anonim (1504–1507)
Scris pe pergament, de un copist anonim, manuscrisul înfățișează privitorului file de o impresionantă frumusețe. Aurul strălucește în titluri, în puncte, în cuvinte răzlețe, dar și în rânduri întregi, care alcătuiesc prima pagină a Evangheliei după Matei. Se zărește printre culori, în bogatele împletituri care formează inițialele și frontispiciile late. Se revarsă din abundență în portretele miniate ale Evangheliștilor, care ocupă, fiecare, câte o pagină.
Miniatura cu Sfântul Evanghelist Ioan
Chenarele și frontispiciile înguste, cu jocul lor de cercuri înlănțuite, de palmete, de lujere cu flori, completează decorul acestui manuscris, ultima operă de miniatură din domnia lui Ștefan cel Mare. Picturile îngrijite, în culori vii, și-au păstrat prospețimea și strălucirea până în zilele noastre, ca mărturie a unei epoci pline de glorie.
Sfântul Ștefan cel Mare nu a mai apucat să vadă terminat acest Tetraevanghel.
Însemnarea lui spune, în traducere: „Cu bunăvoia Tatălui și ajutorul Fiului și săvârșirea Sfântului Duh, binecinstitorul și de Hristos iubitorul domn, Io Ștefan voievod, din mila lui Dumnezeu domn al Țării Moldovei, care el, de dumnezeiască dorință arzând și iubitor al cuvintelor lui Hristos fiind, cu râvnă a început acest Tetraevanghel mănăstirii sale, Putna, unde este hramul Adormirii Preasfintei Născătoare de Dumnezeu. Și atunci l-a aflat moartea și nu a ajuns să-l sfârșească; iar apoi fiul său, Bogdan voievod, din mila lui Dumnezeu domn al Țării Moldovei, l-a ferecat și l-a sfârșit pentru sufletul sfântrăposatului său părinte, Ștefan voievod, și pentru sănătatea și mântuirea sa”.
Pe scoarța din spate a ferecăturii din argint aurit, o inscripție în limba slavă consemnează sfârșitul lucrului: „Io Bogdan voievod, din mila lui Dumnezeu domn al Țării Moldovei, a ferecat acest Tetraevanghel mănăstirii sale, Putna, unde este hramul Adormirii Născătoarei de Dumnezeu, pentru sufletul sfântrăposatului său părinte, Ștefan voievod, și pentru sănătatea și mântuirea sa, în anul 7015 <1507>, mai 5”.