În urma negocierilor austro-turce, Imperiul Austriac a ocupat nordul Moldovei între 31 august și 25 octombrie 1774, teritoriul încorporat fiind numit Bucovina. Pentru că încercase să se opună anexării, Domnul Grigorie III Ghica al Moldovei a fost ucis din ordinul sultanului, la 1 octombrie 1777.
A urmat un proces de deznaționalizare, prin acțiuni de colonizare și imigrare, de ocupare mai ales de către austrieci a principalelor pârghii de conducere ale vieții politice și economice, ale administrației și justiției, ale instituțiilor culturale.
Pentru a rupe legăturile bisericești cu Moldova, în 1781 este creată Episcopia Bucovinei, cu sediul la Cernăuți, scoasă de sub autoritatea Mitropoliei din Iași.
Viața monahală a suferit foarte mult. Până în acel an în zona anexată existau nouă mănăstiri de călugări (Putna, Sucevița, Dragomirna, Sfântul Ilie, Ilișești, Humor, Solca, Voroneț și Moldovița), una de călugărițe (Pătrăuți) și numeroase schituri. În 1786, aceste așezăminte au fost desființate, cu excepția mănăstirilor Putna, Sucevița și Dragomirna. Odată cu celelalte schituri, au fost închise și Sihăstria Putnei și Sihăstria Ursoaia. Pentru mănăstirile rămase deschise, numărul viețuitorilor a fost limitat la 25. Din cei mai mult de 500 de călugări aflați în 1775 în Bucovina, în secolul următor aici mai erau doar 8%!
În anul 1786, după închiderea mănăstirilor, au fost luate proprietățile acestora și ale celor trei mănăstiri rămase deschise și din ele s-a creat Fondul religionar. Pus sub patronajul direct al împăratului austriac, doar o parte din veniturile acestui fond erau direcționate spre întreținerea celor trei mănăstiri rămase deschise.