background

„Spune-mi o poveste pentru suflet”

„Spune-mi o poveste pentru suflet”

În ultimul an, Asociația „Spune-mi o poveste pentru suflet” a organizat două proiecte formative naționale pentru copiii români din țară și din diaspora.

„10 cărți pentru 1000 de copii români din diaspora”

În perioada iunie-noiembrie 2023, Asociația „Spune-mi o poveste pentru suflet” a inițiat proiectul 10 cărți pentru 1000 de copii români din diaspora.

În diaspora, copiii vorbesc limba română în familie și cel mult în comunitățile din care fac parte. Unii participă și la cursurile sau la programele școlilor ori ale asociațiilor românești din comunitățile lor. Pentru multe dintre familiile stabilite în Occident, ÎNCĂ e importat ca cei mici să vorbească o limbă română nuanțată și să știe cât mai multe lucruri despre România. Poveștile sunt un instrument la îndemână pentru a învăța și una, și alta. Depinde – firește – și ce povești alegi.

Proiectul a fost realizat cu sprijinul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.

Fiecare dintre cei 1000 de copii a primit câte un set de 10 cărți, scrise și ilustrate de Veronica Iani. Sunt cărți scrise cu umor, într-o limbă română expresivă, iar conținutul lor ajută la formarea caracterului prin intermediul poveștilor. În plus, copiii au participat și la ateliere de povești, susținute de voluntari din comunitățile lor. Beneficiarii au fost din opt țări: Austria, Belgia, Elveția, Franța, Germania, Grecia, Italia și Spania.

Asociația „Spune-mi o poveste pentru suflet” a asigurat formarea povestitorilor și a pus la dispoziția organizațiilor partenere materiale pentru atelierele de povești. Practic, două tone de materiale au fost trimise din România în străinătate!

***

Parohiile ortodoxe românești din Klagenfurt, Vöcklabruck, Wels-Marchtrenk, Bischofshofen-Zell am See și Sankt Pölten au beneficiat de acest proiect. În cadrul fiecărei comunități au fost câțiva profesori și voluntari care au participat la cinci sesiuni de formare pentru povestitori.

De ce au fost necesare aceste sesiuni de formare? Oare părinții și bunicii noștri nu știau cum să ne spună povești? Știau ei prea bine, de aceea au și fost evocați în multe ateliere. Rostul formării a dat roade, deoarece cărțile au fost nu numai citite copiilor, ci au fost prezentate prin joc, apoi discutate și aprofundate prin diverse activități. Interesant este că mulți dintre povestitori nu s-au rezumat doar la sugestiile primite, ci au venit cu idei noi.

Ce au adus copiilor aceste ateliere de povești? Nu doar noi cunoștințe, bucuria ascultării unei povești, ci și stimularea pasiunii pentru lectură, descoperirea virtuților, aprofundarea limbii materne, discuții constructive, lucrul în echipă, timpul frumos petrecut împreună.

Preoteasă Simona Soare, Parohia Sankt Pölten, Austria

*

Beneficiile pentru comunitatea noastră au fost: prezența copiilor, căldura relațiilor în timpul poveștilor, bucuria comuniunii, bucuria de a vorbi românește. La activități au participat și familii de români care locuiesc în Franța. Este primul proiect în limba română în parohie și sperăm să înființăm o școală românească în comunitatea noastră.

Gabriela Beck, Parohia Ortodoxă Română „Sfânta Treime și Sf. Nectarie” din Neuchâtel, Elveția

*

Copiilor le este foarte greu să comunice, mai ales în limba maternă. În urma atelierelor i-am văzut mult mai deschiși, mai curajoși, mai dornici să se exprime în limba română. Fiecare sclipire de entuziasm din ochii lor a adus în sufletele noastre multă bucurie și emoție. Atât de multă bucurie, încât dorim să continuăm aceste tipuri de ateliere și în viitor. Pentru că îi ajută pe copii să comunice mai ușor, să se exprime degajat în limba maternă, să improvizeze și să creeze.

Mariana Bărgan, președinta asociației Culturale Româno–Elene „Artă și Cultură” din Atena, Grecia
*

Proiectul a fost un maraton, ne-a solicitat multă energie, dar ne-a și oferit bucurie, cunoștințe noi, o conlucrare mai strânsă.

Beneficiile au fost atât pentru copii, cât și pentru părinți și pentru noi, ca echipă. Părinții au fost încântați de entuziasmul copiilor, de cărți, de faptul că cei mici au devenit mai preocupați decât înainte să vorbească limba română și au învățat cuvinte noi.

Preoteasă Adina Gilla, Parohia Ortodoxă Română „Sf. Gheorghe și Sf. Siluan” din Tübingen, Germania

***

Un alt proiect al Asociației este Luna Copilăriei 2024, un proiect de educație nonformală prin intermediul poveștilor.

De ce Luna Copilăriei? Oricine asociază luna iunie cu Ziua Copilului din 1 iunie. Tot în iunie însă sunt sărbătorite și Ziua Națională pentru Adopție (2 iunie), Ziua internațională a copiilor – victime ale agresiunilor (4 iunie), Ziua împotriva violenței asupra Copilului, în România (5 iunie), Ziua mondială împotriva exploatării prin muncă a copiilor (12 iunie) și Duminica Părinților și a Copiilor (prima duminică după 1 iunie).

În ultimii ani, diferite instituții publice, instituții educaționale de stat și private, entități bisericești și diferite organizații nonprofit au avut inițiativa de a dedica luna iunie, sau o parte a ei, copiilor.

De aceea, am simțit că e firesc și necesar ca toate acestea să poarte un nume și așa a apărut ideea unui concept unificator – Luna Copilăriei – care să stimuleze organizarea de activități pentru copii.

Ne propunem ca luna iunie să se impună în conștiința colectivă drept Luna Copilăriei, de aceea Asociația noastră va face și demersurile legislative necesare ca luna iunie să fie declarată Luna Copilăriei.

În luna mai, peste o mie de voluntari și educatori din țară și din diaspora au participat la patru sesiuni de formare, desfășurate online, în cadrul cărora au primit resurse pentru a organiza ateliere de povești, în comunitățile lor.

Totodată, pe 1 iunie, Asociația „Spune-mi o poveste pentru suflet” și Liceul Pedagogic „Anastasia Popescu” din București au organizat prima ediție a Festivalului Copilăriei, la care au participat peste 200 de copii.

În Luna Copilăriei 2024 s-au derulat în București ateliere de povești în format fizic și un MasterClass de arta povestirii 2024.

Participarea la toate evenimentele este gratuită.

Povestea este calea cea mai scurtă de la o inimă la alta. Aceste proiecte pun oamenii în legătură și, prin poveștile spuse, îi încurajează să facă binele.

Ioana Revnic, președinte Asociația „Spune-mi o poveste pentru suflet”


Articol din revista
Cuvinte către tineri, nr. XVII/2024