Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, în 12 decembrie 2023, la Mănăstirea Putna s-a desfășurat Simpozionul „Teologie, cultură, misiune și viață duhovnicească în opera Episcopului Irineu Crăciunaș”, în cadrul manifestărilor de comemorare a acestuia la împlinirea a 50 de ani de la trecerea la cele veșnice. Mănăstirea a organizat acest colocviu pentru folosul pe care scrierile teologice ale episcopului le-au adus obștii monahale, așa cum a argumentat și părintele stareț, arhim. Melchisedec Velnic, în cuvântul de întâmpinare − „Un părinte duhovnicesc al obștii Mănăstirii Putna în anii ’90”.
Invitații care au susținut comunicări, cadre didactice de la Facultățile de Teologie din Iași, București, Cluj și Sibiu, au analizat diferite aspecte cuprinse în studiile de teologie morală, de iconografie și istorie, predici sau alte scrieri inedite, care au fost publicate în patru volume, sub titlul In memoriam Episcopul Irineu Crăciunaș – 50 de ani de la trecerea la cele veșnice (Editura Crimca, 2023).
În cadrul Simpozionului a fost evocată personalitatea „bunului și blândului Irineu” și a fost schițat profilul teologic al acestuia, folosindu-se ca indicatori pentru evaluarea personalității studiile academice și evoluția carierei teologice, sursele documentare ale discursului teologic, metoda teologică folosită, precum și tematica teologică dominantă.
Comunicările au analizat cadrul istoric, social, cultural și teologic în care episcopul a activat, dar și opera sa istorică ce poate fi împărțită în mai multe categorii: studii de istorie a artei, studii dedicate unor ierarhi și personalități bisericești, dar și unor așezăminte monahale, și studii referitoare la relațiile Bisericii Ortodoxe Române cu celelalte Biserici. Alte lucrări au analizat diferite aspecte cuprinse în studiile cu caracter teologic, iconografic și istoric, referindu-se la câteva chipuri de arhierei din scrierile sale ori la teme precum conștiința teologică, responsabilitatea morală sau pacea, la modul în care s-a raportat la Sfânta Scriptură sau legătura dintre scrierile lui și cele ale filosofului Jean Luc Marion și ale părintelui Dumitru Stăniloae.
De asemenea, s-au făcut referiri la eforturile Episcopului Irineu de reactivare a vieții mănăstirești prin lucrările de restaurare a mănăstirilor și la contactele pe care le-a avut cu cercetători recunoscuți în domeniu, atât pe plan național, cât și internațional, cu care a avut fructuoase discuții științifice dedicate iconografiei.
La finalul simpozionului, părintele Stareț a mulțumit Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, și Secretariatului de Stat pentru Culte, pentru sprijinul și implicarea în tipărirea volumelor omagiale și a dat citire unei scrisori a Înaltpreasfințitului Părinte Calinic Argatu, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, în care acesta povestește întâlnirea cu Episcopul Irineu, socotit la vremea lui și în prezent „un adevărat călugăr”.