background

Arhimandrit Daniil Gouvalis

Simetria și diversitatea dezvăluie frumusețea Creației

Arhimandrit Daniil Gouvalis

Simetria și diversitatea dezvăluie frumusețea Creației

Simetria

În toate operele creației este des întâlnită simetria. Nu mai trebuie să spunem în ce măsură contribuie la valoarea estetică a unui lucru, fiindcă este de la sine înțeles, fiecare dintre noi știind prea bine că așa stau lucrurile. Închipuiți-vă cum ar fi omul dacă ar avea un ochi mai sus și unul mai jos, în condițiile în care lipsa simetriei înseamnă, implicit, o imagine urâtă și dezgustătoare. Tocmai de aceea, remarcăm cu ușurință belșugul simetriei revărsat asupra celor create de Dumnezeu.

Câtă simetrie constatăm în momentul în care o pasăre își desface aripile! Încă și mai impresionantă e simetria în alcătuirea insectelor. De multe ori am admirat simetria la fluturi, mai cu seamă simetrica distribuire a aripilor, a culorilor și a formelor. Îmi amintesc că odată am prins o gărgăriță, acel frumos coleopter, minunându-mă de simetria formelor sale. Dacă tăiem un fruct în două – un măr, o nucă sau o gutuie – vom constata îndată simetria celor două bucăți. De asemenea, florile prezintă o admirabilă dispunere simetrică a petalelor și a sepalelor.

Oare corpul uman este mai prejos? De bună seamă, nu. Cât de precis sunt plasați pe cap ochii, sprâncenele, buzele sau urechile! Cât de simetric sunt așezați dinții în gură! Iar degetele unei mâini, cât de simetrice sunt față de degetele celeilalte mâini! Aceasta este minunata simetrie bilaterală ce predomină atât la oameni, cât și în toată împărăția animalelor.

Diversitatea

Iarăși, dacă răsfoim orice pagină din cartea creației, vom rămâne fără grai înaintea nemaiîntâlnitei sale varietăți. O varietate neasemuită și neîntrecută, ce ne umple ochii și sufletul de pace și armonie. O foarte bogată diversitate, un ocean de culori, îmbinări și forme, ce vorbește, în felul său, despre marele Creator al lumii, Stăpân al unui meșteșug și al unei inspirații unice.

Să aruncăm o privire în împărăția plantelor și vom observa frunzele feluritelor specii. S-a spus că într-o pădure nu se află două frunze identice. Nici măcar în același copac. Cercetând frunzele diferitelor plante, rămânem uimiți de bogăția formelor, de varietatea lor. Frunze în formă de palmă, inimă, rinichi, splină, fire, linii, ace (ca acelea ale bradului), săbii, sulițe, ulcele, burdufuri, țevi (ca acelea ale cepei), țepe, lopeți, fierăstraie, aripi (ca ale ferigii), clopoței sau evantaie.

Același lucru îl observăm și la flori. Varietatea lor este neasemuită și nemaiîntâlnită. Întâlnești tot felul de forme, sute de mii de forme. Flori în formă de soare, stea, cruce, mărgăritar, ceas, clopoței, cupă, pâlnie, găleată, umbrelă, trâmbiță, căței, melci, albine sau coroană. În Australia se întâlnește o orhidee (o floare foarte frumoasă și ciudată) ce seamănă cu un om de la munte cu barbă. De aceea se și numește „orhideea bărboasă”. Iar în Panama există o floare ce seamănă cu un porumbel numit „Spirito Santo”, adică Sfântul Duh.

Inepuizabila varietate a creației se manifestă și în lumea zburătoarelor. Observați-le ciocul. Veți vedea ciocuri din cele mai felurite: mici, mari, drepte, îndoite, năsoase, încârligate, concave sau conice. Unele sunt făcute să spargă semințe și fructe uscate, altele să străpungă viermi, să desfacă larve. Ciocul tucanilor este astfel creat încât să desfacă și să taie fructe (tucanii ce trăiesc în pădurile din Africa Centrala și de Sud au ciocuri uriașe colorate). Unele ciocuri sunt făcute să străpungă lemnul, ca acela al ciocănitoarei (aceasta își folosește ciocul atât ca sfredel, cât și ca foarfece și secure), altele ca să sfâșie carnea, să prindă pești, ca acela al ielcovanului, iar altele ca să desfacă scoicile.

Nesecata bogăție a Creatorului în ce privește varietatea este vădită și în cuiburile păsărilor. Unele păsări își fac cuibul în formă de farfurie, sferă, ceașcă sau cupă. Grangurul își face cuibul în formă de pungă. Grangurul, frumoasa pasăre migratoare, cu aripi aurii, își face cuibul asemenea unui coș de pescar. Trogloditul de cactus (ce trăiește în nordul Mexicului) își face cuibul în formă de sticlă, cu un gât lung, înclinat lateral, pe unde își are ieșirea.

Ne vom opri aici. Toate cele descrise până acum dovedesc cât de destoinic se dovedește Creatorul, în privința originalității și a varietății operei Sale, nefiind înrobit de repetări monotone și copieri lipsite de originalitate ci, dimpotrivă, extinzându-Se spre mii de forme și de combinări. Creatorul acționează și aici direct și variat, îndepărtând orice umbră de plictiseală și monotonie. Avea dreptate Apostolul când vorbea despre „variata înțelepciune” a lui Dumnezeu.

Fie la fel de variate și miresmele laudelor și tămâierile slavosloviilor și ale rugăciunilor noastre, atunci când vom vedea sau vom cugeta la toate lucrurile minunate din lumea înconjurătoare.

Articol preluat de pe situl: facerealumii.ro


Articol din revista
Cuvinte către tineri, nr. XVII/2024