background

Înaltpreasfințitul Părinte Nicolae, Mitropolitul de Mesogaia și Lavreotiki

Provocările Inteligenței Artificiale

Înaltpreasfințitul Părinte Nicolae, Mitropolitul de Mesogaia și Lavreotiki

Provocările Inteligenței Artificiale

Inteligența Artificială reprezintă un avans tehnologic fără precedent în ultimii ani, spectrul de aplicații este vast, viteza cu care evoluează este mare, consecințele sunt imprevizibile, amenințarea asupra identității noastre personale este fără precedent, iar puterea cu care va influența viitorul societăților, al oamenilor, al vieții și al lumii este imensă. Inteligența Artificială reprezintă o preocupare mondială, iar oamenii de știință par a fi impreciși în predicțiile lor.

Știința modernă ne creează impresia unei atot­științe, iar tehnologia oferă impresia atotputerniciei, făcându-ne să credem că suntem atotștiutori și putem face orice. Simțindu-ne atotștiutori și atotputernici, considerăm că nu avem nevoie deloc de un Dumnezeu atotînțelept și atotputernic, nu vrem să auzim de El și ne dorim să demonstrăm că-I suntem superiori sau că avem puteri dumnezeiești care nu sunt emanate de la El.

La această încercare de a crea imaginea noastră virtuală, post-umană, și ca răspuns la antropologia modernă perimată, Biserica are propria contra-propunere. Cuvintele Sfântului Grigorie Teologul – „să nu rămânem ceea ce suntem, ci să devenim ce am fost odată” – rezonează perspectiva noastră din adevărul istoriei, care este omul din primul capitol al Facerii, creat prin puterea dumnezeiască, omul creat „după chipul și după asemănarea” lui Dumnezeu, omul care este imaginea lui Dumnezeu, care avansează spre asemănarea cu Dumnezeu și care solicită chiar comuniunea cu El.

Biserica nu are de ce să se îngrijoreze de aceste evoluții științifice și tehnologice, oricât de avansate ar fi ele. Totuși, avem onoarea de a dobândi „o minte filosofică” prin care putem discerne consecințele și utiliza realizările, într-un duh viu, pentru a putea mărturisi în față lumii moderne de astăzi adevărul veșnic. Lumea noastră nu este însetată de Inteligență Artificială, ci are nevoie de înțelepciunea acordată de Dumnezeu. Prima ar putea provoca o catastrofă, dar a două garantează viață. Ca întotdeauna, propovăduirea și mărturia Bisericii noastre sunt cele mai potrivite momentului.



Articol din revista
Cuvinte către tineri, nr. XVII/2024