background

Prezbitera Elena Maloș

Omagiu la aniversare

Prezbitera Elena Maloș

Omagiu la aniversare

La poartă la Ștefan Vodă, la Putna, istoria a numărat, în urmă cu 20 de ani, o jumătate de mileniu de memorie a slăvitului Voievod Ștefan cel Mare. „Sunt mândru că am prins acest moment deosebit din viața țării! Nu multor generații li se oferă astfel de prilejuri! Va rămâne o pagină de neuitat în sufletul meu și a celor pe care încerc să-i aduc la Putna!”. Aceste cuvinte au fost rostite de soțul meu, protoiereul Ionel Maloș, în timpul realizării unor cadre pentru filmul „Marea Sărbătoare – Ștefan cel Mare 500”. De fapt, ele pot fi considerate laitmotivul tuturor activităților pe care le-a organizat, le-a condus sau în care s-a implicat ca om, cetățean, preot, protoiereu al Protopopiatului Rădăuți, dar, mai ales, ca fiu duhovnicesc al Mănăstirii Putna.

Amintesc de adeziunea sa netăgăduită la visul viețuitorilor mănăstirii, de a se picta biserica mănăstirii așa cum a fost odată, „mai mult aur decât zugrăveală”. În acest scop, am organizat un grup de copii din parohia Laura, numit „Ai lui Ștefan noi oșteni”, care transmiteau mesajul: „Și noi datorie avem/ Putna să o repictăm!/ Și-am venit la dumneavoastră/ S-ajutați lucrarea noastră!”.

De la altarul bisericii din Laura, dar și de oriunde avea prilejul, preotul Ionel Maloș a vorbit oamenilor despre marele eveniment „Ștefan 500”. La 1 iulie 2003, în predica de după slujba de priveghere, a spus: „Să ne unim în jurul mormântului Voievodului Ștefan, să ne rugăm și să ne străduim să facem din 2 iulie 2004 o sărbătoare a conștiinței românești, a lucrării creștine, o încununare a istoriei și a credinței neamului nostru!”.

Manifestările dedicate marii sărbători „Ștefan 500” au început cu săvârșirea Sfintei Liturghii la Cetatea de Scaun a Sucevei, unde soțul meu a cântat Iubi-Te-voi, Doamne. Imediat a început și pelerinajul celor 500 de studenți ASCOR de la Suceava la Putna, în semn de pioasă reconstituire a drumului pe care a fost purtat trupul Binecredinciosului Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt către Mănăstirea Putna.

În timpul acestui pelerinaj, în urma unui accident de circulație, preotul Ionel Maloș a trecut la Domnul. A plecat să privească de sus cele ce aveau să se petreacă la Putna în ziua de 2 iulie. Îmi rămân vii în minte cuvintele Preasfințitului Gherasim Cucoșel, lângă sicriul preotului pe care l-a îndrumat din copilărie: „La așa o sărbătoare, așa o jertfă!”.

În gândul acesta odihnește, Sfinte Ștefane, pe cei care te iubesc, în cer și pe pământ!



Articol din revista
Cuvinte către tineri, nr. XVII/2024