background

Marșul pentru viață 2024

Marșul pentru viață 2024

„Construim împreună pentru viață”

„Marșul pentru viață 2024” a încununat „Luna pentru viață 2024”, în cadrul căreia s-au desfășurat activități pro-viață în peste 1500 de localități din România și Republica Moldova.

„Marșul pentru viață” este cel mai mare eveniment pro-viață al anului, din România, și se organizează la nivel național de 14 ani, timp în care s-au realizat constant activități pro-viață în țara noastră. Continuăm să o facem!

Anul acesta, „Marșul pentru viață” și „Luna pentru viață” din România și Republica Moldova au mobilizat sute de mii de persoane pentru a celebra și ocroti viața, sub tema „Construim împreună pentru viață”.

Construim împreună o cultură a sprijinului pentru femeia însărcinată, a celebrării valorii și demnității fiecărei persoane din primul moment al existenței ei. Construim împreună o cultură a empatiei și a decenței, în care femeile însărcinate să poată împărtăși cu cei din jur, cu încredere și fără teamă, stările și problemele cu care se confruntă. Construim împreună o cultură a contribuției pentru o lume mai sigură și mai demnă. Construim împreună comunități de sprijin.

Un proverb spune că „este nevoie de un sat pentru a crește un copil”. Noi credem cu tărie că este nevoie de o comunitate responsabilă și empatică pentru a ocroti femeia însărcinată, ca să poarte și să-și nască pruncul în cele mai bune condiții.

Prin tema din acest an, ne-am propus să adresăm o invitație la conlucrare și colaborare în sprijinul femeilor însărcinate. Doar împreună putem avea impact solid în societate. Iar o construcție durabilă se bazează pe schimbarea inimilor și pe împlinirea reală a nevoilor femeilor însărcinate. De aceea, prin activitățile desfășurate, am militat pentru creșterea responsabilității față de viața fiecărui copil, încă dinainte de naștere, și față de importanța sprijinirii mamei care îl poartă în burtică.

În țară, Luna pentru viață 2024 a inclus acțiuni de sprijin pentru mame și copii, ateliere de povești și de creare de pancarte pro-viață, proiecții de filme, oferire de flori de Ziua Femeii, conferințe, ateliere, dezbateri ale tinerilor pro-viață, primul Quiz Live for Life, Gala Bunei Vestiri, crosuri și alte evenimente sportive, concerte, strângeri de fonduri pentru femeile în criză de sarcină.

Tema Marșului pentru viață 2024 a fost inspirată de situația care a dus la trecerea la cele veșnice a Alexandrei Ivanov, din Botoșani, de 25 de ani, mamă a trei copii, căreia nu i s-au acordat la timp îngrijirile medicale necesare în urma unui avort spontan. Alexandra Ivanov a fost printre organizatorii Marșului pentru viață în localitatea ei, a sprijinit tinere în criză de sarcină de când era în liceu și a fost o inimă a faptelor bune în comunitatea ei. Această ediție îi este dedicată ei și copilului nenăscut, chemându-ne pe toți la mai multă implicare.

Ne-am dorit ca amintirea Alexandrei să rămână și scrisă. Am stat de vorbă cu soțul ei, Gabriel Ivanov, într-un interviu pentru ediția de anul acesta a revistei „Pentru viață”. Cu emoție, dor, durere și dragoste, ne povestește despre Alexandra:

„Ceea ce mi-a atras atenția în mod deosebit la ea a fost faptul că avea o bucurie pe chip pe care nu o pot descrie în cuvinte. [...] Sursa bucuriei a fost credința în Dumnezeu și, implicit, apropierea de Biserică. Pe aceste valori am construit noi familia noastră. Prin faptul că vedea familia ca fiind cel mai înalt ideal, nu avea o menire mai mare decât de a fi mamă. Nu se plângea niciodată în legătură cu copiii, ci gestiona totul, deoarece asta era ceea ce își dorea, pentru noi, copiii fiind o altă sursă de bucurie”.

În ceea ce privește activitate pro-viață, „când era ceva de făcut, era mereu prezentă, uneori ducând flori, împreună cu alte fete, mamelor din Maternitate (de 8 Martie sau de Buna Vestire), ori la împărțit pliante cu materiale informative despre sarcină și despre cum pot fi ajutate femeile aflate în criză de sarcină, sau când era nevoie de dus alimente unor mame care aveau nevoie de sprijinul Pro Vita. Mergând odată, Alexandra, la un centru maternal, a întâlnit acolo o fată care era de vârstă apropiată cu ea, care avea un băiețel nou-născut. A fost așa de impresionată de acea fată, care a preferat să stea în centrul maternal decât să renunțe la copil, încât s-a oferit să îi boteze copilul. Iar apoi, Alexandra a făcut împreună cu părinții ei toate demersurile necesare pentru ca acea fată să vină împreună cu copilul ei în casa părinților, unde locuia și ea [...] până ce a terminat liceul și s-a angajat, iar apoi s-a căsătorit”.

La finalul interviului, Gabriel ne încurajează să fim oameni: „Când nu uităm să fim oameni, atunci cu siguranță facem ce trebuie și când trebuie. Când uităm să fim oameni, viața nu mai are prioritate! Iar femeile însărcinate nu sunt altceva decât femei purtătoare de viață!”.

Să fim cu toții alături de fiecare femeie și fiecare copil, întinzându-ne mâna cu compasiune și unindu-ne forțele cu cei din jur, atunci când ei au nevoie.

Împreună, putem construi pentru viață!

Teodora Diana Paul, președinta Asociației „Studenți pentru Viață” – București

Marșul pentru viață Suceava 2024

În ajunul Praznicului Bunei Vestiri, în 24 martie, s-a organizat „Marșul pentru viață” în localitățile sucevene Suceava, Rădăuți, Fălticeni, Vatra Dornei și Câmpulung Moldovenesc. Între partenerii acestui proiect s-au numărat parohii, instituții de învățământ, instituții publice și private și ONG-uri.

Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, a acordat două distincții, în semn de recunoștință pentru modul în care primitorii lor și-au asumat valorile creștine și le-au promovat în mijlocul comunității lor. Astfel, domnul Vlad Plăcintă, inițiatorul și președintele Asociației „Salvează o inimă”, a primit cea mai înaltă distincție a eparhiei, Ordinul „Crucea Bucovinei”, iar doamna Aurora Pînzari, mamă a paisprezece copii, a primit Ordinul „Sfântul Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava”.



Articol din revista
Cuvinte către tineri, nr. XVII/2024