În perioada 21–24 august 2022, la Mănăstirea Putna s-a desfășurat a XVI-a ediție a simpozionului anual dedicat memoriei acad. Zoe Dumitrescu-Bușulenga – Monahia Benedicta. Tema acestei ediții a fost „Durată românească. Libertate și conștiință”.
Organizat cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, simpozionul a debutat cu o slujbă de mulțumire în biserica voievodală, urmată de o slujbă de pomenire în cimitirul mănăstirii, la mormântul Maicii Benedicta, unde au fost pomeniți și academicienii Dan Hăulică și Vasile Tărâțeanu.
Întrucât pe 7 februarie 2022 s-au împlinit 90 de ani de la nașterea acad. Dan Hăulică (1932–2014), în Centrul Cultural „Iacob Putneanul” al Mănăstirii Putna a fost organizată expoziția „Durată românească: libertate și conștiință”, închinată memoriei criticului de artă, cel care a avut inițiativa înființării Fundației „Credință și Creație. Acad. Zoe Dumitrescu-Bușulenga – Monahia Benedicta”.
În cadrul simpozionului, după slujba de pomenire, criticul de artă Oliv Mircea, curatorul expoziției, a prezentat celor prezenți lucrările expuse, cele mai multe din colecția dr. Sorin Costina, nepot al Mitropolitului Sebastian Rusan.
A urmat prezentarea câtorva publicații: Caietele de la Putna, nr. 13/2020, prezentată de Teodora Stanciu, jurnalist cultural la Radio Trinitas, și arhim. Dosoftei Dijmărescu, exarh cultural al mănăstirilor din Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților; Glasul Bucovinei, nr. 1–4/2021, prezentată de acad. Alexandrina Cernov; Cuvinte către tineri, nr. 15/2022, publicație prezentată de protos. Gherasim Soca.
Rectorii acestei ediții a simpozionului au fost prof. univ. Lucia Cifor (Iași) și prof. univ. Mihai Șleahtițchi (Chișinău). Zilele de 22 și 23 august au fost dedicate susținerii de comunicări, iar evenimentul s-a încheiat în 24 august cu un pelerinaj la pitorescul Schit „Sfântul Ilie” Salaș.