background

Școala românească – izvor vertical în devenire

Școala românească – izvor vertical în devenire

Toți suntem chemați să fim modele

Când ne aflăm în căutarea unor modele, de fapt, căutăm exemple de oameni potriviți, la locul potrivit. Atunci, se poate afirma, fără îndoială, că omul și locul se caută reciproc, fiind deopotrivă o chemare și un răspuns. Cu un an (școlar) în urmă le-am propus dascălilor de la Liceul Teoretic „Sfinții Trei Ierarhi” din București un proiect formator, creator de suflete, de personalități, de caractere: fiecare dintre cele douăzeci și două de clase să-și aleagă o personalitate din istoria, cultura și spiritualitatea românească, pe care să o cunoască și să o promoveze ca model pentru comunitatea școlii noastre.

Astfel, în fiecare clasă au apărut portrete ale modelelor alese de elevi și profesori – de la voievozi la ierarhi, de la scriitori și poeți la compozitori, de la ctitori de țară și de biserici la ctitori de școală – însoțite de texte constând în mărturii, evocări sau eseuri și creații literare menite să nască o emulație în sufletele elevilor dornici de a-și sculpta sufletul după exemplul modelelor oferite.

Personalitatea Sfântului Voievod Ștefan cel Mare al Moldovei a stârnit adevărate dispute între cei care s-au grăbit să-l ia ca model; i-au urmat, fără zăbavă, Sfântul Constantin Brâncoveanu, Dimitrie Cantemir, Sfântul Antim Ivireanul, Mihai Eminescu, Ion Creangă, Neagoe Basarab, Ciprian Porumbescu; iar exemplele completează lista de douăzeci și două de personalități. Printre aceste exemple, îl regăsim și pe Sfântul Iacob Putneanul, mai puțin cunoscut de „lumea largă”, dar care s-a descoperit, prin lucrarea unuia dintre dascălii școlii noastre, ca unul dintre ctitorii învățământului românesc din Moldova și părinte al Abecedarului (Bucvarului), prin alcătuirea și tipărirea acestuia.

1 Decembrie 1918, cu semnificațiile lui istorice, ni s-a înfățișat ca un excepțional prilej de a-l celebra la Putna, într-un demers documentar și spiritual, în același timp; Putna lui Ștefan, și a lui Iacob, și a lui Eminescu, și a lui Porumbescu, cât și a tuturor românilor, ne-a primit și ne-a ospătat spiritual, cultural și istoric, cu tot ce are mai frumos, mai nobil și mai sfânt.

Mulțumim părintelui stareț și obștii monahale pentru ospitalitatea liturgică, filocalică și strămoșească!

Pr. Vasile Gavrilă, fondatorul Școlii „Sfinții Trei Ierarhi”

Gustând din imnele Putnei

Prin proiectul „Școala românească − izvor vertical în devenire”, Liceul Teoretic „Sfinții Trei Ierarhi” a îmbrățișat ideea de model − Toți suntem chemați să fim modele. Elevii claselor a III-a A și a VI-a A, dorind să le urmeze exemplul celor doi mari ctitori ai Putnei și să devină și ei urmași ai lui Ștefan, s-au îndreptat spre Mănăstirea Putna în ajunul zilei de 1 Decembrie 2022.

Recunoștința pentru grija și ocrotirea părintească pe care copiii au simțit-o din partea celor doi sfinți am arătat-o printr-un moment artistic susținut de Ziua națională, la Portalul Memorial Fântâna Albă − Golgota neamului. Înainte de acest moment, ne-am amintit și de făuritorii Marii Uniri și de eroii neamului, participând la slujba Parastasului și aprinzând o lumânare a cărei lumină a îndepărtat tot întunericul nopții. Am descoperit personalitatea celor doi sfinți printr-o veritabilă lecție de istorie susținută de părinții mănăstirii, pledoarie pe care am ascultat-o cu nesaț.

Vizitarea ansamblului monahal și a împrejurimilor ne-a ajutat să înțelegem jertfa de peste veacuri a viețuitorilor. Am înțeles de ce Putna reprezintă un centru deosebit de spiritualitate, istorie și cultură.

Părinții călugări au oferit copiilor o nesfârșită lecție faptică, căci aceștia i-au văzut cum se rugau, cum se osteneau, cum învățau, cum ascultau de Părintele lor, cum se smereau, străduindu-se să țină aprinsă candela la mormântul Sfântului Voievod. Putna ne-a șoptit duios că nu noi i-am ales pe ei să ne fie modele; ci ei ne-au ales și ne-au chemat; s-au oferit în dar pentru ca noi să îi urmăm. De acum, ne așezăm cuminți în bănci, le ascultăm îndemnul și învățăm ce înseamnă dragostea pentru oameni, râvna față de cele sfinte, neînfricarea întru apărarea binelui și a demnității creștine, cum să ne identificăm cu durerile aproapelui, cum să dăm totul pentru a-l primi în veșnicie.

Andreea Gheorma, profesor primar

Sfântul Ștefan ținând în palme Putna

De cum am pus piciorul pe mantia de hermină strălucitoare de pe umerii pământului bucovinean, am căutat un cuvânt care să exprime sentimentul ce învăluia ansamblul mănăstirii. Însă, în fața porții semețe, ceva indefinit îmi amuțea fiecare gând, arzând cu fulgi mari fiecare cuvânt chiar înainte de a fi rostit. Mi s-a părut de-a dreptul extraordinar ceea ce reușeau părinții de acolo, și anume „să spună mult în puține cuvinte”. Mai impresionantă mi s-a părut bucuria ce se revărsa din zâmbetul fiecărui călugăr atunci când ne explica mica istorie a meșteșugului său din cadrul mănăstirii. Oamenii aceștia pot trăi cu atât de puțin, și totuși sunt atât de fericiți! Am simțit cum toate inimile din soborul mănăstirii băteau în același ritm, ca o singură inimă fierbinte, care ne cuprindea și pe noi în dragostea sa adâncă pentru Dumnezeu și pentru țară. Și deasupra tuturor, ținând în palme Putna, veghea ca un părinte Sfântul Ștefan, pe care parcă îl vedeam stând în fața noastră falnic, privindu-ne cu nădejde ca pe cei ce duc mai departe tradiția și credința neamului nostru românesc.

Teodora Păuna, clasa a VIII-a


Articol din revista
Cuvinte către tineri, nr. XVI/2023