background

Arhimandritul Melchisedec Velnic, Starețul Mănăstirii Putna

Să dăm mărturie de Învierea lui Hristos

Arhimandritul Melchisedec Velnic, Starețul Mănăstirii Putna

Să dăm mărturie de Învierea lui Hristos

Toți ne-am ostenit, mai mult sau mai puțin, pentru a deveni niște mărturisitori ai Învierii. Căci fiecare dintre noi, încă de acum zece săptămâni, a început să se pregătească pentru momentul măreț în care ne aflăm acum, pentru slăvita Înviere. Ne-am ostenit să-L urmăm, să luăm lumină din Lumină și să devină fiecare dintre noi un martor al Învierii Domnului nostru Iisus Hristos.

Ce este lumina pe care o ținem în mâini? Ea ne amintește nu numai de lumina care se pogoară la Sfântul Mormânt, ci și de lumina aceea pe care fiecare dintre dumneavoastră ați agonisit-o și vă siliți să o agonisiți.

Așa cum am spus, încă de acum zece săptămâni Biserica a început să ne pregătească pentru această zi sfântă și pentru această noapte mântuitoare. Căci, într-adevăr, este o noapte mântuitoare. Aceasta mărturisește fiecare din noi, nu numai rostind cu buzele: „Hristos a înviat!” și „Adevărat a înviat!”, ci și căutând să dăm și celorlalți din ceea ce am agonisit în perioada Postului Mare.

Noaptea aceasta este plină de dumnezeiescul har și de bucuria luminii Învierii lui Hristos. De aici, fiecare dintre dumneavoastră va merge acasă. Unii, peste o zi sau două, vă veți întoarce la lucru, în străinătate. Vă mărturisesc că, la început, când frații noștri români au început să plece peste hotare, m-am înspăimântat și nu dădeam binecuvântare. Eram împotrivă. Dar am văzut că este nevoie, pentru cele materiale. Însă, apoi am început să mă gândesc că poate Dumnezeu are o misiune pentru noi, românii, în Europa care s-a îndepărtat de Dumnezeu.

Ne bucurăm că în școlile noastre se predă religia. Așa cum avem nevoie de aer, așa cum avem nevoie de apă și de hrană, tot așa este nevoie de religie în școli pentru ca pruncii să crească drept, cu mintea limpede.

Și dumneavoastră, părinții, aveți o datorie sfântă față de sfânt-strămoșii noștri, față de lumina pe care ați agonisit-o în interiorul dumneavoastră în perioada aceasta și, în mod deosebit, în săptămânile pregătitoare pentru Sfintele Paști. Căci, ce ați agonisit prin Taina Spovedaniei, prin Sfânta Împărtășanie? Ați pictat în inimile dumneavoastră Chipul lui Hristos prin virtuțile pe care le-ați practicat și le practicați. Prin iubirea adâncă, prin milostenie, prin smerenie, prin slujirea aproapelui, prin faptul că ați întins o mână, că ați dat un bănuț, că ați ajutat un bătrân, că ați ciocănit la ușa unui bătrân care poate nu mai are pe nimeni și i-ați dus ceva de mâncare. Ați dovedit, prin aceasta, că sunteți niște mărturisitori.

Mărturia pe care o dați, prin faptă și prin cuvânt, trebuie să aibă cine să o preia și să o ducă mai departe. Căci și neamul și țara vor dăinui, dacă sunt întemeiate pe valorile creștine. De aceea, trebuie să dăm mărturie în fața istoriei și în fața urmașilor noștri de ceea ce am fost, de ceea ce suntem și de ceea ce dorim să fim. Căci nu vrem să fim răspândiți, ci vrem să fim uniți.

Nu uitați că în unitate stă puterea, căci „unde sunt doi sau trei, adunați în numele Meu, acolo sunt și Eu în mijlocul lor” (Matei 18, 20). În rugăciunea Sa, Hristos a spus: „Eu pentru aceștia Mă rog; nu pentru lume Mă rog, ci pentru cei pe care Mi i-ai dat, că ai Tăi sunt… Și slava pe care Tu Mi-ai dat-o, le-am dat-o lor, ca să fie una, precum Noi una suntem.” (Ioan 17, 9, 22).

Între cei pe care Dumnezeu i-a dat Fiului Său suntem și noi, neamul românesc. Și noi ne regăsim în rugăciunea lui Iisus. De aceea, îndemnul meu în această zi sfântă este să dăm mărturie. Să punem punct păcatului, să punem punct la ceea ce ne înjosește și, prin cuvânt și prin faptă, să arătăm lumii că suntem cu adevărat creștini drept-măritori, care au un Dumnezeu viu, Care lucrează și ne ajută să depășim toate greutățile și toate neputințele care vin asupra noastră.

Acolo unde sunteți chemați, mai departe sau mai aproape, să fiți martori ai Învierii lui Hristos prin faptă și prin cuvânt. Să vă ridicați cu nădejde privirea din pământ, să nu stați aplecați spre cele trupești, ci să priviți senini și încrezători la Hristos.

Hristos a înviat!

Din cuvântul rostit în noaptea de Înviere, 2023


Articol din revista
Cuvinte către tineri, nr. XVI/2023