background

Marșul pentru viață 2023

Marșul pentru viață 2023

„Marșul pentru viață 2023” a încununat „Luna pentru viață 2023”, în cadrul căreia s-au desfășurat activități pro-viață în peste 1100 de localități din România și Republica Moldova.

Luna pentru viață 2023 a inclus acțiuni de sprijin pentru mame și copii, ateliere de povești sau de creare de pancarte pentru viață, oferire de flori de Ziua Femeii, conferințe, ateliere, dezbateri ale tinerilor, activități ecologice, crosuri, concerte, strângeri de fonduri pentru femeile în criză de sarcină etc.

Prin tema Marșului pentru viață 2023 ne-am propus să stimulăm conștientizarea și implicarea participanților și a societății în construirea unui viitor pro-viață – acel viitor în care fiecare femeie însărcinată aflată în dificultate să fie sprijinită pentru a-și naște copilul și în care viața fiecărui copil născut și nenăscut să fie valorizată la demnitatea ei deplină, indiferent de vârstă, de starea de sănătate, dacă e băiat sau fată.

O societate care nu își ocrotește copiii și nu se îngrijește de viitor nu va avea viitor.

Un viitor pro-viață autentic, prezent în inima fiecărei persoane, începe în momentul în care conștientizăm că fiecare copil e un dar către lume, pe care suntem chemați să îl ocrotim, sprijinind mama care îl poartă.

Comunicatul Marșului pentru viață „Viitorul este pro-viață” 2023 al asociațiilor Studenți pentru viață și România pentru viață

De ce în peste 1100 de localități s-au organizat activități pro-viață în Luna pentru viață 2023 ?

În 2023, luna martie a însemnat o premieră națională: în peste 1100 de localități din România și Republica Moldova și în câteva comunități românești din diaspora s-au organizat marșuri pentru viață și activități pro-viață. Acest lucru este cu atât mai excepțional cu cât organizatorii locali sunt diferiți. Faptul că sute de mii de oameni au simțit să participe la o activitate pro-viață este un semn că drumul pe care mergem este cel bun.

Ne-am dorit mereu ca schimbarea – de la negarea vieții și a identității copilului nenăscut și de la ignorarea situațiilor extrem de dificile în care se află femeile în criză de sarcină la recunoașterea umanității copilului nenăscut și la sprijinirea cu tot ce au nevoie femeile însărcinate – să se facă liber și din inimă în oameni, căci ceea ce este forțat nu durează. Faptul că din ce în ce mai mulți oameni răspund afirmativ ne arată că această schimbare este primită în inimile a tot mai mulți oameni.

Marșul pentru viață este componenta civică a implicării pro-viață. Alături de el realizăm activități educaționale, pe cât putem, și sprijinim femeile însărcinate în centre specializate. Periodic, apar mărturii ale unor femei că participarea lor sau a unei cunoștințe la Marșul pentru viață sau urmărirea online a unei mărturii la un marș le-a dat putere sau le-a direcționat spre cineva care le-a ajutat și au depășit criza de sarcină.

Cu ajutorul lui Dumnezeu, vom continua sprijinul până când fiecare copil va trăi într-o lume în care va fi întâmpinat cu grijă și cu dragoste, nu cu teamă, ostilitate și violență. Poate acest lucru se va realiza după ce va trece generația de acum, dar aceasta nu este o problemă, căci istoria ne arată că lucrurile bune se construiesc de către mai multe generații, pentru că depășesc puterea uneia singure!

Comportamentul nostru față de cei mai vulnerabili este măsura umanității noastre, a demnității și a sufletelor noastre. Este măsura concretă a credinței și a dragostei.

Pentru toți cei care vor să sprijine femeile însărcinate și copiii nenăscuți și să afirme public acest sprijin: Marșul pentru viață 2024 va avea loc sâmbătă, 30 martie 2024!

Teodora Diana Paul, Președinte al Asociației Studenți pentru viață

Marșul pentru viață 2023 în Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților

Manifestările dedicate vieții, desfășurate în luna martie în Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, au culminat cu organizarea în 25 și 26 martie a Marșului pentru viață. Marșul pentru viață a fost organizat cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, prin Sectorul Catehizare, Tineret și Educație. Au sprijinit organizarea marșului Centrele Ecclesia ale eparhiei și unele asociații și organizații, între care ATOS (Asociația Tinerilor Ortodocși Suceveni) și ASCOR (Asociația Studenților Creștin-Ortodocși Români), filiala Suceava.

În Suceava, Marșul pentru viață a fost un adevărat „marș”: participanții au străbătut cinci kilometri. Tineri, familii cu copii, clerici, dar și persoane în vârstă au purtat în mâini flori, semn al recunoștinței pentru femeile însărcinate și al așteptării cu bucurie a nașterii copiilor lor, baloane, care îi veselesc atât de mult pe copii, și pancarte cu mesaje pentru conștientizarea minunatului dar pe care Dumnezeu îl oferă omului – viața și veșnicia ei întru bucuria Împărăției cerurilor.

Marșul pentru viață a fost organizat la nivelul întregii eparhii, mulți tineri fiind prezenți și la Marșurile pentru viață din Rădăuți, Fălticeni, Câmpulung Moldovenesc și Vatra Dornei.



Articol din revista
Cuvinte către tineri, nr. XVI/2023