background

Grupul psaltic „Eustatie Protopsaltul”

Grupul psaltic „Eustatie Protopsaltul”

Mănăstirea Putna a devenit imediat după sfințirea ei un important centru cultural. Alături de atelierele de broderie, pictură și caligrafie, arta psaltică s-a dezvoltat prin cel mai cunoscut reprezentat al tradiției psaltice de la noi, monahul Eustatie, care a trăit spre sfârșitul secolului al XV-lea și începutul celui următor. În încercarea de a păstra vie moștenirea cântării psaltice a înaintașilor noștri și de a o transmite generațiilor de monahi tineri, grupul de muzică psaltică al Mănăstirii Putna poartă numele monahul Eustatie Protopsaltul.

Grupul „Eustatie Protopsaltul” a cunoscut o înflorire și o îmbogățire începând cu anul 1992, cu purtarea de grijă a părintelui stareț, arhimandritul Melchisedec Velnic. După un pelerinaj al unor părinți ai mănăstirii în Sfântul Munte, s-a statornicit rânduiala ca monahii să preia tradiția cântării antifonice, adică pe două strane, după canonul și tipicul athonit. Strana mănăstirii încearcă să agonisească prin stăruință, râvnă și studiu cunoștințele necesare îmbunătățirii calitative a cântării bisericești și să cultive dragostea pentru cântarea psaltică autentică atât viețuitorilor, cât și credincioșilor care participă la slujbele din mănăstire.

Cu timpul, grupul a înregistrat o serie de albume cu tematică diferită dintre care amintim: „Paraclisul Maicii Domnului”, „Cântări din Postul Mare”, „Cântări din Slujba Învierii”, „Brațele părintești”, „Împărăteasa mea – cântări închinate Maicii Domnului”, „Paraclisul Sfântului Voievod Ștefan cel Mare”, „Din casa lui Ștefan Vodă” – o colecție de colinde tradiționale, iar în pregătire este „Acatistul, Paraclisul și cântări din slujba Sfântului Iacob Putneanul”. Grupul „Eustatie Protopsaltul” a participat în două rânduri la Simpozionul Internațional de Muzică Bizantină organizat de Centrul de Studii Bizantine Iași, în anii 2002, respectiv 2013.

Răspunzând invitației Preafericitului Părinte Patriarh Daniel de a participa la ediția a XIV-a a Festivalului-Concurs Național de Muzică Bisericească „Lăudați pe Domnul!”, corul „Eustatie Protopsaltul” al Mănăstirii Putna a răspuns afirmativ acestei chemări și, cu binecuvântarea părintelui stareț, Arhimandritul Melchisedec, a participat în cadrul concertului desfășurat la București în data de 27 octombrie 2022 cu un număr de 30 de cântăreți.

Arhidiacon Serafim Grigorescu


Articol din revista
Cuvinte către tineri, nr. XVI/2023