La 100 de ani de la trecerea la cele veșnice a lui Dimitre Onciul, Departamentul pentru Românii de Pretutindeni și Primăria Comunei Straja, în colaborare cu Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, Mănăstirea Putna, Parohiile Straja I și Straja II, Consulatul General al României la Cernăuți și Școala „Dimitrie Onciul” Straja, au organizat o serie de evenimente comemorative.
Sâmbătă, 18 martie, participanții s-au deplasat la Cernăuți, la mormântul lui Dimitre Onciul, unde a avut loc o slujbă de pomenire și s-a sfințit monumentul funerar al istoricului, restaurat de către Departamentul pentru Românii de Pretutindeni. A urmat vizita expoziției închinată lui în spațiul dedicat comunității românești din clădirea fostului Palat Național al Românilor.
Seara, la Căminul Cultural Straja, a avut loc o sesiune de comunicări. Între cei care au luat cuvântul s-au numărat doamna Oltea Coșocariu, nepoată a marelui istoric, și domnul Cristian Anița, Directorul Arhivelor Naționale. La sfârșit, a avut loc un moment artistic oferit de grupul de elevi „Străjerii Datinilor” din Straja.
Duminică, 19 martie, la biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Straja, construită de preotul Dimitrie Onciul, tatăl istoricului, a avut loc Sfânta Liturghie arhierească. Au slujit Înaltpreasfințitul Părinte Iosif, Mitropolitul Ortodox Român al Europei Occidentale și Meridionale, Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, alături de un sobor de preoți și diaconi. Au fost oferite distincții din partea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei, domnului Gheorghe-Florin Cârciu, Secretar de Stat la Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, și domnului Mihai Juravle, primarul comunei Straja. Apoi a urmat slujba de pomenire a lui Dimitre Onciul și a familiei sale.
Luni, 20 martie, la Universitatea din Suceava a avut loc o altă sesiune de comunicări științifice.
Cu prilejul comemorării, Editura Crimca a publicat volumul omagial „Dimitre Onciul. Istoric, profesor, fondator, patriot”, prefațat de Ioan Aurel Pop, Președintele Academiei Române, și un volum de predici al preotului Dimitrie Onciul, tipărit întâia oară în 1894, îngrijit de Primăria Straja în colaborare cu Mănăstirea Putna.
*
În 26 octombrie 1856, în comuna bucovineană Straja, se naște Dimitre Onciul, primul copil al preotului Dimitrie Onciul și al soției Singlitichia. În condica de nașteri, numele său este ortografiat „Dimitre”.
A făcut studiile universitare la Cernăuți și Viena. A fost președintele Societății studențești „Junimea” din Cernăuți și vicepreședinte al Societății studențească „România Jună”, Viena. A fost profesor de istorie la Universitatea din București și Director al Arhivelor Statului din București. În 1904 a ținut discursul principal la Serbarea de la Mănăstirea Putna la împlinirea a 400 de ani trecerea la cele veșnice a Sfântului Voievod Ștefan cel Mare. În 1906 a fost ales membru al Academiei Române, al cărei președinte devine în 1920. A trecut la cele veșnice în 20 martie 1923, fiind înmormântat la Cernăuți.
În 1993, Școala din Straja este denumită „Dimitrie Onciul”, după eforturi de mai mult de două decenii din partea profesorului de istorie Petru Bărbuță.