background

Călătorii duhovnicești

Călătorii duhovnicești

„Să știi că mersul căii vieții duhovnicești se deosebește mult de călătoriile pământești. În drumul pământesc, atunci când călătorul se oprește, el nu pierde nimic din calea parcursă mai înainte; însă în călătoria duhovnicească, dacă cel care parcurge drumul virtuții se oprește, el pierde multe din virtuțile dobândite înainte. În călătoriile obișnuite, cu cât mai departe merge călătorul, cu atât mai mult crește oboseala sa; însă în mersul căii vieții duhovnicești, cu cât mai mult călătorește cineva, tinzând spre cele dinainte, cu atât mai mult dobândește tărie și putere pentru continuarea călătoriei.” (Sfântul Teofan Zăvorâtul, Războiul nevăzut)

O astfel de călătorie duhovnicească a fost vizita câtorva părinți din obștea Putnei la Mănăstirea Piatra Sfântă, în iunie 2022.

Dintotdeauna marile mănăstiri, ca vetre de cultură și viață duhovnicească, au purtat grija fraților și a credincioșilor din mănăstirile mai mici, pe care le-au miluit cu danii și le-au împodobit cu odoare sfinte. Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, și prin hotărârea Sfântului Sinod, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a aprobat ca o părticică din moaștele Sfântului Ierarh Iacob Putneanul, Mitropolitul Moldovei, prăznuit pe 15 mai, să fie dăruită Mănăstirii Piatra Sfântă.

Aceasta (numită anterior Schitul lui Tărâță) este o frumoasă mănăstire așezată în apropierea Iașiului și a Rezervației Naturale „Dealul Repedea”, într-un pitoresc cadru natural. Biserica veche a mănăstirii, cu hramul Adormirii Maicii Domnului, datează din jurul anului 1755 și a fost sfințită de însuși Mitropolitul Iacob Putneanul. Legătura dintre sfântul ierarh și Mănăstirea Piatra Sfântă, începută cu 268 de ani în urmă prin mâna sa sfințitoare, a fost desăvârșită acum prin venirea cinstitelor lui moaște. Actul de donație precizează că obștea Mănăstirii Putna, în frunte cu starețul ei, părintele a rhimandrit Melchisedec Velnic, donează o părticică din cinstitele moaște ale ctitorului sfânt Iacob Putneanul, Mitropolitul Moldovei, și se încheie cu o frumoasă rugăciune: „Rugăm pe Sfântul Ierarh Iacob Putneanul să ocrotească și să țină întru unire și nădejde mănăstirile noastre, iar rugăciunea cea neîncetată să curgă de-a pururi în inima monahilor noștri, spre slava lui Dumnezeu Cel slăvit întru Treime!”

O altă călătorie misionară și duhovnicească a fost peste Ocean, la românii ortodocși de acolo, care ne-au primit cu multă căldură și bucurie. La invitația Înaltpreasfințitului Părinte Nicolae, Mitropolitul Ortodox Român al celor două Americi, și cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, în perioada 17 mai – 1 iunie 2023, o delegație a Sfintei Mănăstiri Putna, în frunte cu starețul ei, părintele arhimandrit Melchisedec, a vizitat câteva comunități ortodoxe din Statele Unite ale Americii.

Una dintre destinațiile principale a fost Mănăstirea Sfântul Dimitrie cel Nou din Middletown, de lângă New York, a cărei obște este păstorită de părintele protosinghel Ieremia, provenit din obștea Putnei. Pentru ca bucuria întâlnirii să fie deplină, părinții putneni au oferit mănăstirii o părticică din moaștele Sfântului Mitropolit Iacob Putneanul. Al doilea ctitor al Putnei va ocroti de acum înainte comunitatea ortodoxă română din America și mica obște a Mănăstirii Sfântul Dimitrie cel Nou.

Moaștele Sfântului Iacob au fost purtate apoi într-un pelerinaj la câteva comunități ortodoxe. Prima oprire a fost la Mănăstirea Adormirea Maicii Domnului din Rives Junction, unde odihnește trupul arhimandritului Roman Braga, un mare misionar și mărturisitor al Bisericii. Aici, în sunetul clopotelor, am fost întâmpinați de maica stareță stavrofora Gabriela, dimpreună cu soborul și de numeroși români veniți cu multă evlavie spre a da închinare Sfântului Iacob Putneanul.

Pelerinajul cu moaștele sfântului a continuat la Chicago, la sediul Mitropoliei Ortodoxe Române a celor două Americi, cu ocazia hramului catedralei, Sfinții Împărați Constantin și Elena, și a împlinirii a 20 de ani de la înființare. După întâmpinarea Sfântului Iacob, făcută cu mare evlavie și bucurie, a urmat slujba vecerniei. În cuvântul de învățătură, părintele stareț a vorbit despre Sfântul Iacob, amintind printre altele că sfântul s-a identificat cu necazurile, cu bucuriile, cu problemele țării sale, că a întemeiat prima școală rurală și a tipărit primul Abecedar. A doua zi, pe 21 mai, am slujit Sfânta Liturghie împreună cu Înaltpreasfințitul Părinte Nicolae, cu Preasfințitul Părinte Ioan Casian al Canadei, cu numeroși preoți și cu participarea unui număr impresionant de credincioși. Întâlnirea noastră cu românii din Chicago a prilejuit momente de aleasă trăire duhovnicească și bucurie frățească.

Am vizitat și alte comunități românești din Statele Unite ale Americii și am simțit bucuria de a le aminti, prin frumusețea slujbelor și a limbii noastre românești, de meleagurile natale, de obiceiurile și de tradițiile de acasă, din Patria Mamă.

Întorși la Midlletown, au urmat zilele praznicului Sfintei Înălțări a Domnului, hramul Mănăstirii Sfântul Dimitrie Basarabov. În cadrul privegherii, a fost săvârșită slujba tunderii în monahism a fratelui Serafim, care a primit numele Sofian. Sfânta Liturghie arhierească a fost săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Nicolae, alături de stareții celor două mănăstiri și de mulți preoți români, veniți de pe întreg continentul nord-american. La final, s-a citit actul de dăruire a sfintelor moaște ale Sfântului Iacob Putneanul. Întreaga adunare a fost cuprinsă de mare emoție. Românii de departe au simțit că un mare și devotat ocrotitor le va fi alături. Cunoscut ca păstor al celor smeriți, făcător de pace și iubitor de popor, ocrotitor al familiei creștine, Sfântul Iacob va mijloci și pentru ei în fața tronului ceresc și îi va ajuta în nevoile vieții.

Cele două locuri binecuvântate, Mănăstirea Piatra Sfântă de lângă Iași și Mănăstirea Sfântul Dimitrie Basarabov din Midlletown, vor rămâne locuri de referință pentru credința vie a poporului, iar prin prezența acolo a sfintelor moaște se vor întări și vor spori duhovnicește, spre slava lui Dumnezeu și spre cinstea Sfântului Ierarh Iacob Putneanul.

Protosinghel Iosif Spoială


Articol din revista
Cuvinte către tineri, nr. XVI/2023