background

Sărbătorirea a 550 de ani de la sfințirea Mănăstirii Putna

Sărbătorirea a 550 de ani de la sfințirea Mănăstirii Putna

Putna, primul sfânt locaș ctitorit de Sfântul Voievod Ștefan cel Mare, a fost sfințită duminică, 3 septembrie 1469. Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Pimen, pe 1 septembrie 2019, la Mănăstirea Putna a fost sărbătorită împlinirea celor 550 de ani de la sfințirea mănăstirii.

Duminică, 1 septembrie, începând cu ora 9, la altarul de vară din incinta mănăstirii a fost slujită Sfânta Liturghie arhierească. Alături de Înaltpreasfințitul Părinte Serafim, Mitropolitul Ortodox Român al Germaniei, Europei Centrale și de Nord, au fost 43 de preoți și diaconi, dintre care 36 de clerici cu metania din Putna, mulți dintre aceștia venind din mănăstirile sau centrele eparhiale unde au fost trimiși cu ascultare în ultimele decenii.

Un moment cu totul special l-a constituit mesajul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, intitulat „Mănăstirea Putna – 550 de ani înălțați la cer și dăruiți Preasfintei Treimi”, mesaj citit de Înaltpreasfințitul Părinte Serafim. Prezentând istoria cu împliniri și dificultăți a celor cinci secole și jumătate, în cuvinte adânci, Părintele Patriarh a înfățișat chipul duhovnicesc al mănăstirii, locul și rostul ei în neamul românesc, încheind mesajul cu binecuvântarea celor din trecut și a celor de azi:

„Bogatele activități liturgice, culturale și patriotice, organizate sistematic în ultimul timp de această sfântă mănăstire, ne arată că Mănăstirea Putna, ctitorie a Sfântului Voievod Ștefan cel Mare, domnitorul Moldovei, a fost, atât în vremuri bune, cât și în vremuri grele, o candelă vie a unității de credință și neam a poporului român. […]

Binecuvintează, Doamne, cu pace și bucurie, pe toți cei prezenți în aceste zile la Mănăstirea Putna, spre a prăznui împlinirea a 550 de ani de la sfințirea acesteia; 550 de ani înălțați la cer și dăruiți Preasfintei Treimi ca ofrandă a credinței și iubirii poporului român purtător de Cruce și de Înviere de-a lungul veacurilor!”

În cuvântul său, Înaltpreasfințitul Părinte Serafim a vorbit despre bucuria de a sluji la Putna, despre noblețea ortodocșilor și a dat glas, la mormântul celui mai mare român, îndemnului către românii din diaspora, de a se întoarce în țară:

„Cineva spunea frumos că Ortodoxia noastră este pentru aristocrați. A fi ortodox înseamnă a fi un aristocrat, un nobil. Și mai ales Sfânta Liturghie te înnobilează. Dacă am fi atenți la Liturghie și ne-am da seama ce înseamnă ea, viața noastră s-ar schimba mult. Aș putea spune că aici, la Putna, Sfântul Ștefan se întoarce în mormânt și ar vrea să revină pe pământ și cred că prima lege pe care ar da-o ar fi să nu mai plece românii din țară. Iar a doua: să oprească înstrăinarea bogățiilor țării. Biserica are datoria, în primul rând, să se roage pentru toți românii, mai ales pentru cei plecați, aproape 7 milioane de români, ca să se întoarcă în țară.”

A urmat un recital de muzică și poezie „La 550 de ani de la sfințirea Maicii îndurătoare – Putna”, susținut de Grupul vocal tradițional „Ai lui Ștefan, noi oșteni” de la Liceul Tehnologic „Ion Nistor”, Vicovu de Sus.

Cu această ocazie a fost lansat DVD-ul cu documentarul „Mănăstirea Putna. Epoca ște­faniană”, prima parte a filmului pe care, cu binecuvântarea Părintelui Patriarh, Trinitas TV l-a realizat despre Putna. Partea a doua, „Tradiție, cultură și spiritualitate”, a fost prezentată în a treia zi de Crăciun. La film s-a lucrat cu multă dragoste, cu mult respect și cei care l-au realizat, deși nu sunt călugări, au încercat să se lase cuprinși de duhul mănăstirii. Ne bucurăm, le mulțumim și îi felicităm pentru reușită pe domnul Ciprian Olinici, directorul Trinitas TV, și echipa realizatoare, condusă de domnișoara Simona Iordache.

Părintele Stareț, Arhimandritul Melchisedec, a vorbit despre momentul sfințirii din 1469 și despre Mitropolitul Teoctist, cel care a săvârșit slujba de sfințire și cel care i-a fost sfetnic de nădejde Voievodului:

„Așa cum Sfântul Ștefan i-a sărutat mâna și i-a cerut binecuvântare atunci când a pus piatra de temelie și atunci când a sfințit mănăstirea, și noi îi cerem binecuvântare azi pentru a primi putere să continue ruga de cinci veacuri și jumătate. Și am îndrăznit, din dragoste, să îi așezăm chipul într-o icoană, așezată deasupra mormântului său, și nădăjduim că în viitor, când Părintele ceresc va rândui, numele lui va fi înscris de către Sfântul Sinod în rândul sfinților care s-au proslăvit în Biserica Ortodoxă Română.”

În încheiere, Părintele a prezentat semnificația sărbătoririi: „Astăzi am săvârșit Liturghia mulțumirii față de Dumnezeu și de Maica Domnului, ocrotitoarea mănăstirii, și a recunoștinței față de generațiile de viețuitori, dimpreună cu ctitorii și ajutătorii de peste veacuri. […]

Cu smerenie ne rugăm Preasfintei Treimi, Dumnezeul nostru, Maicii Domnului, Sfântului Ștefan și celorlalți sfinți putneni, cunoscuți și necunoscuți, să ne păzească în continuare în slujirea lui Dumnezeu și a semenilor, să păzească în continuare Putna ca un chivot al sfințeniei și al iubirii de neam și de Hristos.”



Articol din revista
Cuvinte către tineri, nr. XIII/2020