background

Întâlniri ale tinerilor la Putna

Întâlniri ale tinerilor la Putna

Rădăcini 2019 (ROYA Heritage Trip 2019)
8–14 iulie 2019

Tabăra „Rădăcini” a fost organizată pentru al cincilea an consecutiv de Asociația Tinerilor Ortodocși Români din America (ROYA), cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Nicolae, Mitropolitul Ortodox Român al celor două Americi, a Preasfințitului Ioan Casian, Episcopul Ortodox Român al Canadei, și a Înaltpreasfințitului Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților.

În săptămâna petrecută la Putna, tinerii din SUA și Canada au participat la slujbe, au vizitat atelierele mănăstirii, au făcut drumeții la schiturile din apropiere. Într-una din zile au participat la Sfânta Liturghie în paraclisul Sfinților Apostoli Petru și Pavel, unde s-a slujit atât în română, cât și în engleză, iar tinerii au dat răspunsurile la strană. Sâmbătă, 13 iulie, s-a slujit un parastas la mormântul Arhiepiscopului Victorin Ursache, primul arhiepiscop român al Americii.

„Spune mult faptul că în fiecare an ne reîntoarcem la Mănăstirea Putna și stăm mai mult decât în anul precedent. Am observat multe schimbări în tinerii cu care vin: seriozitatea cu care își construiesc relația cu Dumnezeu, interesul crescut pentru aflarea rădăcinilor și tradițiilor strămoșești. Aflând despre viața Sfântului Ștefan cel Mare, ei sunt mândri de cine le-au fost strămoșii.”

Florina Radu, organizator

Tabăra internațională de tradiție și spiritualitate 11–19 iulie 2019

Timp de nouă zile, 45 de copii români cu vârste între 8 și 16 ani, din Mitropolia Ortodoxă Română a Europei Occidentale și Meridionale (MOREOM), au participat la această tabără.

În ziua de 18 iulie, în tabără a fost prezent și Înaltpreasfințitul Părinte Iosif, Mitropolitul Europei Occidentale și Meridionale, care a slujit Sfânta Liturghie. După masă, în Casa domnească a avut loc o întâlnire între Înaltpreasfințitul Iosif și participanții la Tabăra de tradiție și spiritualitate și la Școala de vară „Ținutul lui Ștefan Vodă”.

„Motivul venirii [copiilor la Putna] este să zidească între ei punți și să lege prietenii care să dureze nu o viață, ci să dureze până în veșnicie. Mai mult decât atât, să lege prietenii care nu sunt în duhul lumii – care este foarte concentrată pe trup, și nu pe suflet. În sufletul lor se leagă niște rețele și niște gânduri care se vor așeza și se vor cristaliza în timp.”

Pr. Bogdan Cârdu, responsabilul și coordonatorul taberei

Școala de vară „Ținutul lui Ștefan Vodă”
15–21 iulie 2019

Această școală de vară a fost o parte a proiectului „Țigănești – Piscu – Țigănești. Pe firul istoriei dus-întors”, realizat de Asociația Gaspar, Baltasar & Melchior, Școala de la Piscu, cu sprijinul AFCN, al Mănăstirii Putna, al Primăriei Ciolpani Ilfov și în parteneriat cu Primăria Țigănești, Raionul Strășeni, din Republica Moldova.

Au participat 16 elevi de la Gimnaziul din Țigănești și 4 copii de la Piscu. Elevii basarabeni au fost însoțiți de Valentina Țaca, primarul localității Țigănești, de Tatiana Țaca, directorul Școlii din Țigănești, și de Maria Melnic, directorul adjunct al școlii. Alături de elevii din România au fost Adriana Scripcariu, coordonatorul proiectului, și învățătoarea Mădălina Chițac.

„Pentru copiii și profesorii basarabeni, călătoria în Bucovina a fost un vis realizat și un pas important în conștientizarea istoriei românești care ne aparține în egală măsură, de o parte și de alta a Prutului. Sperăm că această călătorie este începutul unei prietenii rodnice între Mănăstirea Putna și Țigănești, vechiul sat de olari din codrii Basarabiei.”

Adriana Scripcariu, coordonatoarea școlii de vară

***

„La Mănăstirea Putna am trăit emoții deosebite, pe care nu le-am simțit niciodată. Așezarea pitorească a mănăstirii și atmos­fera plină de căldură sufletească m-au făcut să privesc lucrurile și din alte puncte de vedere. M-am convins încă o dată că noi, maturii, avem mult de muncit cu copiii pentru a crește o societate sănătoasă și adevărați patrioți ai neamului românesc, asemenea Sfântului Ștefan cel Mare.”

Valentina Țaca, profesor și primarul localității Țigănești

ITO Putna 2019
19–20 august 2019

A cincea ediție a Întâlnirii tinerilor ortodocși din Protopopiatul Rădăuți, „ITO Putna 2019”, a avut loc la inițiativa unui grup de preoți coordonat de părinții Adrian Platon și Vasile Bogdan Negrea. Desfășurarea evenimentului a fost posibilă prin colaborarea cu Mănăstirea Putna și cu Primăria Comunei Putna.

Au fost două zile pline de activități. În cadrul atelierelor, cei 120 de adolescenți de clasele VII–VIII au avut prilejul să discute și să învețe de la profesioniști ai unor meserii în care strămoșii lor au excelat: încondeierea ouălor, cusutul tradițional, cântatul din fluier, olăritul, țesutul. Festivitatea de încheiere a avut loc la Căminul cultural din Putna, în prezența Preasfințitului Damaschin Dorneanul.



Articol din revista
Cuvinte către tineri, nr. XIII/2020