background

Elena Kuji Buteică

Haideți să spunem cu forță și iubire: România!

Elena Kuji Buteică

Haideți să spunem cu forță și iubire: România!

În 15 august 2021 se vor împlini 150 de ani de la Prima Serbare a Românilor de Pretutindeni, care a avut loc la Mănăstirea Putna. Odată cu ea a avut loc și Primul Congres al Studenților Români.

Cu darul lui Dumnezeu, mănăstirea nădăjduiește să organizeze în 15 august 2021 o Serbare Aniversară, la împlinirea celor 150 de ani.

În continuare, publicăm un text despre pelerinajul la Putna din 2011, organizat de Liga Studenților Români din Străinătate în cadrul evenimentului „România Jună”, menit să aniverseze activ împlinirea a 140 de ani de la Serbarea din 1871.

„Țara este rodul muncii unor zeci de generații și aparține altor zeci de generații care vor veni.” (Mihai Eminescu)

În anul 2011, am fost la Putna, împreună cu Liga Studenților Români din Străinătate, la serbarea a 140 de ani de la Primul Congres al Studenților Români de Pretutindeni.

Până atunci auzisem și citisem vorbele unor oameni ce povesteau că au simțit emoția până în măduva oaselor la un moment dat în viața lor. Nu credeam că e adevărat, mereu am crezut că hiperbolizează de dragul poveștii. Asta până în august 2011, la Putna, când am simțit pe propria-mi piele ce înseamnă să trăiești ceea ce ți se întâmplă atât de intens încât să simți că ești într-o poveste în care emoțiile devin asurzitoare și îți cuprind toate simțurile. A fost atât de frumos, încât am simțit că am trăit într-o altă lume pentru o zi, într-o lume paradisiacă, iar faptul că ne aflam în Ierusalimul neamului românesc ne-a amplificat simțirea.

Prețuiesc această amintire fiindcă atunci am simțit atât de frumos românește. Am simțit cum ne unim în gând și în simțire cu generația lui Eminescu, A.D. Xenopol, Kogălniceanu, Alecsandri și ceilalți care au fost la Putna în 1871. Uniunea noastră era în gândul și simțirea românească – acestea au dăinuit peste ani. Mi-aș dori să știu că vor dăinui și de acum încolo. Ele se află în mâinile celor mai tineri de acum. Tinerii români au șansa să redescopere iubirea de țară, să reașeze valorile românilor și să facă România fruntașă. Și merită să facă astfel.

Mihai Eminescu.
Mihai Eminescu.
 

 

România va fi țara ce ne-o dorim atunci când oamenii vor veni laolaltă, când nu vom mai arăta cu degetul în stânga și-n dreapta, când vom înțelege cât bine ne face să dăm o mână de ajutor și celui de lângă noi să crească și să fie mai bun. Prin noi, Dumnezeu vrea să mijlocească drumul bunătății și, dacă Îi permitem, ne va fi drag să trăim pe pământul patriei noastre fiindcă vom fi devenit o mulțime de oameni cu mințile curate și sufletele frumoase.

Vremurile grele ce s-au năpustit peste întreaga lume (pandemia de COVID-19), ne-au arătat că nu ne trăiam viața. Majoritatea eram într-o roată în care ne învârteam continuu, fără discernământ. Nu mai eram atenți la sufletele noastre, la oamenii din jur, la esența vieții. Mi-aș dori să nu ne întoarcem în acea roată, să nu pierdem lumina din sufletele noastre și să ne prindem într-o roată a binelui, a adevărului, a iubirii de țară și de Dumnezeu.

Haideți să spunem cu forță și iubire: România! Să-i poleim straiele cu adevăr, cu autenticitate, cu încredere. Haideți să investim în tradițiile noastre, să le transmitem din generație în generație și să perpetuăm ce-i bun și ce-i frumos românesc. România este „rodul muncii” (Mihai Eminescu) noastre, a românilor de ieri, de astăzi și de mâine, iar noi, românii de astăzi avem șansa să facem România de mâine mai frumoasă.

Ciprian Porumbescu.
Ciprian Porumbescu.
 

 

Am o pasiune clară și arzătoare: plăcerea de a pune umărul pentru a face din România o țară a binelui, a adevărului, a omului harnic și drept, o țară în care principiile și valorile sunt la fel de clare și bine delimitate ca tricolorul ce ne reprezintă în lume. Speranța mea este că românii vor ajunge din nou să simtă și să viseze la fel, să trăiască pentru același ideal cum au făcut-o la România Jună în 1871. Doar atunci România va fi cu adevărat țara ce merită să fie. Credința acestui fapt și credința în neamul românesc să ne fie mereu busolă în drumul nostru prin viață.

La mai binele vostru, români de pretutindeni!
La mai binele vostru, români ce ați fost, ce sunteți și ce veți fi!
La mai binele tău, Românie preafrumoasă!



Articol din revista
Cuvinte către tineri, nr. XIII/2020