background

Emanuel Buta, președinte ASCOR Iași

ASCOR a împlinit 30 de ani de la înființare

Emanuel Buta, președinte ASCOR Iași

ASCOR a împlinit 30 de ani de la înființare

Asociația Studenților Creștini Ortodocși Români a fost înființată în 1990. Mai multe filiale ASCOR au marcat începerea anului în care asociația aniversează 30 de ani de existență printr-o retragere cu torțe de pe Dealul Crucii, la Mănăstirea Putna.

În cei 30 de ani de existență, între activitățile asociației s-au numărat și pelerinajele la mănăstiri. Bucuria de a fi prezent câteva zile într-un loc în care întâlnești oameni care se străduiesc să își închine întreaga viață lui Dumnezeu este unică și ea aduce o râvnă pentru a ne cultiva și noi viața duhovnicească. În plus, adesea mănăstirile sunt locuri istorice, vechi de sute de ani, în care simți mult mai profund legătura cu strămoșii. Nu e de mirare că unii dintre participanții la aceste pelerinaje au ales calea vieții monahale; și la Putna sunt câțiva viețuitori care în perioada studenției au participat la activitățile filialei ASCOR din centrul universitar unde studiau.

Mănăstirea Putna, cu mormântul Sfântului Voievod Ștefan cel Mare și întreaga ei istorie, a fost loc de pelerinaj pentru multe generații de studenți. În ultimul deceniu, la trecerea dintre ani se organizează aici o tabără studențească de câteva zile. Tabăra 2019–2020 a început duminică, 29 decembrie 2019, și s-a încheiat joi, 2 ianuarie 2020.

Am fost la Putna studenți din toată țara, din Basarabia și din nordul Bucovinei, din diaspora: membri ASCOR din filialele București, Chișinău, Iași, Timișoara, Cluj, Brașov, Suceava, Bacău și ai asociațiilor NEPSIS, Studenți pentru viață și Asociația Sfântul Hristofor.

Luni seara a avut loc retragerea cu torțe de pe Dealul Crucii. Pe majestuosul deal aflat lângă mănăstire, de unde Sfântul Ștefan a tras cu arcul pentru a alege locul altarului bisericii și unde acum este scris „ȘTEFAN” din brazi, am urcat și noi odată cu amurgul. Cei câteva sute de studenți am aprins torțele și am format numărul „30” – ca mulțumire lui Dumnezeu pentru anii pe care îi împlinește ASCOR în 2020. Am cântat „La poartă la Ștefan Vodă”, „Apărătoare Doamnă” și alte cântece religioase și patriotice.

Marți, am participat la dialogul „Tinerii și Revoluția”, pe tema evenimentelor din decembrie 1989, a perioadei regimului comunist și a perioadei de după 1989, cu scriitorul Adrian Alui Gheorghe și cu părintele protosinghel Dosoftei.

Miercuri, am colindat obștea mănăstirii și ne-am întâlnit cu Părintele Stareț, Arhimandri­tul Melchisedec.

Am făcut și planuri, care, cu ajutorul lui Dumnezeu, nădăjduim că se vor împlini. În data de 15 august 2021, de hramul mănăstirii – Adormirea Maicii Domnului – se vor împlini 150 de ani de la prima serbare a studenților români de pretutindeni, organizată la Mănăstirea Putna de Mihai Eminescu, Ioan Slavici, Ciprian Porumbescu și de alți tineri din generația lor, în 1871. Dorim ca atunci să fie organizată o serbare națională a studenților români, atât din țară, cât și din diaspora, Basarabia și nordul Bucovinei.



Articol din revista
Cuvinte către tineri, nr. XIII/2020