background

Simpozionul „Unitatea de limbă, credință și neam”

Simpozionul „Unitatea de limbă, credință și neam”

Colocviul „Unitatea de limbă, credință și neam. Sensul culturii române”.
 

 

A XII-a ediție a Colocviului dedicat acad. Zoe Dumitrescu Bușulenga – Maica Benedicta, cu tema „Unitatea de limbă, credință și neam. Sensul culturii române”, s-a desfășurat la Mănăstirea Putna în perioada 23–26 august 2018.

Fiind Anul centenar, lucrările prezentate s-au concentrat asupra marilor personalități române care, prin exemplul și jertfa lor, au lăsat o moștenire foarte prețioasă generațiilor viitoare: o Românie Mare. Evenimentul a început cu slujba de Te Deum, urmată de cuvântul de binecuvântare al Preasfințitului Damaschin Dorneanul, precum și de o slujbă de pomenire a maicii Benedicta și a lui Dan Hăulică.

Cartea „Portret. Zoe Dumitrescu-Bușulenga - Maica Benedicta”.
Cartea „Portret. Zoe Dumitrescu-Bușulenga - Maica Benedicta”.
 

 

Câteva cuvinte de întâmpinare au fost rostite de rectorul colocviului, acad. Ștefan Afloroaei, care a amintit că unirea din 1918 a fost la limita celor posibile în istoria noastră, un vis al multor generații, o minune istorică. Teodora Stanciu, președintele Fundației „Credință și Creație”, gazdă a acestui eveniment, a evidențiat că sensul culturii române poate fi (re)descoperit numai în credință. Astfel, cele două coordonate, istoria și credința, s-au întrepătruns acum 100 de ani, producând cel mai valoros rod al neamului: unirea tuturor românilor.

Expoziția „Dulce Bucovină”, prezentată de criticul de artă Doina Mândru, a reunit pictori români remarcabili, precum: Constantin Flondor, Dacian Andoni, Matei Lăzărescu, Andreea Palade și Dan Palade.

Pe lângă numărul 11 din revista „Caietele de la Putna”, ce cuprinde lucrările prezentate la simpozionul Pater et filius. Continuitate în cultura română și europeană, din august 2017, au fost lansate mai multe cărți apărute la editura „Nicodim Caligraful”. Dintre ele, volumul Portret. Zoe Dumitrescu-Bușulenga – Maica Benedicta, cuprinde evocări sau texte referitoare la opera doamnei academician Zoe Dumitrescu-Bușulenga, amintiri deosebit de frumoase legate de spiritul maicii Benedicta.

Lansarea numărului 12 al revistei „Caietele de la Putna”, la Ateneul Român.
Lansarea numărului 12 al revistei „Caietele de la Putna”, la Ateneul Român.
 

 

În ultima zi a fost organizată o excursie la Cernăuți, unde au fost vizitate casa lui Aron Pumnul, școala unde a învățat Eminescu, fostul sediu al Mitropoliei Cernăuților, casa în care a copilărit Constantin Flondor, prilej de evocare a bunicilor și părinților acestuia.

Comunicările colocviului au fost publicate în volumul 12 al revistei „Caietele de la Putna”. Acesta, alături de cartea Portret. Zoe Dumitrescu-Bușulenga – Maica Benedicta, a fost prezentat publicului bucureștean în Sala mică a Ateneului Român, pe 3 decembrie 2018, la finele Anului Centenar.



Articol din revista
Cuvinte către tineri, nr. XII/2019