background

Școala „Mitropolit Iacob Putneanul”, prima școală rurală din Moldova

Școala „Mitropolit Iacob Putneanul”, prima școală rurală din Moldova

Din anul școlar 2018–2019, Școala Gimnazială din Putna poartă numele celui care a înființat-o.

La inițiativa Mitropolitului Iacob Putneanul, domnitorul Ioan Teodor Callimachi dă în 25 iunie 1759 un Hrisov domnesc pentru înființarea pe lângă Mănăstirea Putna a primei școli de la sat din Moldova.

De la înființare până în 1859, mănăstirea a purtat grijă de școală; clădirea în care a funcționat a fost construită de Arhimandritul Vartolomei Mazereanu, lângă biserica de lemn Dragoș Vodă a mănăstirii. Apoi a devenit școală de stat, dar pentru încă două decenii va fi susținută financiar de mănăstire, învățătorul fiind în continuare un călugăr. Din jurul anului 1871, învățătorul va fi un laic, suplinit uneori de un călugăr. Între 1899–1901 a fost construită o nouă clădire pentru școală, pe actualul amplasament, iar în 1999 instituția a primit numele „Ștefan cel Mare”.

Pentru că școala din Putna este urmașa în timp a primei școli rurale din Moldova, din anul școlar 2018–2019 i-a fost acordat numele de „Mitropolit Iacob Putneanul”.

Mitropolitul Iacob a avut un rol foarte important în dezvoltarea învățământului românesc. Pentru a împlini nevoia de cărți de învățătură, Sfântul Ierarh a tipărit, în 1755, Bucvarul, primul abecedar și, în același timp, primul manual școlar în limba română publicat în Moldova.

***

Cum dar vei nădăjdui de bine unde nu este hrană bună copiilor? Iar de hrană ca aceea în țara aceasta, cine nu vede câtă lipsă este? Care văzând noi lipsiți copiii de hrana ce li se cădea, bolind cu inima de nenorocirea învățăturii lor, am dat în tipar această cărțulie…

Cade-se dar vouă, blagocestivilor creștini și cei ce aveți nume părintesc peste copiii cei mici, să aveți purtare de grijă pentru învățătura copiilor voștri, ca să nu se lipsească de hrana cea sufletească… Că, de nu veți face așa după cum vă învățăm noi, vă veți socoti ca niște ucigași feciorilor voștri, iară urmând poruncii și învățăturii noastre, veți avea nădejde a vă bucura și a vă veseli de fiii voștri ca de niște înțelepțiți de Dumnezeu și ei vor pomeni pre voi.

Fragmente din Predoslovia Sfântului Iacob la Bucvar


Articol din revista
Cuvinte către tineri, nr. XII/2019