background

Concursul „Români și românitate – destin și dăinuire”

Concursul „Români și românitate – destin și dăinuire”

Prima ediție a Concursului „Români și românitate în afara granițelor țării – destin și dăinuire” a avut loc pe 25 mai la Liceul Tehnologic „Ion Nistor” din Vicovu de Sus, județul Suceava.

Participanți la concursul „Români și românitate - destin și dăinuire”.
Participanți la concursul „Români și românitate - destin și dăinuire”.
 

 

„Am inițiat acest concurs pentru a promova valorile autentice românești, atât în țară, cât și în străinătate, pentru dezvoltarea simțului patriotic și a dragostei de neam și țară.” (director Cătălin Bărbuță)

„Scopul proiectului este stimularea interesului participanților pentru cunoașterea istoriei, a tradițiilor și a valorilor culturale ale neamului românesc, precum și a specificului fiecărei comunități din care aceștia provin. Propunem ca, prin acest proiect, comunitățile românești, din interiorul și din afara granițelor țării, să își promoveze valorile identitare, să actualizeze și să descopere valențe contemporane ale tradițiilor și ale obiceiurilor din zonele din care provin.” (prof. Vasile Schipor)

„Am realizat clipul „Români, veniți acasă!” pentru că am văzut cum suferă unii dintre colegii și colegele mele care au părinții plecați și cum îi așteaptă de sărbători. Pregătindu-mă pentru concurs, le-am înțeles și mai bine trăirile. Când am lucrat la clip am plâns, emoțiile m-au copleșit. Am plâns și la prezentarea din concurs.” (Bianca Filipoaia, Grupul Moldava, Clubul Copiilor Fălticeni)

„Am participat la acest concurs cu gândul la înaintașii noștri, care și-au apărat țara cu prețul vieții. Am prezentat un costum popular pentru a arăta moștenirea pe care am primit-o de la bunicul meu. Costumul popular din Vicov reprezintă pentru mine puritatea țăranului român și cred că face parte, ca și istoria, din identitatea noastră ca neam. Să fiu român înseamnă să fiu drept, să cred în Dumnezeu și să iubesc acest pământ pentru care au murit în război străbunicii mei. Iar să trăiesc în România este pur și simplu o binecuvântare de la Dumnezeu.” (Paul Gabriel Roman, elev)



Articol din revista
Cuvinte către tineri, nr. XII/2019