La 100 de ani de la Marea Unire, cu recunoștință pentru făuritorii ei și cu rugăciune pentru dăinuirea ei, obștea mănăstirii a întreprins mai multe activități ca mulțumire Părintelui Ceresc pentru acest mare dar făcut poporului român. Chiar dacă nu am fost vrednici să îl păstrăm deplin, nădejdea și fapta vor rodi!
Deschiderea Anului Centenar
1 ianuarie 2018
Studenții aflați în tabăra de iarnă de la Putna au scris cu torțe numărul 100 pe Dealul Crucii de lângă mănăstire, după care au coborât, cu torțele aprinse, în incinta Putnei, unde au fost întâmpinați de părinții mănăstirii.
Declarația de Unire
22 martie 2018
Consiliul Local al Comunei Putna, întrunit în Ședință extraordinară la Mănăstirea Putna, a adoptat o Declarație de Unire cu Basarabia.
2 iulie 2018
Evenimentele dedicate sărbătoririi a 100 de ani de la Marea Unire au avut punctul culminant de sărbătoarea Sfântului Ștefan, 2 iulie 2018. Ierarhii din Sinodul Mitropoliei Moldovei și Bucovinei au slujit la Putna și au sfințit două monumente simbol pentru identitatea românească: Crucea unității neamului românesc și Portalul Memorial Golgota Neamului – „Fântâna Albă”.
Crucea unității neamului românesc
Este o cruce votivă, ridicată „Întru lauda lui Dumnezeu, a Maicii Domnului și a sfinților români, întru cinstirea strămoșilor care au trăit în credință și bună rânduială și spre ocrotirea românilor de pretutindeni și din toate timpurile”.
Ea a fost realizată din dragostea pentru Dumnezeu și pentru neam a locuitorilor orașului Soroca și a fost amplasată în fața intrării în incinta mănăstirii.
Portalul Memorial Golgota Neamului – „Fântâna Albă”
Este închinat jertfei românilor de pretutindeni și din toate timpurile pentru libertate, independență și demnitate națională și, în mod special, românilor care au fost uciși în Masacrul de la Fântâna Albă, din nordul Bucovinei, la 1 aprilie 1941, pentru vina de a-și fi iubit neamul, credința și patria.
Ridicarea Portalului este o încununare a participării mănăstirii la viața românilor din nordul Bucovinei, aflați dincolo de granița actuală a României în urma Pactului Ribbentrop-Molotov.
Coroana reconstituită a Sfântului Ștefan cel Mare
15 august 2018
Pe 13 august 2018, Părintele Patriarh Daniel a sfințit la București Coroana reconstituită a Sfântului Voievod Ștefan cel Mare. Coroana a fost adusă la Mănăstirea Putna cu trenul care a inaugurat redeschiderea căii ferate spre Putna în ajunul hramului mănăstirii. În perioada hramului, sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, coroana a stat pe mormântul Sfântului Ștefan, iar apoi a fost expusă în muzeul mănăstirii.
Sfințirea Catedralei Naționale
25 noiembrie 2018
Cu vrerea Tatălui, cu lucrarea Fiului și cu săvârșirea Sfântului Duh, în anul Centenar 2018, a fost sfințit Altarul Catedralei Mântuirii Neamului sau Catedrala Națională, cu hramurile Înălțarea Domnului (Ziua Eroilor) și Sfântul Apostol Andrei, cel întâi chemat, Ocrotitorul României.
Binecuvântează, Doamne, pe ctitorii, binefăcătorii, slujitorii și închinătorii acestei Sfinte Catedrale și pe întreg poporul român de pretutindeni!
La 100 de ani de la revenire, Bucovina este lângă Ștefan cel Mare și Sfânt
28 noiembrie 2018
Evenimentul, organizat împreună cu primăriile și școlile din Putna, Vicovu de Jos, Bilca, Vicovu de Sus și Straja, a început cu slujba parastasului pentru toți cei care au lucrat și s-au jertfit pentru Unirea Bucovinei și pentru toți Făuritorii Marii Uniri. În continuare, elevii participanți au prezentat un recital deosebit de emoționant pe treptele muzeului mănăstirii.
La final, ca o expresie a unității românești, profesorii, elevii și toți cei prezenți au înconjurat biserica voievodală cu o mare Horă a Unirii.
Centenar alături de lumina Sfântului Ștefan cel Mare
1 decembrie 2018
La Centenarul Marii Uniri, la Mănăstirea Putna, începând cu ora 12, s-a oficiat o slujbă de Te Deum în cinstea Făuritorilor Marii Uniri, deschisă de dangătul clopotelor. Spre seară, la ora 17.00, 100 de elevi ai Școlii Generale „Sfântul Iacob Putneanul” din Putna, în frunte cu primarul comunei, domnul Gheorghe Coroamă, au venit la mormântul Sfântului Ștefan cel Mare pentru a primi, prin mâna părintelui stareț, lumină de la candela marelui voievod. În biserică au intrat primarul și doi elevi și, după ce s-au închinat la mormântul Sfântului Ștefan cel Mare, au aprins o torță. Toți elevii au aprins torțe din această lumină și au pornit spre centrul comunei, unde s-au grupat în jurul bradului de Crăciun care, conform tradiției, se aprinde în fiecare an în ziua de 1 decembrie.
Încheierea Anului Centenar
30 decembrie 2018
În seara zilei de 30 decembrie, cei 200 de studenți participanți la tradiționala tabără studențească de Anul Nou, însoțiți de alți tineri, au organizat o retragere cu torțe de pe Dealul Crucii. O parte dintre studenți au desfășurat un uriaș steag tricolor, de 30×20 m, iar altă parte, cu torțe aprinse în mâini, au conturat o cruce spre vârful dealului. Mai întâi au aprins torțele de pe conturul crucii, iar apoi au luminat steagul tricolor. După ce au cântat imnul de stat al României, „Deșteaptă-te, române!”, studenții au coborât spre mănăstire cântând colinde.
De la poarta mănăstirii, în sunetul clopotelor, au înconjurat biserica voievodală și au mers la statuia lui Mihai Eminescu. Aici, studenții au dezvelit o placă omagială dedicată Centenarului Marii Uniri, realizată la inițiativa Asociației Studenților Creștin Ortodocși.