background

In memoriam: Ileana Bondoc Crețu, Ilie Luceac

In memoriam: Ileana Bondoc Crețu, Ilie Luceac

Ileana Bondoc Crețu (1962–2016).
Ileana Bondoc Crețu (1962–2016).
 

 

Ileana Bondoc Crețu
1962–2016

Expert restaurator textile în cadrul Muzeului Național de Artă al României în perioada 1981–2016, autoare a peste 80 de articole și comunicări, a pregătit numeroase generații de conservatori și restauratori. A coordonat, alături de domnul profesor Mihai Lupu, restaurarea Acoperământului de mormânt al Mariei de Mangop de la Mănăstirea Putna, lucrarea ei cea mai dragă, pentru care cei doi au fost decorați cu medalia „Meritul Cultural” în grad de Cavaler. Preocupată de istoria restaurării broderiilor românești, pe care le-a cercetat și promovat pe plan internațional, s-a ocupat până la sfârșitul vieții de restaurarea și conservarea colecției de broderii a Mănăstirii Putna.

Dinamică, energică, generoasă, plină de pasiune pentru cercetare, iubitoare de pace, a știut permanent să mențină echilibrul, atât în familie, cât și în instituția în care a lucrat. A iubit-o și a prețuit-o pe Maria de Mangop, căreia i se ruga ca unei sfinte. Fie ca Maica Domnului, domnițele și monahii asupra broderiilor cărora s-a aplecat cu multă dăruire să o întâmpine în Împărăția cerurilor.

Ilie Luceac (1950–2017).
Ilie Luceac (1950–2017).
 

 

Ilie Luceac
1950–2017

Redactor al revistei „Glasul Bucovinei”, fondator al Editurii „Alexandru cel Bun” și al Societății pentru Cultură Românească „Mihai Eminescu” din Cernăuți, cercetător științific asociat al Institutului „Bucovina” al Academiei Române, a publicat studii de critică și de istorie literară și articole despre istoria și cultura românească din Bucovina. Împreună cu soția, doamna Alexandrina Cernov, a susținut cauza românilor din nordul Bucovinei. A fost călăuză și exemplu pentru generații de studenți ai Institutului Pedagogic din Cernăuți. Modestia, calmul, rigurozitatea și generozitatea i-au călăuzit întotdeauna pașii.

A venit adesea la Mănăstirea Putna, conștient de rolul acesteia pentru bucovineni, ca pelerin, ca participant la colocviile dedicate acad. Zoe Dumitrescu-Bușulenga – Maica Benedicta, ori pentru a colabora la diferite proiecte culturale, educaționale, românești. Ne rugăm ca trecerea sa din această viață să-i fie întru sălășluirea alături de martirii și mărturisitorii Bucovinei.



Articol din revista
Cuvinte către tineri, nr. X/2017