background

Monah Iustin T.

Simpozionul „Jertfă și creație”

Monah Iustin T.

Simpozionul „Jertfă și creație”

Icoană pictată de Elena Murariu.
Icoană pictată de Elena Murariu.
 

 

În perioada 18–20 septembrie 2014, la Mănăstirea Putna s-a organizat al optulea simpozion al Fundației „Credință și Creație. Acad. Zoe Dumitrescu-Bușulenga – Maica Benedicta”. Tema, „Jertfă și creație”, a fost aleasă de regretatul Dan Hăulică, pornind de la comemorarea și omagiul adus jertfei de acum 300 ani a sfinților martiri Brâncoveni.

Capacitatea jertfei de a rodi creator se întemeiază pe actul dumnezeiesc de creare a lumii și pe recrearea vieții ca o comuniune iubitoare cu Sfânta Treime prin jertfa Mântuitorului Hristos – arhim. Melchisedec Velnic, Jertfa hristică. Teme majore au atins Andrei Ionescu – Edificiul jertfei, meșterul Manole, Cassian M. Spiridon – Pregătirea sufletească a Brâncovenilor întru jertfă și martiraj, protos. Teofan Popescu – Dumnezeiasca Euharistie în versurile lui Daniel Turcea, monah Iustin Taban – Moartea omului vechi și nașterea omului nou în Taina Călugăriei, Gheorghiță Geană – Istoria românilor ca apocatastază, o pledoarie pentru regăsirea urcușului poporului român către Dumnezeu.

Cu valoare de studii de caz au fost comunicările profesorului Ion Pop – Ioan Alexandru și Imnele Brâncoveanului, Eugeniei Bojoga – Jertfa intelectualilor basarabeni pentru păstrarea limbii române, Cristinei Cojocaru – Activitatea ctitoricească și everghetică a doamnelor din familia Brâncoveanu, a domnului Costion Nicolescu – Martirul și poetul. Sfântul Constantin Brâncoveanu și fiii lui în imnele lui Ioan Alexandru și a domnului Ilie Luceac despre figura martirică a domnului Moldovei, Miron Barnovschi, și despre faptele sale ctitoricești.

„Jertfă și creație”, Mănăstirea Putna, 18–20 septembrie 2014.
„Jertfă și creație”, Mănăstirea Putna, 18–20 septembrie 2014.
 

 

O temă importantă a fost și cea a rezistenței în perioada comunistă: Daniel C. Enache – I. D. Sârbu în socialismul real, Adrian Alui Gheorghe – Poezia în închisorile comuniste, Raluca Naclad – Foița de săpun, palimpsest al identității carcerale, Maria Șleahtițchi – Introspecția și retrospecția eu-lui în literatura detenției politice din Basarabia. Două studii de caz, Sorin Lavric – Rețeta capodoperei. Petre Pandrea și Gavril Vatamaniuc.

Colocviul a fost ilustrat de lucrările artiștilor plastici Horea Paștina, Silvia Radu și Traian Cherecheș, acesta din urmă beneficiind de prezentarea domnului Dan Hăulică, în ultimul său text scris.

În chip firesc, ultima seară a fost închinată pomenirii lui Dan Hăulică. Actorul Constantin Chiriac a susținut un recital, iar chipul plin de bunătate sufletească și râvnă pentru frumos al domnului academician a fost adus în fața celor prezenți printr-o serie de evocări. De altfel, întreaga manifestare a fost organizată în mod special odată cu parastasul de 40 de zile de la trecerea la cele veșnice a celui care a inițiat Fundația „Credință și Creație” și a fost rectorul primelor șapte ediții ale simpozionului. Astfel, întâlnirea a stat sub semnul a ceea ce domnul Dan Hăulică a numit inspirat „gândul spre mai sus și mai bine”.



Articol din revista
Cuvinte către tineri, nr. VIII/2015