background

Protos. Hrisostom C.

Sfântul Ioan „cel cu gura de Aur”

Protos. Hrisostom C.

Sfântul Ioan „cel cu gura de Aur”

Sfântul Ioan Gură de Aur, mozaic, Sfânta Sofia, Istanbul.
Sfântul Ioan Gură de Aur, mozaic, Sfânta Sofia, Istanbul.
 

 

Sfântul Ioan Gură de Aur considera că, pentru un preot, datoria de a predica este de cea mai mare importanță, pentru că așa poate fi transmisă oamenilor, în modul cel mai direct, mai eficient și mai personal, învățătura lui Dumnezeu. El însuși și a asumat această îndatorire în cea mai înaltă măsură: „Dacă vreodată s a născut un om pentru a predica, atunci el este acela. Predica este gingășia, harisma, forța și martiriul său. El se răstignește prin cuvânt!” (Bruno Vandenberghe).

A fost neîntrecut în explicarea dumnezeieștilor Scripturi, pe care le-a socotit ca fiind istoria iubirii lui Dumnezeu față de oameni, și a știut întotdeauna să i facă pe cei care l ascultau să se apropie de Scriptură. Istoricul Sozomen spunea: „Nu i convingea pe oameni să fie de acord cu el cu vreo tehnică sau putere specială a cuvântului, ci prin faptul că exprima cu sinceritate sensul Sfintelor Scripturi.”

Cuvintele lui respirau onestitate și profunzime, care veneau din dragostea lui pentru Dumnezeu și pentru cuvântul Lui. Citea foarte mult Sfânta Scriptură și transforma în viață cuvintele ei. Era pur și simplu îndrăgostit de Scriptură, și prin asta îi și cucerea pe ascultători. Minunat lucru să vezi lucrurile prin ochii unui îndrăgostit! El reușea să i facă pe ceilalți să vadă, să înțeleagă Scriptura prin ochii săi. Avea nu numai gura de aur în tâlcuirile dumnezeieștilor cuvinte, dar și sufletul de aur în revărsarea iubirii, a bunătății și a dreptății pentru orice om.

El și-a pus toată puterea, întreaga viață, în slujba omului. Iubirea față de om, încrederea pe care o avea în înălțimea chemării de fiu al lui Dumnezeu a fiecăruia, îi dădea și o credință neclintită în purtarea de grijă a lui Dumnezeu pentru orice persoană, indiferent de cât de mare sau mică, de bogată sau săracă, de păcătoasă sau dreaptă ar fi fost.

De aceea, Sfântul Ioan ne îndeamnă mereu să citim Sfânta Scriptură, pentru că acesta este locul în care ne putem oricând întâlni cu Dumnezeu, unde putem gusta iubirea Lui pentru noi, în care ne putem mereu împărtăși de El.

Sfânt cu viața, dumnezeiesc în tâlcuirea Sfintelor Scripturi, aprig apărător al săracilor și al văduvelor, apostol al milosteniei, dascăl al pocăinței. Acesta este Sfântul Ioan Gură de Aur.



Articol din revista
Cuvinte către tineri, nr. VIII/2015