background

Părintele Iachint, starețul și duhovnicul

Părintele Iachint, starețul și duhovnicul

Părintele Iachint Unciuleac.
Părintele Iachint Unciuleac.
 

 

Eu vă spun acest cuvânt: „Vorba sună, fapta tună”. Cred că faptele sunt acelea prin care noi putem fi caracterizați ca vrednici urmași ai înaintașilor noștri. Să nu mai fim așa de egoiști, să nu ne ocupăm prea mult de lucrurile acestea care trec în curând, să ne gândim că în curând vom intra în eternitate, mai aproape sau mai departe de strămoșii noștri, după faptele pe care le-am făcut.

Cum s-a realizat înnoirea duhovnicească a Mănăstirii Putna în anul 1956?

Orice înnoire spirituală a omului, a mănăstirii și a Bisericii în general, se începe prin rugăciune. La Putna s-a rânduit mai întâi Sfânta Liturghie zilnic, utrenia la miezul nopții și toată rânduiala bisericească de la Mănăstirea Sihăstria. Toți luam parte la slujbele bisericii, toți cântam la strană, toți mergeam la ascultare, toți mâncam împreună și ne îmbărbătam unul pe altul. Oricât era de greu, începutul ni s-a părut așa de frumos… Rugăciunea și dragostea înnoiesc sufletul omului, mănăstirile și lumea întreagă. Iar părăsirea rugăciunii, a vieții de obște și dezbinarea dărâmă mănăstirile, familia și lumea. După aceea am început a citi zilnic Psaltirea în biserică, câte două ore fiecare, începând cu starețul mănăstirii. Mai târziu s-au început și lucrările de restaurare a bisericii și a tuturor clădirilor.

Filmul documentar „Părintele Iachint, starețul și duhovnicul”.
Filmul documentar „Părintele Iachint, starețul și duhovnicul”.
 

 

Ce misiune împlinește astăzi Mănăstirea Putna?

Aceeași înaltă misiune evanghelică pe care o împlinește aici de peste cinci sute de ani. Menținem peste veacuri firul neîntrerupt al rugăciunii către Dumnezeu. Menținem zilnic Sfânta Liturghie și toată rânduiala noastră mănăstirească. Ne străduim să urmăm pe cât putem înaintașilor noștri prin iubire și viață morală; menținem cât mai vie conștiința națională și simțul evlaviei ortodoxe în nordul Moldovei și al țării și mângâiem pe toți credincioșii care vin la Putna, îndemnându-i să asculte de Biserică, să nu-și părăsească dreapta credință, să-și crească copiii în frică de Dumnezeu și să trăiască în pace și iubire unii cu alții. Apoi, trezim sentimentul patriotic și dragostea de neam în inimile numeroșilor vizitatori, mai ales ale tinerilor noștri, vorbindu-le cu căldură de Ștefan cel Mare, de vitejia, de eroismul, de credința și de realizările din epoca lui. Deci, menținem nestinsă candela credinței și a neamului.

Să avem pururea pe Dumnezeu în fața ochilor noștri, să avem temei din Sfânta Scriptură și din Sfinții Părinți pentru toate câte lucrăm și să nu fim schimbători, adică azi să vrem binele și mâine să cedăm răului.

Filmul documentar „Părintele Iachint, starețul și duhovnicul” a fost realizat în 2014 de Mănăstirea Putna ca un omagiu la împlinirea a 90 de ani de la nașterea „duhovnicului Bucovinei”.

 


Articol din revista
Cuvinte către tineri, nr. VIII/2015