background

Oameni ai lui Dumnezeu

Oameni ai lui Dumnezeu

Ne cunoaștem părinții? Ne cunoaștem bunicii? Dacă simțim că fără a-i cunoaște viața noastră ar fi mai goală și sensul ei ne-ar rămâne în parte ascuns, atunci să ne întrebăm și mai mult: ne cunoaștem înaintașii plini de lumină și putere, prin care Dumnezeu a purtat, peste veacuri, prin vremuri grele, acest neam spre a-I fi popor credincios?

Sfântul Ștefan cel Mare.
Sfântul Ștefan cel Mare.
 

 

Voievozi creștini – icoane curate ale sufletului românesc

Răsunetul biruinței de la Vaslui (10 ianuarie 1475) a lui Ștefan cel Mare a fost imens: „Niciodată armatele turcești n-au suferit un dezastru atât de mare”, scria însăși Mara, mama sultanului Mahomed al II-lea. Cronicarul polon Jan Długosz consemna: „După părerea mea, el este cel mai vrednic să i se încredințeze conducerea și stăpânirea lumii, și mai ales funcția de comandant și conducător contra turcilor”.

Sfântul Neagoe Basarab.
Sfântul Neagoe Basarab.
 

 

Omul, fie împărat sau slugă, bogat sau sărac, se aseamănă cu Dumnezeu de trei ori în viață: când i se naște un fiu; când pricepe și se împărtășește cu Trupul și Sângele lui Hristos; când, nedreptățit, se împacă cu suferințele sale.

Sfântul Neagoe Basarab
Mihai Eminescu.
Mihai Eminescu.
 

 

Poetul nepereche

Biserica răsăriteană e de optsprezece sute de ani păstrătoarea elementului latin de lângă Dunăre. Ea a stabilit și a unificat limba noastră într-un mod atât de admirabil, încât suntem singurul popor fără dialecte propriu-zise; ea ne-a ferit în mod egal de înghițirea printre poloni, unguri, tătari și turci, ea este încă astăzi singura armă de apărare și singurul sprijin al milioanelor de români cari trăiesc dincolo de hotarele noastre. Cine-o combate pe ea și ritualurile ei poate fi cosmopolit, socialist, republican universal și orice i-o veni în minte, dar numai român nu e.

Mihai Eminescu
Petre Țuțea.
Petre Țuțea.
 

 

Un țăran imperial…

Dacă murim aici [Aiud] în lanțuri și în haine vărgate, nu noi facem cinste Poporului Român, ci Poporul Român ne-a făcut onoarea să murim pentru el.

Cum vă rugați lui Dumnezeu?
– Cu umilință! Și cu Tatăl nostru. Numai față de Dumnezeu și de neamul românesc mă simt nimic, cu toate că am fost vârful generației mele.

Mă mișc între Dumnezeu și neamul din care fac parte. În afară de acești termeni, nu văd nimic semnificativ între cer și pământ. Poporul român este una dintre minunile lui Dumnezeu în mersul Său prin Univers.

Petre Țuțea
Mitropolitul Bartolomeu Anania.
Mitropolitul Bartolomeu Anania.
 

 

… și un ierarh mărturisitor

Orice mamă din lume își adoră copilul, dar Sfânta Fecioară e singura care I Se și roagă. Rugăciunea este cântecul de leagăn al Maicii Domnului, un cântec pe care Fiul ei Și-l va aminti la Cana Galileei și, mai apoi, la Judecata de la sfârșitul veacurilor.

Mitropolitul Bartolomeu Anania
Simion Mehedinți.
Simion Mehedinți.
 

 

Cultura Evangheliei

Un om, ca și un popor, atâta prețuiește, cât a înțeles din Evanghelie.

Simion Mehedinți
Nicolae C. Paulescu.
Nicolae C. Paulescu.
 

 

Știința vieții m-a determinat să afirm într-o lecție anterioară: Cred în Dumnezeu. Aceeași știință mă determină astăzi să adaug: Și în Iisus Hristos.

Medicul trebuie să fie un savant care iubește din tot sufletul știința medicală, adică știința omului, să fie o ființă care se jertfește pentru alții până la moarte și un învățător al omenirii sau, mai bine zis, un apostol al moralei.

Nicolae C. Paulescu
Gheorghe Barițiu.
Gheorghe Barițiu.
 

 

Naționalitatea și limba sunt mai scumpe decât libertatea, căci libertatea pierdută se poate recâștiga, dar naționalitatea niciodată.

Gheorghe Barițiu

Sfântul închisorilor

Simplificați-vă viața cât mai mult! Esențialul este curățenia sufletească și trupească. De veți trăi în curățenie sufletească, va veni ziua când veți auzi în voi glasul conștiinței, al adevărului, îndemnându-vă să săvârșiți numai fapte bune și iubite de Dumnezeu! Atunci veți trăi suprema fericire. Altfel, viața vă va apare ca un calvar fără sens.

Valeriu Gafencu.
Valeriu Gafencu.
 

 

Dacă voi regreta ceva este faptul de a nu fi purtat de la începutul începuturilor o singură haină: haina lui Hristos! Și eu vă mărturisesc azi, după ani de suferință, meditație și frământări, cu viață aspră, că viața nu are niciun sens fără Hristos! Că toate alergările noastre, fără Iisus, sunt deșertăciune și goană după vânt! De aceea, să căutăm ca prin modul nostru de trăire să-L câștigăm pe Mântuitorul în inimile noastre.

Iert cu toată libertatea sufletească pe cei ce mi-au făcut mie personal rău. De fapt, cei ce m-au lovit, mai tare m-au împins în brațele Domnului și le mulțumesc. Mă rog pentru prieteni, pentru creștini și pentru mântuirea din ceasul al unsprezecelea a dușmanilor.

Valeriu Gafencu
George Enescu.
George Enescu.
 

 

Din strunele inimii

Eu lucrez mereu. Pentru mine, viața fără muncă nu-și are rațiunea. Nu sunt niciodată mulțumit. Niciodată! Dacă aș fi vreodată, aș înceta să compun chiar în acel moment spre a eterniza o clipă minunată… Atâta vreme cât țara mea va suferi, eu nu mă despart de ea.

Pământul și religia au fost cele două divinități ale copilăriei mele. Le-am rămas credincios tot restul vieții. Cum cred în muzica pe care am iubit-o atât, cred și în Dumnezeu Care m-a creat. După umila mea părere, trebuie să fii cu adevărat naiv ca să declari serios că Dumnezeu nu există.

George Enescu
Ernest Bernea.
Ernest Bernea.
 

 

Creație și dor

Prin venirea lui Iisus, omul – în primul rând – s-a definit. Iisus a situat omul pe o poziție care-l recunoaște ca fiind apt de a exista în sfera eternului, făcând totodată din el un colaborator al lui Dumnezeu, adică: cel ce contribuie la opera divină.

Ernest Bernea
Grigore Vieru.
Grigore Vieru.
 

 

Dacă visul unora a fost să ajungă în Cosmos, eu viața întreagă am visat să trec Prutul.

Grigore Vieru
Mircea Vulcănescu.
Mircea Vulcănescu.
 

 

Sfințenie

Ar fi trebuit să vezi pe baba pe care am cunoscut-o într-un sat îndepărtat, ai cărei genunchi lăsaseră urme pe pământul colibei ei de atâtea metanii ce făcuse. Adevărata sfințenie nu are nevoie să se arate și să fie recunoscută.

Mircea Vulcănescu


Articol din revista
Cuvinte către tineri, nr. VIII/2015