Aventură
Nenorocirea este că veacuri de-a rândul – și acum mai mult decât oricând – până și oamenii de bună credință (mai ales ei) văd în creștinism un fel de vag și blând cretinism, bun pentru bigoți, creduli și ființe pierdute cu firea. În vreme ce e clocot, e scandal, e „curată nebunie”, mai îndrăzneț și mai exigent decât orice teorie extremistă de aventură, e happening - e cel mai formidabil happening.
Nicolae Steinhardt
Alături, Troy Polamalu „în acțiune”, placând un adversar. Troy este unul dintre cei mai buni apărători – „strong safety” – din istoria Fotbalului American. A câștigat de două ori Super Bowl-ul cu echipa sa, Pittsburgh Steelers, a fost desemnat cel mai bun apărător al Ligii Naționale de Fotbal American (NFL) în anul 2010 și este unul dintre cei mai populari jucători ai momentului. El s-a convertit la Ortodoxie în anul 2007. Are doi băieți, Paisie și Efrem, și, împreună cu soția sa Teodora, se spovedește la părintele Efrem din Arizona, ucenicul lui Gheron Iosif Isihastul. În puținele interviuri pe care le dă vorbește despre cât de mult spiritualitatea ortodoxă i-a influențat viața și activitatea. Este un tânăr minunat (33 de ani), cu o influență pozitivă asupra tuturor celor din jur.
Om
Firea umană este peste cea a îngerilor, pentru că este „chip și asemănare”. Îngerul este săgeată, trimis, atât. Omul este cruce! Cuprinde totul!
Pr. Arsenie Papacioc
Har
Revărsarea și prisosul harului s-au pogorât asupra mea, smeritul, când l-am văzut pe bătrânul rus Dimas, făcând în biserică metanii și presărându-și rugăciunea cu suspine. Atât de mult îl adumbrea harul, încât strălucea până și în mine. Atunci a covârșit și în mine harul. Adică exista și înainte, prin iubirea pe care o aveam față de Bătrânul meu, însă atunci am simțit și eu harul foarte puternic.
În ziua aceea, din clipa când m-am împărtășit m-a cuprins o foarte mare bucurie, o însuflețire. După slujbă am plecat în pădure singur, plin de fericire și bucurie. Nebunie! Spuneam în minte rugăciunile de mulțumire de după Sfânta Împărtășanie, mergând spre colibă. Alergam, săream de bucurie, deschideam în extaz mâinile cu însuflețire, cu putere, și strigam: „Slavă Ție, Dumnezeuleee! Slavă Ție, Dumnezeuleee!” Da, mâinile îmi încremeniseră, înlemniseră în chipul crucii. Adică, dacă mă priveai din spate, ai fi văzut o cruce. Capul meu ridicat spre cer, pieptul și el în afară, parcă voia să plece împreună cu mâinile spre cer. Inima voia să zboare din piept. De atunci, toate harismele s-au înmulțit. M-am înțelepțit. Am învățat rugăciunile pe de rost. Numai ce le citeau sau le cântau în biserică, și le învățam. Psaltirea o spuneam pe dinafară… De bucurie, nu pășeam pe pământ. Mi s-au deschis ochii, urechile, mirosul. Înțelegeam de departe. Animalele, păsările, le deosebeam pe toate… Cunoșteam după viers toate păsărelele… Am devenit altul, nou, diferit. Tot ceea ce vedeam prefăceam în rugăciune… Cunoșteam florile după miros, iar aroma le-o simțeam de la jumătate de ceas depărtare. Priveam ierburile, copacii, apele, stâncile. A! Cu stâncile vorbeam. Câte văzuseră! Le întrebam și îmi istoriseau toate tainele Kavsokaliviei. Iar eu eram mișcat și dobândeam străpungere a inimii. Le vedeam pe toate prin harul lui Dumnezeu.
Sf. Porfirie Kavsokalivitul
Iubire
Ce este iadul?
O încăpere cu o masă mare și rotundă. În mijlocul mesei, un vas mare cu o mâncare deosebit de plăcută. Însă oamenii care stăteau în jurul mesei erau slabi ca niște schelete, flămânzi și nervoși. Fiecare avea în mână câte o lingură cu coadă foarte lungă. Ajungeau cu lingurile până la vasul cu mâncare, umpleau lingurile, însă când trebuiau să introducă lingurile cu mâncare în gură, nu reușeau, fiindcă lingurile aveau cozile foarte lungi.
Ce este raiul?
O încăpere exact ca prima, aceeași masă, aceeași oală, aceleași linguri. Însă oamenii de aici erau bine hrăniți și voioși. Nici ei nu puteau să introducă singuri mâncarea în gură, însă se hrăneau unul pe altul.