«La Manif pour tous» este o mișcare creată în Franța, în opoziție la proiectul de lege care autorizează căsătoria între persoane de același sex.
Acest proiect, numit și «legea Taubira», după numele ministrului de justiție, figura deja printre propunerile candidatului François Hollande.
François Hollande a fost ales președinte în mai 2012, iar în septembrie, proiectul legalizând căsătoria persoanelor de același sex precum și posibilitatea de a adopta copii, a început să fie discutat în Parlament.
Societatea civilă, ostilă acestei schimbări radicale a legislației familiei și a codului civil, a reacționat foarte prompt și mai ales rapid.
La 5 septembrie 2012 câteva zeci de responsabili de asociații, filosofi, psihiatri, dar și părinți de copii, se reunesc și creează «La Manif pour tous». Numele evocă opoziția la legea Taubira, care se numește «Mariage pour tous».
Pe 17 noiembrie 2012 are loc prima manifestație la Paris: 200.000 de persoane.
Pe 13 ianuarie 2013, susținută și de autoritățile Bisericii catolice, «La Manif pour tous», manifestează din nou: 1 milion de persoane!
În fine, din nou, pe 17 mai 2013, în ajunul promulgării legii, 1 milion de persoane manifestează din nou la Paris.
Deși este considerată de mulți ca fiind o mișcare catolică și de dreapta, «La Manif pour tous» este apolitică și reflectă fidel societatea franceză de azi. Ea reunește catolici, dar și persoane de alte religii, sceptici sau atei, de dreapta și de stânga.
Foarte mulți dintre manifestanți erau, în fond, familii cu copii…
Revendicarea principală este abrogarea căsătoriei între persoanele de același sex și mai cu seamă abrogarea dreptului acestor persoane de adopta copii.
La această revendicare se adaugă și o opoziție totală fată de teoria «gender», care este din ce în ce mai mult discutată în liceele franceze și care ar putea, în viitor, face parte din programul oficial de învățământ.
Michel Simion
*
Regăsirea României în familia europeană, după căderea comunismului și, mai ales, odată cu integrarea în Uniunea Europeană, a făcut să devenim parte activă la marile dezbateri europene; pe lângă Europa statelor sau Europa federală, cea mai importantă este cea despre definirea familiei și a dreptului la viață al copilului nenăscut.
Negarea unor realități considerate evidente până în prezent a condus la apariția mișcărilor publice de susținere a căsătoriei naturale bărbat–femeie și a dreptului la viață al copilului din momentul concepției sale. În al patrulea an de când se organizează Marșul pentru viață, au fost nu mai puțin de 40 de orașe participante la marșurile din 22–23 martie 2104. Pentru prima dată, la Iași, s-a organizat Marșul pentru familie, pe 1 iunie 2014.