elevi, studenți și tineri la Mănăstirea Putna în anul 2012
Cine este model în viața ta și de ce?
Modelele primare și cele mai apropiate sunt bunica și mama, pentru felul în care au trecut prin multe dureri ale vieții: drept, demn, fără a-și lăsa credința strămoșească. (Ionuț B., 26 ani, inginer IT)
*
Părinții mei sunt modele pentru mine, deoarece m-au învățat ce înseamnă o viață curată și bineplăcută înaintea Lui Dumnezeu. Faptul că sunt oameni muncitori și rugători către Dumnezeu. Asta m-a întărit și pe mine. (Alina B., 23 ani, consult. vânzări)
*
Mama, fiindcă mi-a oferit dragoste necondiționată, mi-a croit un drum în viață, mi-a insuflat dragostea de Dumnezeu și m-a învățat spiritul de sacrificiu. (Ionela C., 28 ani, prof. istorie)
*
Duhovnicul meu, părintele Arsenie Papacioc, un om care a împlinit cuvântul Mântuitorului de a fi „sarea pământului și lumina lumii”. (Florentina N., 33 ani, profesoară)
*
Mama, pentru că a reușit să crească zece copii și să ne îndrume pe toți cât mai bine în viață. (Ioana M., 19 ani, elevă)
*
Viitorii nași de cununie. El este preot, are 30 de ani și au împreună o familie frumoasă. (Mihaela C., 26 ani, programator)
*
Sfinții Adrian și Natalia pentru că sunt un model de căsnicie ortodoxă. (Adrian A., 30 ani, sculptor)
Acum, la miezul vieții, îl admir pe duhovnicul meu de la care învăț, fără cuvinte și îndelungate discuții… smerenia! (Natalia, 29 ani, O.N.G.)
*
Maica Domnului, pentru desăvârșita smerenie, pentru blândețe, pentru ascultarea față de Dumnezeu și pentru ajutorul neîntârziat pe care îl oferă oamenilor. (Ștefania N., 19 ani, Comunicare)
*
Modelul meu este Domnul Iisus Hristos, pentru că a făcut totul pentru oameni și Și-a dat viața pentru noi, păcătoșii! (Lidia G., 21 ani, Teologie)
Ce este Biserica pentru tine?
Biserica este locul în care îmi găsesc liniștea, locul în care toate problemele dispar sau își găsesc soluția. Acolo simt că Dumnezeu îmi răspunde la rugăciuni. (Alexandra, 21 ani, Medicină)
*
Locul unde merg să mă întâlnesc cu Dumnezeu, cu Hristos, cu Maica Domnului și cu sfinții. (Adrian A., 30 ani, sculptor)
*
Biserica este locul în care îmi găsesc liniștea, pacea și locul de unde îmi iau putere pentru a face față tuturor ispitelor. (Anca-Maria M., 18 ani, elevă)
*
Spital duhovnicesc și casa în care sufletul meu se umple de viață! (Anonim)
*
Locașul în care reușesc cel mai bine să vorbesc cu Bunul Dumnezeu. (Marian, 19 ani, Teologie)
*
Drumul pe care ar trebui să meargă orice tânăr în căutarea unui răspuns, sensul pe care l căutăm atunci când rătăcim. (Ionela C., 28 ani, prof. istorie)
*
Locul în care Îl primesc pe Dumnezeu în mine prin Sfintele Taine. Loc în care devin om ceresc. (Georgiana, 23 ani, Arte Plastice)
*
În Biserică am întâlnit oameni extraordinari, cu sufletul mare… Consider că nu există fericire adevărată departe de Biserică, de tradiție. (Laura, 20 ani, Informatică)
Ce ar trebui să faci pentru persoana iubită?
Pentru persoana iubită cred că aș fi în stare să sufăr, astfel încât să ne apropiem împreună de desăvârșirea sfinților și a lui Hristos. (Andru-Cristian Ș., 19 ani, Teologie)
*
Să o cunoști, să o înțelegi și să-i fii un bun psiholog în momentele delicate ale vieții. (Radu C., 31 ani)
*
Tot ce ești dispus să faci pentru tine însuți. (Anonim)
*
Orice ar putea duce la mântuirea sufletului său și nimic care l-ar duce spre pieire. (Corina, 23 ani, Conservator)
*
Să avem comuniune sufletească și să nu o judec. Rugăciunea pentru ea ne transformă pe amândoi. (Georgiana, 23 ani, Arte Plastice)
*
Aș fi tentată să spun că aș face totul, dar când iubim nu mai facem ce vrem noi, ci ce vrea persoana iubită. (Ionela C., 28 ani, prof. istorie)
*
În primul rând ar trebui să văd chipul lui Hristos în ea! Persoana iubită trebuie să fie pentru mine o oglindă. (Florentina N., 33 ani, profesoară)
*
Să cedez un pic din ceea ce sunt eu ca să fac loc să intre o părticică de-a ei în mine. (Natalia, 29 ani, O.N.G.)
*
Persoana iubită este un dar de la Dumnezeu, o șansă de a ne mântui. Trebuie să te jertfești pentru ea. (Lucia R., 34 ani)
*
Ar trebui să o iubim mai presus de păcatele ei. (Claudiu H., 25 ani)
*
Trebuie să ne rugăm ca să ajungem să-L iubim pe Dumnezeu măcar așa cum iubim persoana de care suntem îndrăgostiți. (Daniel B., 19 ani, Teologie)
Cum arată pentru tine un om împlinit?
Împlinit pentru mine este omul care îl are pe Hristos în el, care se lasă în voia Lui și care nu cârtește. (Anca-Maria M., 18 ani, elevă)
*
Un om împlinit are un chip senin, privirea blândă și un zâmbet tainic în inimă… Este plin de Hristos. (Andrei S., 23 ani, Teologie)
*
Un om împăcat cu sine, cu Dumnezeu și cu lumea. Este omul mulțumit cu ceea ce are și care dă slavă lui Dumnezeu pentru toate. (Corina, 23 ani, Conservator)
*
Un om împlinit este cel în a cărui casă sălășluiește Hristos și toată familia lui trăiește în înțelegere, dragoste și smerenie. (Ramona, 25 ani, Asistență Socială)
*
Un om care are copii. Viața fără copii este goală! (Ioana M., 19 ani, elevă)
*
Acela care trăiește frumos acolo unde l-a lăsat Dumnezeu și își face datoria față de semeni având conștiința prezenței lui Hristos în fiecare faptă. (Ștefania N., 19 ani, Comunicare)
*
Un om care privește pe fiecare om ca un egal întru Hristos. (Andrei C., 22 ani, H. Akademika)
*
Omul de care vorbea părintele Cleopa: frumos – 0, deștept – 0, bogat – 0, cu serviciu bun – 0, din familie bună – 0, credincios și cu suflet mare – 1.[0000]! (Ionela C., 28 ani, prof. istorie)