Ce ți-a rămas în suflet după Anul Nou de la Putna?
Dar sufletul meu încă a rămas la Putna, înconjurat de liniște, pace și credință. (Melania D., 19 ani, Litere)
Bucurie, dorința de a face mai mult, mai multă dragoste de țară și cuvintele de folos ale părinților. (Maria M., 22 ani, Silvicultură)
Un răspuns la o întrebare care m-a ajutat foarte mult: „fericirea ta nu trebuie să fie nefericirea celorlalți”. (David S., 21 ani, Educație Fizică)
Flori, fețe senine și liniște – liniștea care ți se instaurează în suflet. După Putna, totul devine ușor, firesc… (Eugeniu D., 20 ani, Filologie, Chișinău)
Cineva a numit Mănăstirea Putna „locul inimii” și acum simt că așa este. Putna este locul în care inima ta vrea să vorbească cu Dumnezeu. (Vitalie M., 19 ani, Seminarul Teologic, Chișinău)
Mi-a rămas căldura sufletească pe care o emanau părinții și duhovnicii de la Putna. (Alexandru C., 21 ani, Teologie, Chișinău)
Liniștea de aici, frumusețea slujbelor și îndemnul părintelui stareț la demnitate. (Andrei U., 24 de ani, Teologie)
Bucuria, dragostea frățească a tuturor tinerilor și sentimentul minunat că suntem într-o mare familie cu aceeași credință și cu aceeași dragoste de neam. (Ștefan A., 22 ani, Educație Fizică)
Mi-a rămas sufletul întreg la Putna, și am luat în locul lui mult dor, pace și iubire. (Alexandra G., 21 ani, Litere)
Putna este locul în care îl vezi pe Sfântul Ștefan viu, prezent, mereu ancorat în viața poporului său iubit. Nu sunt cuvinte mari când spun că Sfânta Mănăstire Putna este locul unde simt că mă întorc de fiecare dată acasă și aceasta pentru că sufletul meu se împlinește, se lămurește. (Georgiana M., 22 ani, Contabilitate)
Cum crezi că îți poți afla identitatea?
Căutând-o și având curajul de a-ți asuma tot ceea ce implică ea. (Sânziana, 21 ani, Filologie)
Eu m-am regăsit mergând pe la mănăstiri, începând cu o tabără de iarnă la Oașa și continuând cu tabăra de la Putna. (Melania D., 19 ani, Litere)
Oglindindu-mă în ceea ce îmi oferă toate cele ale Ortodoxiei. (Constantin C., 22 ani, Construcții)
Reînviind tradiția, istoria, prin apropierea de Dumnezeu cu rugăciune și muncă. (Nicoleta I., 25 ani, Silvicultură)
Cercetându-ne inima, inspectându-ne pe noi înșine cu mare atenție și sinceritate. (Lăcrămioara L., 20 ani, Litere)
Unicitatea ne dă identitatea. Cât despre identitatea mea, nu știu multe. Un lucru știu sigur: eu îi aparțin lui Hristos. (Vitalie M., 19 ani, Seminarul Teologic, Chișinău)
Cred că identitatea o poți afla acolo unde te simți ca acasă. La Putna m-am simțit ca fiind de-al casei, am simțit că sunt român basarabean. (Simion B., 21 de ani, Teologie, Chișinău)
Participând activ la viața Bisericii și lucrând cu interes la propria mântuire. (Ecaterina V., 25 ani, Medicină)
Prin spovedanie omul se vede pe sine așa cum este, își află adevărata identitate. (Gabriel M., 19 ani, Științele Educației)
Identitatea ți-o poți afla în comuniune cu Dumnezeu, la rugăciune și în Biserică. (Manuela M., 21 ani, Istorie-Geografie)
Mergând la Sfânta Biserică, păstrând Tradiția și cinstind cu evlavie trecutul. „Un popor care nu își cunoaște istoria este ca un copil care nu își cunoaște părinții.” (N. Iorga) – asta îmi inspiră demnitate. (Victor S., 21 ani, Științe Economice)
Ce au de dăruit și de ce au nevoie tinerii de azi?
Noi avem de dăruit energia și visele noastre, iar generațiile dinaintea noastră au obligația să ne ofere exemple demne de urmat. (Andrei I., 23 ani, Telecomunicații)
Avem de racordat viața tinerilor la Biserică prin trăirea ortodoxă. (Cristian C., 23 ani, Drept)
Tinerii de azi au de dăruit atâta iubire pentru ceilalți! Și au nevoie de toți ceilalți, uniți întru Hristos, pentru a putea face aceasta și a căpăta încredere că Dumnezeu este mereu lângă ei. (Melania D., 19 ani, Litere)
Tinerii au de dăruit tinerețea lor, prospețimea și dorința de implicare, activismul caracteristic vârstei, și au nevoie de răbdarea, de susținerea celor mai în vârstă și de comuniunea cu ei. (Eugeniu D., 20 ani, Filologie, Chișinău)
Tinerii sunt cei care au curajul să se exprime. Mulți văd tinerețea, dragostea, frumusețea vieții prin ochii noștri. Atunci să fim noi mesagerii acestor idealuri. (Vitalie M., 19 ani, Seminarul Teologic, Chișinău)
Dăruiesc entuziasm și au nevoie de buni îndrumători. (Ovidiu M., 24 ani, Automatică și Calculatoare)
Au de dăruit bucurie și entuziasm și au nevoie să primească iubire, răbdare și înțelegere. (Ecaterina V., 25 ani, Medicină)
Tinerilor din ziua de astăzi le lipsește prezența lui Dumnezeu în viețile lor, le lipsește dialogul cu Dumnezeu prin rugăciune, iar din această cauză, marea majoritate a tinerilor suferă de lipsă de iubire, de singurătate și se simt tot mai nefericiți și inutili societății în care trăiesc. (Manuela M., 21 ani, Istorie-Geografie)
Tinerii sunt mai plini de daruri decât sania lui Moș Crăciun! Pot schimba oameni prin zâmbete, prin vorbe bune spuse atunci când trebuie, prin opinii ferme și caractere puternice. Și de ce ar avea ei nevoie? De liniște, înțelegere din partea celor mai în vârstă și îndrumători buni. (Gabriel M, 19 ani, Științele Educației)
Cred că tinerii de azi au de dăruit bunătate și au mare nevoie de Dumnezeu. (Victor S., 21 ani, Științe Economice)
Tinerii dăruiesc veselie și au nevoie să-și găsească un model. (Georgeta-Cristina M., 23 ani, Inginerie Alimentară)
Tinerii au de dăruit multă jertfă. Pot fi ajutați prin puțină dragoste față de ei, fără atâtea rigori. (Andrei U, 24 de ani, Teologie)
Tinerii au nevoie de un spațiu deasupra norilor unde nu există timp, vârste, nevoia de a mânca sau a dormi, un loc fără răutate, certuri sau griji lumești. Un loc unde dragostea și tot ce este frumos domină. Concret vorbind au nevoie de modele, au nevoie de oameni care să îi sfătuiască și să le arate calea în viață ca nu cumva să se înece în zeama dulce și în tentațiile zilelor noastre. Au nevoie de oameni competenți, demni, cu credință în neam și credință în Dumnezeu în suflet. (David S., 21 ani, Educație Fizică)
Ce gând îți aduce bucurie?
Mănăstirea Putna înconjurată de tineri studenți. (Iulian D., 20 ani, Management Aeronautic)
Faptul că există bunătate și locuri în care poți găsi această bunătate. Că Dumnezeu e mare și bun și face minuni la tot pasul fără ca noi să merităm asta. (Sânziana, 21 ani, Filologie)
Gândul la familia creștină și la felul cum dragostea dintre doi oameni sporește și se desăvârșește în dragostea pentru Dumnezeu. (Melania D., 19 ani, Litere)
Că lumea dorește să se unească întru Hristos. (Maria M., 22 ani, Silvicultură)
Gândul de a face ceea ce trebuie, când trebuie. (Constantin C., 22 ani, Construcții)
Faptul că la Putna Dumnezeu este mai aproape. (Dan M., 26 ani, Informatică)
Gândul că nu sunt singur și că nu sunt pierdut. (Andrei U., 24 ani, Teologie)
Gândul că Domnul a venit pentru cei păcătoși, între care mă văd și eu, și că am la îndemână pocăința. (Ecaterina V., 25 ani, Medicină)
Gândul că oricât de mult aș greși, Cineva mă iubește exact așa cum sunt, și așteaptă cu o răbdare nesfârșită să mă îndrept. (Alexandra G., 21 ani, Litere)
Că nu suntem ai nimănui. (Dinu-Bogdan D., 23 ani, Inginerie Electrică)
Gândul la Maica Domnului și la cei dragi mie. (Georgeta-Cristina M., 23 ani, Inginerie Alimentară)
Gândul de a fi util măcar cu puțin. (Mihai O., 24 ani, Automatică și Calculatoare)