background

Turnul tezaur

Turnul tezaur

Turnul tezaur. Vedere dinspre incintă.
Turnul tezaur, 1481 – singura construcție păstrată în forma originală de la Ștefan cel Mare. Vedere dinspre incintă.

„La vremea lui Constantin Cantemir-vodă, fiind răscoale, au vinit niște căzaci cu leși, cu moldoveni joimiri, vrând ca să jecuiască ce ari găsi în mănăstire. Deci fiind un turn cu bună tărie, nu pute să jecuiască. Deci au dzis călugărilor să de turnul, că nu vor lua a mănăstirii nemică. Iar călugării, necredzind, nu vre să de turnul. Iar acei căzaci cu leși și cu moldoveni îndată au aprinsu mănăstirea, iar călugării, vădzind că aprind mănăstirea, îndată au dat turnul. Atunce, îndată, având pușci de apă, acei căzaci, leși și moldoveni au stânsu focul. Deci atunce au jecuit tot din turnu ce au fost a boieri și a neguțători, iar a mănăstirii n-au luat nemică, fără numai arcul lui Ștefan-vodă.” (Ion Neculce, Letopisețul Țării Moldovei).

Turnul despre care vorbește Ion Neculce este singura construcție care s-a păstrat la Mănăstirea Putna în forma originală, din timpul ctitorului ei, iar denumirea tradițională – Turnul tezaur sau Turnul odoarelor – îi dezvăluie fără greutate rostul existenței: păstrarea tezaurului mănăstiresc în vremuri de restriște.

Pisania Turnului tezaur

Binecredinciosul domn a toată țara Moldovei, Io Ștefan voievod, fiul lui Bogdan voievod, a zidit și a făcut turnul acesta și zidul în jurul mănăstirii în anul 6989 <1481>, luna mai, 1.

Pisania Turnului tezaur.


Pisania în limba slavonă, încastrată acum în zid, lângă ușa de intrare, dă mărturie de integrarea turnului în ansamblul fortificat al mănăstirii.

Înalt de 18 metri până la streașină, Turnul tezaur este construit în stil gotic, cu patru contraforturi puternice, fiind alcătuit dintr-un parter cu plan pătrat și trei etaje octogonale. Baza are la exterior latura de peste 9 metri lungime, iar grosimea zidului este mai mare de 2 metri.

În interior, comunicația pe verticală este asigurată de o scară foarte îngustă în spirală, construită din piatră, al cărei lăcaș este adosat peretelui estic al turnului. Scara este luminată de trei ferestre înguste, iar fundația masivă îndeplinește și funcția de contrafort.

La parter se găsește o încăpere de formă pătrată, care nu comunică cu exteriorul, având înălțimea de aproape 6 metri și tavanul boltit din cărămidă.

Ușa de acces

Intrarea în turn este situată la nivelul primului etaj, unde se află o ușă din stejar întărită cu legături de fier, cu cinci guri de tragere, destul de scundă și îngustă (1,60 × 0,65 m), având inscripția „† S-a făcut ușa aciasta fiind egumen Kir Pahomie, leat 7271 <1763>, mai, 9. Vichentie maister”.
Chiar dacă astăzi se poate ajunge la această ușă prin intermediul drumului de strajă, singurul mod de acces în turn era până recent o scară mobilă.


În caz de primejdie, turnul era practic imposibil de cucerit chiar și în cazul ocupării incintei de către atacatori.

Poarta de acces în Turnul tezaur.

La primul etaj, trecând printr-o ușă asemănătoare cu cea de la intrarea în turn, se ajunge într-o cameră octogonală, ale cărei laturi interioare au fiecare lungimea de 2,25 metri. Spre deosebire de camera de la parter, aceasta are tavanul boltit pe opt nervuri gotice și dispune de două ferestre foarte înguste în pereții de vest și sud.

Interiorul Turnului tezaur.

Încăperea de la etajul al doilea este identică, cu excepția unei vetre pe latura de sud-est. Ultimul etaj se prezintă ca o terasă de strajă, tot cu plan octogonal, al cărei zid are înălțimea de peste 2 metri, fiind prevăzut cu câte două metereze pe fiecare latură. De jur împrejur, drumul de strajă, construit din blocuri de piatră, are lățimea de un metru.

Ingenios conceput, puternic și eficient pentru epoca în care a fost construit, Turnul tezaur a fost martorul tăcut al existenței acestui așezământ, iar în zilele noastre adăpostește o parte din biblioteca și arhiva mănăstirii.

În camerele din interiorul Turnului tezaur se păstrează unele din documentele de arhivă ale mănăstirii.