În al patrulea cuvânt din O samă de cuvinte, așezate de către Ion Neculce înaintea Letopisețului Țării Românești și a Țării Moldovei, se vorbește despre spovedania lui Ștefan cel Mare la Sfântul Daniil, în chilia acestuia de pe pârâul Voroneț, după înfrângerea de la Războieni. Sfântul Daniil i-a spus că va câștiga, iar apoi să zidească acolo o mănăstire cu hramul Sfântului Gheorghe.
Sfântul Cuvios Daniil Sihastru
Sfântul Cuvios Daniil Sihastru
Troparul Sfântului Cuvios Daniil Sihastru
Întru tine, Părinte, cu osârdie s-a mântuit cel după chip; căci luând Crucea, ai urmat lui Hristos; și luptând, ai învățat să nu se uite la trup, că este trecător; ci să poarte grijă de suflet, de lucrul cel nemuritor. Pentru aceasta și cu îngerii se bucură, Preacuvioase Părinte Daniile, duhul tău.
Icoana Sfântului Daniil Sihastru pictată în atelierul Mănăstirii Putna pentru marea sărbătoare din anul 2004 - 500 de ani de la trecerea la Domnul a Sfântului Ștefan cel Mare.
Tradiția populară spune că Sfântul Daniil a viețuit în chilia săpată în piatră din apropierea Mănăstirii Putna, iar în ultima partea a vieții a trăit la Mănăstirea Voroneț.
Deasupra mormântului său este așezată o lespede de gresie având următoarea inscripție: „Acest mormânt este al părintelui nostru David, ca schimnic Daniil”.
Viața Cuviosului Daniil Sihastru a rămas tăinuită în depărtarea vremii. Îi cunoaștem mai bine posteritatea: după înmormântarea sa în biserica de la Voroneț, a fost cinstit ca sfânt începând cu anul 1547.
În prezent, la Mănăstirea Putna se află o părticică din moaștele sale, ferecate în argint la Mănăstirea Voroneț de egumenul Ghedeon, în 4 decembrie 1749.