background

Pocrovețe

Pocrovețe

Pocrovețele sunt broderii de mici dimensiuni, în număr de trei, cu care se acoperă Sfântul Potir și Sfântul Disc, în timpul Sfintei Liturghii. Pentru că aceste pocrovețe se folosesc împreună – ca și vasele pe care le acoperă – ele alcătuiesc împreună un set, care, de regulă, se confecționează și se dăruiesc împreună.

Pocrovăț cu icoana <i>Împărtășirea Sfinților Apostoli cu Trupul Domnului</i>. 1481.
Pocrovăț mic pentru Sfântul Disc, cu icoana Împărtășirea Sfinților Apostoli cu Trupul Domnului, dăruit de Ștefan cel Mare în anul 1481.

La Mănăstirea Putna, din vremea lui Ștefan cel Mare, se păstrează un singur asemenea set, din anul 1481. Primul pocrovăț înfățișează Împărtășirea Sfinților Apostoli cu Sfântul Trup al Domnului. Acest acoperământ este destinat pentru acoperirea Sfântului Disc. Sub un baldachin este înfățișat Fiul lui Dumnezeu, Iisus Hristos, care oferă Sfânta Euharistie Sfinților Apostoli: Petru, Matei și Marcu (așezați în dreapta), Iacov, Vartolomeu și Toma (în stânga). În dreapta lui Iisus este figurat un Sfânt Arhanghel care are marginile veșmintelor – ca și cele ale lui Iisus – brodate cu perle. Personajele sunt reprezentate în jurul Sfântei Mese, ce este acoperită cu un veșmânt pe care este brodată o cruce. Între cele trei brațe ale acesteia (cel de jos, în poziție oblică) au fost brodate literele: ÏS HS/NÏ KA. Pe Sfânta Masă, în poziție centrală, sunt așezate un potir și două pâini. Întreaga broderie are pe margini inscripția: „Luați, mâncați, acesta este trupul Meu, care se frânge pentru iertarea păcatelor voastre”. Sub picioarele apostolilor există o altă inscripție, care are următorul conținut: „Acest sfânt pocrovăț l-a înnoit eu, Maria Nestor, jupâneasa logofătului Ioniță Adam”. Icoana este brodată pe un material de satin cafeniu, cu perle.

Pocrovăț cu icoana <i>Împărtășirea Sfinților Apostoli cu Sângele Domnului</i>. 1481.
Pocrovăț mic pentru Sfântul Potir, cu icoana Împărtășirea Sfinților Apostoli cu Sângele Domnului, dăruit de Ștefan cel Mare în anul 1481.

Cel de al doilea are figurată icoana Împărtășirii Sfinților Apostoli cu Sfântul Sânge al Domnului și are ca destinație acoperirea Sfântului Potir. Compoziția iconografică este următoarea: sub un baldachin sprijinit pe patru coloane este înfățișat Mântuitorul care-i împărtășește pe Sfinții Apostoli. Dintre aceștia, primul care primește Sfântul Sânge este Pavel, în spatele căruia așteaptă Sfinții Apostoli Luca și Simon. În stânga lui Iisus sunt reprezentați apostolii: Matei, Andrei și Filip. În fața Mântuitorului este arătată o Sfântă Masă, cu un potir și două pâini deasupra. Pe veșmântul ce o acoperă, de culoare roșie, este brodată o cruce cu trei brațe, cu ultimul în poziție oblică. Între brațele crucii sunt scrise literele: ÏS HS/NÏ KA. Pocrovățul are pe margine următoarea inscripție: „Beți din acesta toți, acesta este Sângele Meu, al legii celei noi, care pentru voi și pentru mulți se varsă spre iertarea păcatelor”. Icoana este brodată pe satin cafeniu, iar marginile veșmintelor personajelor sunt brodate cu perle.

Pocrovăț cu icoana <i>Punerea Domnului în mormânt</i>. 1481.

Cel de al treilea pocrovăț, numit și Sfântul Aer este destinat acoperirii atât a Sfântului Potir, cât și a Sfântului Disc. El este mai larg și are o icoană specială – Punerea Domnului în mormânt. Pe un fond înstelat este brodat Iisus Hristos, coborât de pe cruce. În partea superioară a pocrovățului, în colțuri, sunt soarele și luna, iar între cei doi aștri sunt înfățișați Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil, având ripide în mâini. În dreapta este Maica Domnului jelind, ținând în brațe capul Fiului ei. La picioarele lui Iisus sunt reprezentate două Sfinte Mironosițe. În partea inferioară a icoanei sunt prezenți alți doi Sfinți Arhangheli, Rafail și Uriil, ambii ținând mâinile întinse spre trupul Domnului. Pe trei laturi ale broderiei este rugăciunea: „Iosif cel cu bun chip, de pe lemn a luat Preacuratul Tău Trup, înfășurându-l cu giulgiu curat și cu miresme acoperindu-L, în mormânt nou l-a pus”. Pe ultima latură, cea de jos, este următoarea însemnare: „Io Ștefan voievod, cu mila lui Dumnezeu, domnul Țării Moldovei, a făcut acest aer în anul 6989 <1481> , martie 20”. Broderia este lucrată pe un fond de satin maron, cu fir de argint aurit, mătase și perle.

Pocrovăț mare (Sfântul Aer), dăruit de Ștefan cel Mare, 1481.