background

Paraclisul de pe Dealul Sion

Paraclisul de pe Dealul Sion

Ion Neculce (1672–1745) menționează existența pe Dealul Sionului a unei vechi biserici de lemn, risipită deja în vremea sa, ceea ce așază prima construcție acolo cel mai târziu la începutul secolului al XVII-lea. Pe locul presupus al Sfântului Altar, a fost ridicată în anul 1875 o cruce de piatră.

Bisericuța de lemn de pe Dealul Sionului.
Bisericuța de lemn de pe Dealul Sionului.

Imediat după marea sărbătoare prilejuită de împlinirea a 500 de ani de la adormirea Sfântului Ștefan cel Mare, obștea Mănăstirii Putna a hotărât construirea aici a unui paraclis de lemn.

Interiorul paraclisului de pe Dealul Sionului.

Cu cheltuiala mănăstirii, folosindu-se aproape doar un singur trunchi de brad, biserica a fost făcută de către meșteri locali.

La 10 iulie 2006 ea a fost sfințită de către vrednicul de pomenire Arhiepiscop Pimen al Sucevei și Rădăuților, stareț fiind arhimandritul Melchisedec Velnic.

Sfințirea paraclisului de pe Dealul Sionului.
Sfințirea paraclisului cu hramul Sfântul Ștefan cel Mare de pe Dealul Sionului, 10 iulie 2006.

Era chiar ziua în care se împlineau 540 de ani de când ctitorul Putnei punea piatra de temelie a acesteia. În cinstea sa, în semn de mulțumire și spre binecuvântare și ocrotire, bisericuța i-a fost închinată, dându-i-se hramul Sfântul Voievod Ștefan cel Mare.

Interiorul paraclisului de pe Dealul Sionului de lângă incinta Mănăstirii Putna. Bisericuța poartă hramul Sfântului Voievod Ștefan cel Mare.