background

Teoctist I, Mitropolitul Moldovei

Teoctist I, Mitropolitul Moldovei

Viața și lucrarea sfântă a lui Ștefan cel Mare nu se pot despărți de cea a Mitropolitului Teoctist I, care a păstorit Biserica Moldovei în 1453–1478.
El l-a uns ca domn, i-a binecuvântat domnia și i-a fost alături, în Sfatul domnesc, timp de 21 de ani. Fără sfatul, binecuvântarea și rugăciunea mitropolitului, nu puteau avea loc marile evenimente din viața domnului și a țării.

Icoana Mitropolitului Teoctist I.
Icoana Mitropolitului Teoctist I de lângă mormântul său din pridvorul bisericii voievodale.

În 3 septembrie 1469, Mitropolitul Teoctist a sfințit Mănăstirea Putna. Pentru ziua sfințirii, Sfântul Ștefan a ales data de 3 septembrie, care este ziua de prăznuire a Cuviosului Teoctist, al cărui nume îl purta mitropolitul, exprimându-și și prin aceasta recunoștința față de părintele duhovnicesc al țării și al lui.

Icoana Mitropolitului Teoctist I.
Icoana Mitropolitului Teoctist I, pictată în atelierul Mănăstirii Putna.

În 18 noiembrie 1478, Mitropolitul Teoctist a trecut la cele veșnice. Fiu recunoscător pentru sprijinul părintesc dat de mitropolit, Sfântul Ștefan l-a înmormântat la Putna, realizându-i piatra de mormânt, ca un ultim gest de prețuire.

Așezată lângă zidul de nord al pridvorului, aceasta poartă următoarea inscripție: „Binecredinciosul domn al Țării Moldovei, Io Ștefan voievod, fiul lui Bogdan voievod, a înfrumusețat acest mormânt părintelui nostru, mitropolitului Sucevii, Preasfințitului chir Teoctist care s-a strămutat în anul 6986 <1478>, luna noiembrie 18”.