background

Monah Ambrozie G.

Concursul „Cultură și spiritualitate românească”

Monah Ambrozie G.

Concursul „Cultură și spiritualitate românească”

Participanții la concursul „Cultură și spiritualitate românească”.
Participanții la concursul „Cultură și spiritualitate românească”.
 

 

În perioada 27–29 mai, a avut loc la Putna a cincea ediție a Concursului național interdisciplinar de limba și literatura română și religie pentru elevii de gimnaziu (clasele a V-a – a VIII-a) „Cultură și spiritualitate românească”, inițiat de către Inspectoratul Școlar Județean Suceava în 2011.

Vineri, 27 mai, au avut loc la mănăstire Te Deum-ul de binecuvântare a lucrărilor și ședința festivă de deschidere. Au luat cuvântul reprezen¬tanții Ministerului Educației Naționale, ai Inspec¬toratului Școlar Suceava, ai Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, Primarul Comunei Putna, Starețul Mănăstirii Putna, Directorul Școlii din Putna.

Președinta concursului, doamna profesor universitar Maria-Magdalena Jianu, a spus în deschidere: „Aici, la Putna, lângă Ștefan cel Mare și Sfânt, Concursul național de cultură și spiritualitate românească are măreția impusă de marele nostru patriot. Cu un asemenea model, participanții vor scrie nu cu mintea, ci cu inima, căci numai ea cunoaște tainele spiritului. Cei mai buni dintre cei mai buni elevi, pasionați de limba română și de religie, ne vor oferi un regal al analizelor și al interpretărilor unor texte și imagini relevante pentru tematica acestei competiții”.

Proba scrisă s-a desfășurat sâmbătă dimineața, iar după-amiaza participanții au vizitat mănăstirea, Chilia Sfântului Daniil Sihastru și biserica de lemn Dragoș Vodă.

Comisia de inspectori școlari care a asigurat corectarea lucrărilor a scris în revista Concursului, realizată ad-hoc: „Lucrările s-au caracterizat prin profunzimea ideilor, prin spiritul analitic și prin capacitatea de sinteză, prin valorificarea lecturilor în sublinierea relației dintre sacru și profan. Au impresionat autenticitatea trăirii, sensibilitatea estetică, finețea observației, expresivitatea limbajului.”

Duminică dimineața, la Casa de Cultură din Putna au avut loc festivitatea de premiere și un program artistic organizat de către școala și parohia Putna. Calitatea lucrărilor a făcut ca, pe lângă obișnuitele premii și mențiuni, să existe și premii speciale, pentru toți concurenții.

*

Am descoperit că parfumul Bucovinei este păstrat în opere valoroase ale literaturii române. Această aromă deosebită a rămas conservată și în inima mea, după încheierea concursului. Am trăit o experiență de neuitat, cunoscând oameni frumoși, luminoși, sorbind din priviri locuri de basm, descoperind frânturi de istorie și umplându-mi inima de bucuria și de armonia atmosferei desăvârșite.

Viviana Pantazică (premiul I),
clasa a VIII-a, Școala Gimnazială „Mircea Eliade”, Pitești


Articol din revista
Cuvinte către tineri, nr. IX/2016