background

Tabăra internațională de iconografie (7 - 22 februarie)

Tabăra internațională de iconografie (7 - 22 februarie)

Tradiția icoanelor pe lemn în tempera este aceeași de sute de ani, tehnica și modul de pictare păstrându-se în erminii (manuale de pictură). Cu această tradiție s-au întâlnit tinerii din Bulgaria, România și Basarabia care au participat la seminarul de iconografie de la Putna.

Am nimerit într-o altă lume, cu alte valori – adevăratele valori. Nu am găsit invidie, mândrie și egoism, iar sinceritatea a persistat mereu! O atmosferă de căldură spirituală în care am oferit și primit zâmbete din suflet.

Elena Mărgineanu, Basarabia

*

Este foarte bine că tinerii se pot aduna și pot vorbi despre creștinism, fiindcă putem să fim sinceri și să spunem adevărul – viața spirituală este ascunsă în noi. Eu cred că trebuie să comunicăm, să ne sprijinim în lucrarea noastră de a întări Trupul Lui Hristos; noi toți suntem părți din Acesta. Veau să mulțumesc tuturor acelora care au organizat această tabără pentru ospitalitatea și căldura cu care ne-au primit.

Mariela Draganova, Bulgaria

*

Icoana este o mărturie a vieții lui Hristos și de aceea cred că mănăstiea este locul cel mai potrivit pentru a învăța arta iconografiei. Acolo unde năzuința este mai mare și rugăciunea este mai sinceră, acolo și mărturisirea este cea adevărată. Nu pot să spun de ce în România, și de ce chiar la Putna? Asta este ceva ce numai Dumnezeu știe, și slavă Lui că tradiția este atât de vie aici, și că mai dăruiește iubire și răbdare.

Katya Dimitrova, Bulgaria

*

Au fost multe momentele frumoase. Momente vesele și momente de reflecție. Cele două săptămâni au fost intensive. Am simțit viața mănăstirii. Am învățat, am privit, am scris. Bulgari și români, călugări și studenți, am pictat cu bucurie.

Maria Kolarova, Bulgaria

*

Pentru mine tabăra de la Putna a fost foarte folositoare și necesară. Părintele iconar Anastasie a avut un rol foarte important. El ne-a arătat cum trebuie să ne predăm icoanei și s-o înțelegem ca pe o teologie; ne-a învățat să ne gândim la fundamentele spirituale ale vieții noastre de creștini ortodocși. Mulțumesc foarte mult că am avut oportunitatea să îmi întăresc cunoștințele cu practica și să urmăresc tehnica nașterii icoanei, dar și să mă ating de harul locului sfințit Putna, care a adunat rugăciuni de veacuri.

Nikolina Videva, Bulgaria

Îi mulțumesc Domnului că mi-a dat posibilitatea să vizitez România și mănăstirea Putna. Când am văzut frumusețea Moldovei, când am văzut clădirile mănăstirii ascunse în pădure – care e parte din natura dată nouă de la Dumnezeu –, mi s-a umplut inima de bucurie, pentru că există un astfel de loc unde sufletul se simte atât de ușor, și de tristețe, pentru că nu sunt parte din armonia aceasta. Cred că fiecare om trebuie să meargă măcar o dată la mănăstire. Viața nu e așa de lungă încât să pierdem momentele în care putem să ne apropiem de Dumnezeu.

Putna e un loc binecuvântat de Dumnezeu. Se simte asta în aer, în atmosfera de iubire dintre frați; slujbe care te ridică la cer și te ajută să te smerești și să cugeți la moarte. Când am plecat de acolo simțeam o tristețe de parcă plecam din rai. Parcă trăisem acolo nu două săptămâni, ci o viață întreagă.

Doamne, fii milostiv și păzitor veșnic Putnei!

Ivan Petrov, Bulgaria


Articol din revista
Cuvinte către tineri, nr. II/2009