background

Centrul de cercetare și documentare Ștefan cel Mare

Centrul de cercetare și documentare Ștefan cel Mare

În perioada 9–12 septembrie 2009, la mănăstirea Putna vor avea loc Colocviile Putnei VIII, cu tema „Putna – 540 de ani de slujire”.

Pomenirea lui Ștefan cel Mare, II, Mănăstirea Putna, 2009.
Pomenirea lui Ștefan cel Mare, II, Mănăstirea Putna, 2009.
 

 

Colocviile Putnei VI

Putna, 9 – 13 iulie 2008

Această ediție a simpozionului de istorie medievală Colocviile Putnei a fost închinată îndeosebi celor doi mitropoliți ai Moldovei îngropați la Putna: Teoctist I și Iacov Putneanul, de la a căror trecere la cele veșnice s-au împlinit 530 și, respectiv, 230 de ani.

După primele două zile, dedicate prezentării de comunicări, participanții au vizitat ținuturile românești din Nordul Bucovinei, ocupate de Imperiul Austriac în 1775 și de URSS în 1940.

Invitații simpozionului au fost însoțiți de câțiva părinți ai mănăstirii Putna. Spre surpriza generală, locurile istorice vizitate s-au dovedit a fi mai cunoscute călugărilor decât istoricilor. Explicația pentru faptul că istorici de seamă ai României nu au cercetat locuri importante ale țării aflate în imediata vecinătate a granițelor actuale se află în interdicția avută în perioada comunistă, când oamenilor de știință le-a fost interzis accesul în Basarabia și Bucovina, teritorii românești despre care nu se putea vorbi oficial.

Din păcate, după 1989, libertatea de expresie nu s-a asociat promovării valorilor. Dacă, înainte de 1989, cultura și științele umaniste au fost cenzurate pe criterii politice, în perioada următoare ele au fost cenzurate mai ales prin lipsirea de suport financiar.

Abia acum, după 60 de ani, reîncepe aici cercetarea istorică românească. Ținuturile înstrăinate în care pământul „mustește” de istorie românească au fost pentru prima dată străbătute de unii dintre marii noștri istorici și arheologi: Andrei Pippidi, Ștefan Andreescu, Maria Voica Pușcașu și alții, care nu au avut posibilitatea, până acum, de a merge pe urmele strămoșilor din familiile Hurmuzachi, Costin ori cea a domnului martir Miron Barnovschi.

Colocviile Putnei VII

Iași, 17 februarie 2009

Cercetarea arhivei putnene și a unor documente și manuscrise privitoare la Putna a prilejuit desfășurarea ediției a VII-a a Colocviilor Putnei.

Organizate în colaborare cu Școala Doctorală din cadrul Facultății de Istorie a Universității „Alexandru Ioan Cuza”, comunicările au fost rânduite în două secțiuni.

În prima, „Arhivă putneană”, s-au prezentat și analizat scrisorile de la Putna și spre Putna.

A doua temă, „Cărturari putneni”, a reunit lucrări privitoare la Vartolomei Mazereanu, Sevastian Georgiescul și autorii putneni ai unor pomelnice mănăstirești.



Articol din revista
Cuvinte către tineri, nr. II/2009