background

Icoana Maicii Domnului

Icoana Maicii Domnului

„Minunat este Dumnezeu întru Sfinții Săi” (Psalmi 67, 37), dar mai minunat S-a arătat slava Lui în „Cea mai aleasă dintre femei”, în cea care a covârșit cu sfințenia puterile îngerești: Maica Domnului!

Între mărturiile iubirii lui Dumnezeu și ale comuniunii cu sfinții pe care credincioșii le simt, un loc aparte îl ocupă icoanele Maicii Domnului. În mod special, numeroase dintre ele sunt făcătoare de minuni, multe din vechile centre monahale fiind binecuvântate cu astfel de odoare care au luminat și au dat nădejde multor generații de monahi și credincioși de-a lungul secolelor. Între ele se numără și icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Mănăstirea Putna. Iubirea ce se revarsă din icoana Maicii Domnului, prezența Ei care ne învăluie – încât adeseori ni se pare că stăm nu înaintea unei icoane, ci chiar înaintea Maicii Sfinte – este cea mai mare minune ce izvorăște din această icoană.

Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului.
Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, ferecată în argint în 1755 de Sfântul Mitropolit Iacob Putneanul.

Iar minunea este – așa cum frumos și adânc o spunea Maica Benedicta – „iubirea și smerenia cufundate în rugăciune”. Nimeni, niciodată, nu a fost mai deplin și strălucit înveșmântat în aceste trei virtuți, așa cum este Maica Domnului. Iubirea față de Dumnezeu exprimată atât de desăvârșit prin cuvintele smereniei: „Iată roaba Domnului! Fie mie după cuvântul Tău” (Luca 1, 38) și iubirea de oameni dau naștere rugăciunii neîncetate pentru întreg neamul omenesc: iată, în cuvinte simple – doar pe măsura noastră, iar nu a Ei – icoana Maicii Domnului!

Icoana Maicii Domnului fără ferecătură.
Pe Maica Domnului și-a luat-o întreg monahismul creștin de „patroană” și „ocrotitoare” de la început, deoarece în orice fel de luptă pentru cucerirea Împărăției lui Dumnezeu, prin ea vin încununarea biruințelor și răsplătirile ostenelilor pentru toți aceia care, în urma multiplelor lor strădanii, s-au învrednicit să ajungă a spune împreună cu Pavel Apostolul: lupta cea bună m-am luptat, alergarea am săvârșit, credința am păzit (2 Timotei 4, 7).
Arhimandritul Dosoftei Murariu
stareț al Mănăstirii Putna în 1956–1957

Maica Domnului este ajutătoarea cea mai puternică a oamenilor, dar mai ales a monahilor; de aceea locul Maicii Domnului este, după Dumnezeu, cel mai important, cel mai de preț și cel mai drag în viața monahilor. De aceea imaginea cea mai familiară, cea care zugrăvește cel mai bine o obște monahală, este aceea în care obștea este adunată în jurul icoanei Maicii Sfinte.

Nu este zi în care monahii să nu-și ridice ochii și iubirea spre Maica Domnului; nu se începe nimic fără a-i cere binecuvântarea, căci nu este necaz sau problemă pe care Ea să n-o fi rezolvat, așa cum nu este nimeni care să-și ridice ochii înlăcrimați către Ea și să plece cu inima nemângâiată.

Icoana Maicii Domnului este prezența vie a Celei ce este mai înaltă decât cerurile printre noi.

Icoana Maicii Domnului purtată în precesiune.

Mărturiile privind minunile săvârșite de icoana Maicii Domnului de la Putna se pierd în secolele de existență a mănăstirii. În forma de acum, icoana, numită de Vartolomei Mazereanu în 1756 „sfânta și făcătoarea de minuni Icoana Prea Sfintei Născătoarei de Dumnezău”, exista în veacul al XVIII-lea. Despre data pictării ei, tradiția și cercetarea istorică îndrumă în mai multe direcții.

Sigur este însă faptul că de veacuri Maica Domnului săvârșește prin această icoană minuni spre slava lui Dumnezeu și folosul credincioșilor.

Tot cel ce strigă cu nădejde ia, tot cel care cere cu stăruință primește. Multe sunt minunile săvârșite de Maica Domnului prin această icoană; mulți sunt, de asemenea, cei care s-au învrednicit să primească harul vindecător revărsat prin aceasta. Mai mulți sunt, credem, cei neștiuți, care au plecat întăriți de la icoana Maicii Domnului, dând slavă lui Dumnezeu și Maicii Sale pentru harul dobândit, și care au păstrat aceste minuni în taina inimii. Spre exemplu, un gest curat de recunoștință al unei creștine care a lăsat în „cutia milei” un bilet ce conținea aceste cuvinte, pe cât de simple, pe atât de grăitoare: „Maica Domnului, îți mulțumesc că mi-ai redat vederea!” Și semna la fel de simplu: Maria.

Pe 29 martie 2020, în a IV-a duminică din Postul Mare, obștea Mănăstirii Putna a purtat în procesiune în jurul mănăstirii icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, icoanele Sfinților Ștefan cel Mare și Iacob Putneanul și racle cu sfinte moaște.