
Mănăstirea Putna rămâne peste veacuri pentru tineri un loc sacru al regenerării sufletești și naționale. Aici, în 1871, la inițiativa lui Eminescu și Slavici, a avut loc primul congres al studenților români. Ca un arc peste timp, cele două mari serbări putnene din ultimii ani au adunat studenți din toată țara.
În iulie 2004, când s-au sărbătorit 500 de ani de la moartea Sfântului Ștefan cel Mare, peste 500 de studenți îmbrăcați în costume naționale au mers în pelerinaj de la Suceava la Putna, ducând pe umeri icoana Adormirii Sfântului Ștefan.
În 2 iulie 2007, la 550 de ani de la urcarea pe tronul Moldovei a celui mai mare voievod român, studenții de la Asociația Studenților Creștini Ortodocși Români (A.S.C.O.R.), au fost din nou prezenți ca în 2004, purtând prapuri, steaguri, torțe și pământ din toate ținuturile românești. Din timpul acestor două momente importante de credință și patriotism, vă prezentăm în continuare câteva mărturii ale sufletului tânăr – însemnări din Cartea de Oaspeți și fotografii.
2 iulie 2004
În toată desfășurarea în timp a lumii, nu multe sunt clipele de adevărată și pură lumină. Momentul Ștefan cel Mare și Sfânt este, poate, clipa cea mai de preț a poporului nostru. Îi mulțumesc Bunului Dumnezeu că prin mine, străbunii mei, dar și strănepoții mei au fost prezenți aici, într-un astfel de ceas sfânt.
Dr. Ing. Ioan P. Viziteu și fiica sa Elena
*
„Suntem români și punctum”, spunea Eminescu. Aceasta am avut a declara și noi cei care am venit să ne închinăm în fața Marelui Voievod, pelerini din Basarabia însângerată. Știm că vom fi iarăși împreună, căci cu noi este Sfântul Ștefan.
*
Dacă vrei să studiezi istoria neamului nostru, statornicia lui și a sfintei și preamăritei sale credințe în Dumnezeu, dacă vrei să faci ceva bun în clipele de cumpănă din zilele noastre, studiază viața Sfântului Ștefan și înțelege exemplul de viețuire creștinească pe care l-a dat poporului său.
Cristina, ASCOR - Craiova
*
Acum 500 de ani străbunii noștri se îndreptau spre Putna cu o durere în suflet; noi venim cu o îngrijorare, dar și cu o speranță. Sperăm că strănepoții noștri vor veni cu seninătate și cu visurile împlinite.
Dr. Ion Popescu, Cernăuți
*
Ștefan Cel Mare și Sfânt va ocroti veșnic pământul românesc.
Plugaru Dorin
*
Mulțumim Bunului Dumnezeu și Sfântului Ștefan că ne-a adus cu bine la Mănăstirea Putna, în această zi atât de sfântă și înălțătoare, plină de har și bucurie. Totul a fost minunat, credința și iubirea de țară și de neam freamătă în pieptul fiecărui ROMÂN ADEVĂRAT.
Fie binecuvântată în veci această Sfântă Mănăstire, care a adunat în incinta ei atâta mulțime de oameni, care îl iubesc pe Sfântul Ștefan.
Doamne ajută-ne să venim aici în fiecare an.
Miora și Emanuela, Cugir, Alba
2 iulie 2007
Pelerinajul studenților la Putna – momente de înălțare, de recuperare a unui trecut glorios, vitejesc, sfânt și drept. Mulțumim Domnului pentru aceste zile de retrăire a trecutului nostru românesc.
ASCOR București
*
Ștefan cel Mare și Sfânt, îți mulțumesc că exiști!
Maria Cornelia
*
Membrii ASCOR Basarabia aduc un mesaj de dragoste și înfrățire pentru românii de pretutindeni, cu ocazia a 550 de ani de la urcarea pe tron a domnului Moldovei Ștefan cel Mare. Suntem bucuroși că ne-am întors aici la 3 ani de la Drumul Crucii! Doamne ajută!
*
Mulțumescu-ți, Sfinte al lui Dumnezeu, Ștefane, că m-ai ajutat să ajung din nou la prăznuirea ta. Roagă-te, Sfinte, lui Dumnezeu, ca să ne folosim cât mai mult de asemenea clipe, și ca să se întărească dreapta credință în inimile românilor.