background

29 APR 2022

Praznicul Izvorul Tămăduirii la mănăstirea Putna

29 APR 2022

Praznicul Izvorul Tămăduirii la mănăstirea Putna

La praznicul Izvorului Tămăduirii din vinerea Săptămânii Luminate, praznic închinat Maicii Domnului – „fântâna de tămăduiri” –, am avut bucuria să-l avem în mijlocul nostru la Sfânta Liturghie pe părintele Stelian Tofană, profesor la catedra de Teologie Biblică a Facultății de Teologie Ortodoxă a Universității „Babeș Bolyai” din Cluj-Napoca. În cuvântul său de învățătură, părintele profesor ne-a vorbit despre lucrarea discretă de mijlocire a Maicii Domnului, atât în timpul vieții ei pământești, cât și în viața noastră. „Maica Domnului este cea care vede impasurile și neajunsurile omului, durerile și necazurile lui înainte de a fi rugată, înainte de a i le spune noi, și le duce către Fiul ei. Iar El ne oferă ceva mai bun și mai consistent decât orice dar din lumea aceasta, așa cum vinul prefăcut de El din apă era mai bun decât orice vin din lume”.

 

După Sfânta Liturghie, slujba de sfințire a apei s-a săvârșit pe altarul de vară din incinta mănăstirii, după o rânduială specifică Săptămânii Pascale. La final, în cuvântul de învățătură, părintele stareț a spus că această zi este una dedicată Fecioarei Maria, dar și tuturor minunilor pe care le face și le-a făcut în mijlocul nostru. „Fecioara Maria ne-a lăsat puține cuvinte în Sfânta Scriptură, printre care și cel spus la nunta din Cana Galileei: „Faceți tot ce vă va spune El!” Născătoare de Dumnezeu știa pe Cine a purtat în pântece. Deși Iisus era la nuntă ca toți ceilalți nuntași, Fecioara Maria știa ce putere are Iisus, știa că este Fiul lui Dumnezeu, de aceea a zis acest cuvânt”. Părintele stareț a mai îndemnat la final la citirea Sfintelor Evanghelii: „Dacă lipsește ceva la poporul nostru român, dacă lipsește ceva la creștinii noștri ortodocși, e tocmai faptul acesta: cunoaștem prea puțin Sfânta Scriptură. Iar lucrul acesta se observă în viața noastră. Un om care citește din Sfintele Scripturi știe să viețuiască frumos. Icosul praznicului de astăzi face referire la vindecările care au venit prin apa cea sfințită, dar și la vindecările pe care Fecioară Maria le-a trimis în decursul timpului. Nu trebuie uitat că în lume sunt foarte multe icoane ale Maicii Domnului făcătoare de minuni, cum este și cea de aici, de la Putna, cum este și cea de la Neamț sau de la Nicula, și multe altele”.

 

Praznicul de astăzi a luat ființă în secolul al V-lea, în urma minunii pe care a săvârșit-o Maica Domnului printr-un izvor care a redat vederea unui orb de care s-a milostivit viitorul împărat Leon cel Mare. Acesta, odată ajuns împărat, a ridicat o biserică deasupra acelui izvor, care nu a încetat să reverse minuni și tămăduiri celor care se apropiau de el cu credința în ajutorul Maicii Domnului. Însuși împăratul Justinian, care a renovat acea biserică, a fost vindecat de o boală prin agheasma cea dulce-curgătoare și mântuitoare.

Această sărbătoare dedicată Maicii Domnului este strâns legată de sărbătoarea Învierii și ne arată poziția și rolul Maicii Domnului în lucrarea mântuirii. În cinstea și în numele ei săvârșim și noi an de an sfințirea apei în această zi, chemând harul lui Dumnezeu și ajutorul Maicii Domnului, care s-a făcut un receptacul al ajutorului dumnezeiesc pentru întreaga umanitate. Prin sfânta agheasmă Maica Domnului își arată puterea împotriva oricăror boli, dureri sau patimi, aducând alinare și vindecare, dacă este primită cu credință și cu dragoste.



ETICHETE: Izvorul Tămăduirii, Pr. prof. dr. Stelian Tofană, sfințirea apei