background

06 IAN 2023

Praznicul Botezului Domnului, sărbătorit în mod solemn la Mănăstirea Putna

06 IAN 2023

Praznicul Botezului Domnului, sărbătorit în mod solemn la Mănăstirea Putna

Praznicul Botezului Domnului a fost sărbătorit în mod solemn și în acest an la Mănăstirea Putna. În mijlocul obștii putnene au fost mai multe familii din Basarabia, iar diaconul Ioan Scutaru s-a numărat între clericii slujitori. La sfârșitul Sfintei Liturghii, soborul slujitorilor s-a deplasat la locul special amenajat în fața Sfântului Altar pentru a săvârși Sfințirea cea mare a apei.

Cu acest prilej, Părintele Stareț a înmânat Ordinul „Sfântul Ierarh Iacob Putneanul”, conferit de către Înaltpreasfnțitul Părinte Arhiepiscop Calinic, la propunerea Mănăstirii Putna, domnului Ion Mereacre, din satul Costești, raionul Ialoveni, Republica Moldova.

Domnul Ion Mereacre s-a implicat în mai multe proiecte de sprijinire a școlii și a bisericii, între care: susținerea familiilor social vulnerabile prin oferirea de produse alimentare și suport financiar (50 familii anual, de Paști și de Crăciun); înființarea Cabinetului de Religie în Liceul Teoretic Costești; realizarea Parcului Eden pe teritoriul Liceului Teoretic; ctitorirea unei biserici în Costești și a uneia în Marea Britanie; finanțarea monumentului „Familia în mâinile lui Dumnezeu” în Costești.

După aceasta, domnul Ion Sulă a înmânat Părintelui Stareț arhim. Melchisedec, din partea Consiliului Raional Ialoveni, o diplomă de recunoștință și apreciere.

Botezul Domnului sau Boboteaza este sărbătoarea care întregește ciclul sărbătorilor de iarnă deschis prin Nașterea Domnului. Dacă prin nașterea Sa, Fiul lui Dumnezeu, Iisus Hristos, a luat trup omenesc, prin botez El pune început unei noi nașteri tuturor trupurilor. El deschide astfel calea către înnoirea vieții fiecăruia dintre noi, pentru a putea intra din nou în Împărăția lui Dumnezeu pe care am pierdut-o prin păcatul lui Adam. Hristos S-a botezat în Iordan pentru noi, El neavând nevoie de acesta, ca noi să avem model și temei botezului nostru, prin care ne naștem a doua oară, duhovnicește, în mod tainic, ca fii ai lui Dumnezeu după har. „De nu se va naște cineva din nou, din apă și din Duh, nu va putea să intre în Împărăția Cerurilor”, îi spune Mântuitorul Hristos lui Nicodim.

 

Prin praznicul Botezului Domnului ne facem contemporani cu Hristos și participăm alături de Sf. Ioan Botezătorul la marele eveniment mântuitor de la Iordan. De aceea, cu această ocazie se sfințește apa după o rânduială specială. Această apă sfințită se numește Agheasmă Mare și, după rânduiala Bisericii, se ia timp de opt zile, până pe 14 ianuarie. În urma rugăciunii preotului, harul Duhului Sfânt se pogoară asupra apei și ea se face „izvor de nestricăciune, dar de sfințenie, dezlegare de păcate, vindecare de boli, diavolilor pieire, îndepărtare a puterilor celor potrivnice, plină de putere îngerească”. Cei care vor gusta din ea primesc curățire sufletelor și trupurilor și vindecare de patimi. Orice creștin își primenește casa în aceste zile prin stropirea cu Agheasmă Mare. De-a lungul anului, ea se poate consuma, cu binecuvântarea preotului, în momentele de încercare sufletească și trupească, spre întărire și tămăduire.

 


ETICHETE: Arătarea Domnului, Botezul Domnului, sfințirea apei