background

18 IUN 2020

Mitropolitul Meletie al Cernăuților la mormântul Părintelui Arhiepiscop Pimen

18 IUN 2020

Mitropolitul Meletie al Cernăuților la mormântul Părintelui Arhiepiscop Pimen

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Teofan, Mănăstirea Putna a organizat deplasarea unei delegații de clerici cernăuțeni care au slujit slujba parastasului pentru Arhiepiscopul Pimen al Sucevei și Rădăuților.

Din delegația condusă de Înaltpreasfințitul Meletie, Mitropolitul Cernăuților și Bucovinei, au făcut parte clerici români și ucraineni de dincolo de graniță. Ei au dorit să participe la slujba înmormântării și la slujba parastasului de 40 de zile pentru Înaltpreasfințitul Părinte Pimen, dar nu au putut face aceasta din cauza restricțiilor existente în acea perioadă. Dorința lor creștinească și frățească s-a împlinit astăzi.

Părintele stareț al Mănăstirii Putna i-a întâmpinat la vama Siret, iar la Mănăstirea Sihăstria Putnei au fost întâmpinați de Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, și de părintele stareț Nectarie Clinci de la Sihăstria Putnei.

 

După slujba parastasului, Înaltpreasfințitul Părinte Meletie a spus un cuvânt scurt, din suflet, despre cum l-a simțit și îl simte pe Arhiepiscopul Pimen:

„Pentru noi este o mare mâhnire că nu am putut veni să îl conducem pe Vlădica Pimen pe ultimul drum pământesc împreună cu dumneavoastră. El a fost scump inimii noastre, el a fost părintele întregii Bucovine. Noi aceasta simțeam și întotdeauna am văzut dragostea lui, nu numai pentru cei care trăiesc în partea aceasta a graniței, ci pentru toți bucovinenii, adică și pentru cei care trăiesc peste graniță, cum suntem noi.

Dragostea lui încălzea inima noastră. Era de ajuns să privești la el, la pacea lui, la liniștea și la rugăciunea lui, ca să vezi de ce ne numim noi creștini. Am slujit împreună la Putna, Sucevița, Moldovița, și de fiecare dată când Dumnezeu ne-a dăruit bucuria de a fi alături de el, plecam cu conștiința luminată.

După legea omenească, Dumnezeu l-a chemat la cer. Astăzi, datoria noastră este să ne rugăm pentru odihna Vlădicăi Pimen. Noi îl iubim și mai departe și ne rugăm pentru Părintele nostru, Arhiepiscopul Pimen. Acolo unde se află – credem că, pentru multa lui trudă, Dumnezeu i-a dăruit Împărăția cerurilor –, El continuă să se roage pentru toți bucovinenii, continuă să ne binecuvinteze pe noi pentru o viață creștinească, pentru slujirea păstorească. Credem aceasta și ne rugăm ca, pentru rugăciunile lui, Dumnezeu să ne ferească de toate ispitele aici, pe pământ, și să ne dăruiască să fim împreună acolo unde el se află.”

La mormântul Arhiepiscopului Pimen, clericii cernăuțeni au cântat „La noi în sat”, o cântare mult-iubită de Înaltpreasfințitul Părinte Pimen.

Delegația s-a închinat apoi în biserica veche a mănăstirii, la icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului și la sfintele moaște ale Cuvioșilor Sila, Paisie și Natan.

La Mănăstirea Putna, oaspeții cernăuțeni s-au închinat la mormântul Sfântului Voievod Ștefan cel Mare și la icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului. Închinându-se la moaștele Sfântului Iacob Putneanul din paraclisul mănăstirii, clericii din nordul Bucovinei și-au exprimat dorința de a înălța o biserică cu hramul Sfântul Iacob în Crasna, care este comuna de peste graniță cea mai apropiată de Putna.

Masa de pomenire a avut loc la Mănăstirea Putna, locul unde de aproape treizeci de ani preoții români cernăuțeni au fost alături de Părintele Arhiepiscop Pimen, la hramurile și sărbătorile Putnei.

Înainte de plecarea spre graniță, delegația a vizitat Centrul Cultural „Sfântul Mitropolit Iacob Putneanul” al Mănăstirii Putna.



ETICHETE: IPS Părinte Meletie, Mitropolit al Cernăuților și Bucovinei, slujba parastasului pentru Arhiepiscopul Pimen al Sucevei și Rădăuților