background

29 NOV 2024

Istoricul Ștefan Andreescu a trecut la cele veșnice

29 NOV 2024

Istoricul Ștefan Andreescu a trecut la cele veșnice

Vineri, 29 noiembrie, a trecut la cele veșnice istoricul Ștefan Andreescu.

Domnul Ștefan Andreescu s-a născut în 12 iunie 1947, la București, a absolvit Facultatea de Istorie la Universitatea din București. În 1978, a susținut doctoratul cu teza „Relațiile politice dintre Țara Românească, Moldova și Transilvania în perioada 1526-1593”, publicată sub titlul „Restitutio Daciae”. A fost profesor la Facultatea de Istorie a Universității, cercetător la Institutul de Istorie „Nicolae Iorga” al Academiei Române, publicând 10 volume și peste 200 de articole, studii și recenzii.

 

Medievist, preocupat în mod special de Ștefan cel Mare, despre care a scris cărți și a publicat articole de-a lungul întregii sale cariere științifice, domnul Ștefan Andreescu a venit alături de mănăstire și de Centrul de Cercetare și Documentare „Ștefan cel Mare” al mănăstirii de la înființarea acestuia.

Astfel, prima manifestare științifică dedicată ctitorului mănăstirii care a avut loc la Putna, simpozionul „Ștefan cel Mare și Sfânt. Atlet al credinței creștine” în aprilie 2004, l-a avut printre participanți și pe domnul Ștefan Andreescu. La fel și prima ediție a simpozionului pe care acea primă manifestare l-a generat, „Colocviile Putnei”, din martie 2005, Iași, l-a avut printre participanți.

Apoi, an de an, la Putna, București sau Iași, domnul Ștefan Andreescu a participat cu comunicări extrem de valoroase, publicate în revista „Analele Putnei”, cu intervenții binefăcătoare pe marginea comunicărilor altor cercetători și cu o inimă deschisă față de toți.

Ultima prezență a fost la ediția din acest an, ediția a XXX-a, din iulie 2024.

 

Chipul său luminos, capacitatea de a-i îmbrățișa pe ceilalți chiar și atunci când nu era de aceeași părere din punct de vedere istoric sau de altă natură, un respect serios pentru buna rânduială și pentru tradiția bisericească, aprecierea și încurajarea celorlalți au fost câteva dintre virtuțile pe care nu le lucra ostentativ, ci cu o modestie ce părea firească, dar care era rodul unei vieți echilibrate, în care prietenia și onestitatea au avut un rol important.

Bunul Dumnezeu să îl odihnească pe domnul Ștefan Andreescu în Împărăția Sa, iar Sfântul Voievod Ștefan cel Mare, la a cărui cunoaștere pentru generațiile de azi a contribuit în mod exemplar, să îi răsplătească efortul și dragostea!



ETICHETE: Centrul de Cercetare și Documentare „Ștefan cel Mare”, Colocviile Putnei, Sfântul Voievod Ștefan cel Mare