background

31 MAI 2020

Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Pimen și Mănăstirea Putna

31 MAI 2020

Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Pimen și Mănăstirea Putna

Înaltpreasfințitul Părinte Pimen a venit la Mănăstirea Putna în 1 august 1957.

Împreună cu Părintele Iachint Unciuleac la mormântul Sfântului Voievod Ștefan cel Mare.
Împreună cu Părintele Iachint Unciuleac la mormântul Sfântului Voievod Ștefan cel Mare.
 

În 6 octombrie 1957 a fost hirotonit întru ieromonah. A fost stareț al mănăstirii în perioada 17 septembrie 1958 – 1 iunie 1961, după care a fost mutat ca duhovnic la Mănăstirea Văratic.

În 1964, a fost adus din nou de către Preasfințitul Gherasim la Putna, pentru a fi ghid aici. A împlinit această ascultare până în 1974, când a fost mutat ca stareț la Mănăstirea Sfântul Ioan cel Nou, Suceava.

Din 1991 și până în prezent, ca Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, Înaltpreasfinția Sa a vegheat asupra vieții mănăstirii, în toate aspectele ei: obștea și gospodărirea, cât și slujirea pe care mănăstirea o aduce credincioșilor, prin primirea pelerinilor și activități religioase și cultural-patriotice.

Cu binecuvântarea Înaltpreasfinției Sale au fost săvârșite tunderile în viața monahală pentru părinții mănăstirii și hirotoniile clericilor mănăstirii, foarte multe chiar de Înaltpreasfinția Sa.

A întâmpinat la mănăstire numeroase personalități bisericești, culturale, politice și a binecuvântat să fie organizate aici sinaxe monahale și alte evenimente importante pentru Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților.

În acești ani a slujit la Putna de hramul mănăstirii, Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, de sărbătoarea Sfântului Ștefan cel Mare, 2 iulie, a treia zi de Crăciun, asistând la concertul de colinde din incinta mănăstirii, și cu alte prilejuri.

Ultima dată când a slujit la Putna a fost în 15 august 2019, când a săvârșit ultima hirotonie întru ieromonah pentru un viețuitor al mănăstirii.

A trecut la cele veșnice în 20 mai 2020.

Cu mulțumire pentru tot ceea ce a făcut pentru Mănăstirea Putna, ne rugăm ca Bunul Dumnezeu să îl odihnească în Împărăția Sa!

Iată o parte din activitățile care au fost desfășurate de către mănăstire cu binecuvântarea, sfatul și participarea Înaltpreasfințitului Părinte Pimen:

1992

25 aprilie: Regele Mihai, la invitația Înaltpreasfințitului Arhiepiscop Pimen, a luat parte la sărbătoarea Învierii Domnului la mănăstire.

2 iulie: Proclamarea canonizării Sfântului Voievod Ștefan cel Mare și a Sfântului Daniil Sihastru.

1994: Arhiepiscopul de Canterbury, Robert Runcie, însoțit de Părintele Patriarh Teoctist, au vizitat mănăstirea.

1995: Pe 30 octombrie, în cadrul manifestărilor prilejuite de sărbătorirea a 110 ani de autocefalie a Bisericii Ortodoxe Române și 70 de ani de la recunoașterea Patriarhiei Române, la Putna a venit o delegație alcătuită din Patriarhul Constantinopolului, Bartolomeu I, și întâistătători și reprezentați ai tuturor patriarhiilor ortodoxe din lume. Pe 31 octombrie, Sfânta Liturghie a fost slujită de Patriarhul Pavle al Serbiei.

1996: 29 septembrie, sfințirea Schitului Sihăstria Putnei, în urma lucrărilor de reconstrucție din perioada 1990–1996.

În acest an, Înaltpreasfințitul Pimen a inițiat construirea Arhondaricului „Sfântul Nicolae” al mănăstirii.

2001: Începutul lucrărilor de construcție a Schiului „Sfântul Proroc Ilie” – Salaș, pe care l-a sfințit pe 30 iulie 2017. 

Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Pimen, liturghisind la Mănăstirea Putna de sărbătoarea Sfântului Voievod Ștefan cel Mare.

2004: Anul „Ștefan cel Mare și Sfânt” a culminat cu Marea Sărbătoare din 2 iulie 2004, la împlinirea a 500 de ani de la trecerea la cele veșnice a Sfântului Voievod Ștefan cel Mare, la care a participat Părintele Patriarh Teoctist, Mitropolitul Sava al Poloniei, membri ai Sfântului Sinod și delegați din străinătate.

Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Pimen, liturghisind la Mănăstirea Putna de sărbătoarea Sfântului Voievod Ștefan cel Mare. 
  

În acest an s-a pus piatra de temelie a Schitului „Acoperământul Maicii Domnului”, în Poiana Jiji.

2006: 10 iulie, a fost sfințit Paraclisul de lemn cu hramul „Sfântul Voievod Ștefan cel Mare”, pe Dealul Sionului, lângă mănăstire. S-a înființat Schitul „12 Apostoli”, Vatra Dornei.

2007: Serbarea a 550 de ani de la urcarea pe tron a Sfântului Ștefan cel Mare.

În acest an au avut loc sfințirea Arhondaricului „Mitropolit Visarion Puiu”, refacerea Arhondaricului „Sfântul Nicolae” și construirea bisericii „Sfântul Ierarh Nicolae”, alături de el.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, împreună cu un sobor de ierarhi și preoți la sfințirea picturii bisericii mari a Mănăstirii Putna.

2010: În 15 august a fost sfințită pictura bisericii voievodale, de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel. Pictura a fost realizată în perioada 2001–2010. Cu acest prilej, Preafericitul Părintele Patriarh și Înaltpreasfințitul Părinte Pimen au acordat mănăstirii al doilea hram, Sfântul Voievod Ștefan cel Mare. 

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, împreună cu un sobor de ierarhi și preoți la sfințirea picturii bisericii mari a Mănăstirii Putna.

2012–2013: S-au reorganizat bucătăria, trapeza obștii și a pelerinilor. În localitatea Gălănești, mănăstirea a dezvoltat o gospodărie agricolă, unde s a construit o biserică purtând hramurile Acoperământul Maicii Domnului și Sfântul Mucenic Trifon. A fost curățată pictura Paraclisului „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”.

2014–2015: Restaurarea incintei, a Casei Domnești și a chiliilor din corpul de nord, printr-un proiect din fonduri europene.

2016

10 iulie: Liturghia recunoștinței, la împlinirea 550 de ani de la ziua de punere a pietrei de temelie a Mănăstirii Putna. Înaltpreasfințitul Părinte Pimen a sfințit noile clopote ale mănăstirii.

25 septembrie: „Putna 550” – sărbătorirea a 550 de ani de la sfințirea mănăstirii, la care a participat Preafericitul Părinte Ioan al X-lea, Patriarhul Antiohiei și al Întregului Răsărit. Sfintele moaște ale Sfântului Iacob Putneanul au fost scoase din mormânt și așezate în racla care a fost sfințită de către Patriarhul Ioan al X-lea.

2016–2017: Canonizarea Sfinților Putneni, Sfântul Ierarh Iacob Putneanul, Mitropolitul Moldovei, și a Sfinților Cuvioși Sila, Paisie și Natan, în 2016, și proclamarea solemnă în 14 mai 2017, de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, Înaltpreasfințitul Părinte Pimen și membri ai Sfântului Sinod, la Putna.

2018: 2 iulie, au fost sfințite monumentele Portalul Memorial Golgota Neamului – „Fântâna Albă” și Crucea Neamului Românesc, în cadrul Anului Centenar al Marii Uniri.

2019: Au fost încheiate lucrările la Centrul Cultural „Sfântul Mitropolit Iacob Putneanul”, începute în 2015.

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Pimen a fost organizat Simpozionul „Ștefan cel Mare și Sfânt. Atlet al credinței creștine” în anul 2004, a fost înființat Centrul de Cercetare și Documentare „Ștefan cel Mare”, în anul 2005, au fost organizate 23 de ediții ale Simpozionului internațional de istorie „Colocviile Putnei”, la majoritatea edițiilor participând și Înaltpreasfințitul Părinte Pimen, și au fost tipărite revista de istorie „Analele Putnei” și numeroase cărți de cercetare istorică.

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Pimen a fost înființată, în anul 2008, Fundația „Credință și Creație. Acad. Zoe Dumitrescu-Bușulenga – Maica Benedicta”, au fost organizate 13 ediții ale simpozionului dedicat Acad. Zoe Dumitrescu-Bușulenga – Maica Benedicta, au fost tipărite revista „Caietele de la Putna” și numeroase reeditări ale lucrărilor marii profesoare, în special studiile despre Mihai Eminescu, cât și alte volume de folos cultural, patriotic și sufletesc.

 

Înaltpreasfințitul Părinte Pimen a dat binecuvântare și a participat la numeroase evenimente educaționale și culturale care au avut loc la mănăstire: concursuri școlare, olimpiade, congrese studențești, tabere pentru studenți, activități dedicate tinerilor din Basarabia și nordul Bucovinei, activități dedicate familiei, realizarea unor publicații (revista anuală „Cuvinte către tineri” și altele), a unor filme documentare despre părinții din trecutul mănăstirii, a mai multor înregistrări cu muzică bisericească, cântări patriotic și colinde.

 

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Pimen, viețuitorii mănăstirii au participat la numeroase slujbe religioase și evenimente patriotice și culturale organizate în nordul Bucovinei și în Basarabia și au realizat site-urile care reflectă activitățile mănăstirii și prin care se transmit online slujbe, mai ales spre folosul românilor din străinătate.



ETICHETE: IPS Arhiepiscop Pimen, IPS Părinte Meletie, Mitropolit al Cernăuților și Bucovinei, Mănăstirea – familie duhovnicească