background

15 AUG 2020

Hramul Adormirii Maicii Domnului la Mănăstirea Putna

15 AUG 2020

Hramul Adormirii Maicii Domnului la Mănăstirea Putna

La Mănăstirea Putna, hramul Adormirii Maicii Domnului s-a desfășurat în aer liber, în jurul altarului de vară, respectând măsurile prevăzute de lege.

Sărbătoarea a început în ajun, vineri, 14 august, orele 18, cu slujba privegherii săvârșită de Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților. La sfârșit, Preasfinția Sa a subliniat rolul sărbătorilor Maicii Domnului în întărirea comunității credincioșilor: „Iată, iubiți credincioși, mănăstiri precum Putna, în Bucovina, sau Nicula, în Transilvania, la jumătatea lunii august devin locuri în care oamenii se adună pentru că îi cheamă Maica Domnului. Așa cum Maica Domnului i-a chemat pe apostoli și au venit pe nori, așa vă cheamă și pe dumneavoastră, credincioșii buni și cuminți, de aproape sau de departe, ca să fim cu un gând și o inimă și s-o cinstim pe Maica Vieții”.

Sâmbătă, 15 august, începând cu orele 9.00, la Mănăstirea Putna s-a oficiat Sfânta Liturghie închinată hramului Adormirii Maicii Domnului, slujind Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, noul Arhiepiscop al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, împreună cu un sobor de preoți și diaconi. Înaltpreasfinția Sa a revenit, cu această ocazie, în mănăstirea sa de metanie, unde a fost viețuitor între anii 1980 și 1990. În cadrul Sfintei Liturghii, au fost hirotoniți doi viețuitori ai Mănăstirii Putna: monahul Grigorie Orobeți a fost hirotonit întru ierodiacon, iar ierodiaconul Iustin Taban a fost hirotonit întru ieromonah.

 

Pe durata slujbei, în cadrul chinonicului, credincioșii au ascultat cântecele Grupului vocal-tradițional „Ai lui Ștefan, noi oșteni”, de la Liceul Ion Nistor din Vicovu se Sus, și un recital în interpretarea Alexandrei Dan, felicitată apoi de Înaltpreasfinția Sa pentru dedicația și aplecarea sa către creațiile folclorului local bucovinean.

La sfârșitul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic a ținut un cald cuvânt de învățătură, arătând că Tainele Bisericii merg dincolo de logica omenească și trebuie întâmpinate cu smerenie și cu o delicatețe specific ortodoxe: „Atât sfârșitul pământesc al Maicii Domnului, cât și pururea-fecioria Maicii Domnului rămân taine încă nerevelate în complexitatea lor minții omenești; și, fiind taine, aș spune împreună cu poetul: «eu nu strivesc corola de minuni a lumii și nu ucid cu mintea-mi tainele ce se ascund în flori, în ochi, pe buze ori în morminte».”

 

Înaltpreasfinția sa a mulțumit stareților și starețelor mănăstirilor din Bucovina, obștii Mănăstirii Putna, pentru sprijinul și devotamentul arătat la debutul păstoririi sale ca Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților: „Țin să-l felicit pe părintele stareț Melchisedec pentru obștea numeroasă și de foarte bună calitate morală și intelectuală strânsă în jurul sfinției sale; îl felicit pentru bunele relații pe care le cultivă cu frații noștri de dincolo de Prut, cât și pentru seriozitatea cu care a organizat sectorul exarhat de la Centrul Eparhial Suceava. Le mulțumesc părinților și fraților din această mănăstire pentru rugăciunile cu care m-au susținut în alegerea mea în demnitatea de episcop, fiind și eu fiu al Putnei. Un cuvânt de mulțumire merge către părinții stareți și maicile starețe pentru implicarea lor jertfelnică în buna chivernisire a mănăstirilor noastre ale Bucovinei”.

La final, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic a adresat mulțumiri credincioșilor, strânși an de an la icoana Maicii Domnului: „Iubiți credincioși, vreau să mulțumesc frățiilor voastre, care sunteți podoaba bisericii, care ne înfrumusețați slujbele cu prezența frățiilor voastre în duminici și în sărbători, și care susțineți bisericile și mănăstirile noastre din țară și din străinătate, din multul sau puținul vostru, înveșnicindu-vă astfel prin actul creator”.

În răspuns, Părintele Stareț Melchisedec al Mănăstirii Putna a reamintit că Înaltpreasfințitul Calinic este fiu al locului și că porțile Bucovinei și ale Putnei îi vor fi mereu deschise, sprijinindu-i lucrarea pastorală și misionară: „Înaltpreasfinția Voastră, Putna și Bucovina Vă cunosc din 1980 și nu ați ieșit niciodată din inimile bucovinenilor. Aceste inimi sunt deschise azi pentru a Vă primi povățuirea și pentru a lucra împreună cu Înaltpreasfinția Voastră. Sunteți la începutul unei păstoriri pentru care dorim, ne rugăm și Vă vom sprijini din toată puterea să fie una binecuvântată, pentru mântuirea sufletelor credincioșilor de aici. Obștea mănăstirii, dar și obștea largă a Putnei, și toată suflarea drept-măritorilor din Bucovina, de aici și de la nord, Vă spune: «Bine ați venit acasă!». Întru mulți ani de vrednică păstorire, Înaltpreasfinția Voastră!”

 

Părintele Stareț a amintit că anul viitor se vor împlini 150 de ani de la Prima Serbare a românilor de pretutindeni și de la Primul Congres al studenților români, care au avut loc la Putna, în anul 1871, de hramul mănăstirii, Adormirea Maicii Domnului. Liderii de atunci ai studenților au fost Mihai Eminescu, Ioan Slavici, A.D. Xenopol și alții.

Cu acest prilej, în 15 august 2021 se dorește organizarea unei frumoase și rodnice serbări, care să fie pusă sub Înaltul patronaj al Patriarhiei Române și al Academiei Române, căci mulți dintre participanții din 1871 au devenit clerici de frunte și oameni de cultură și știință.



ETICHETE: Adormirea Maicii Domnului, hramul Mănăstirii Putna, IPS Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților