Pentru a marca într-un mod inedit Ziua Culturii Naționale, Inspectoratul Școlar Județean Suceava, reprezentat de prof. Daniela Ceredeev, inspector școlar pentru religie și prof. Gabriela Hisem, inspector școlar pentru limbi moderne (limba engleză și limba germană), în parteneriat cu Mănăstirea Putna, prin părintele stareț, arhim. Melchisedec Velnic, le-au oferit în dar peste 400 de cărți copiilor care locuiesc în cătunele Salaș, Lupcina și Măgura, într-o activitate în care emoțiile artistice și experiențele de învățare colaborativă au fost dintre cele mai complexe și autentice.
Copiii, preșcolari și elevi de la Școala Gimnazială Lupcina, structură a Școlii Gimnaziale Ulma, și de la Școala Primară Salaș, structură a Școlii Gimnaziale „Ion Aflorei” Izvoarele Sucevei, au fost invitați la Schitul „Sfântul Ilie” Salaș al Mănăstirii Putna, așezământul de spiritualitate care le este binecunoscut din taberele „Mai aproape de cer”, din ultimii patru ani, organizate de obștea ctitoriei ștefaniene, coordonate de prof. metodist Vasile Schipor, de la Liceul Tehnologic „Ion Nistor” Vicovu de Sus și desfășurate prin voluntariat al tinerilor formatori din Grupul vocal-tradițional „Ai lui Ștefan , noi oșteni”.
Timpul petrecut împreună s-a dovedit a fi pentru participanți, deopotrivă copii, profesori, părinți, un prilej de evocare a personalității și operei poetului – emblemă a culturii noastre și a spiritualității românești și de reconfirmare a valențelor formatoare și transformatoare ale lecturii în conturarea și dezvoltarea caracterului, în atingerea idealului educațional. Copiii au fost antrenați într-o activitate interactivă, cu genericul „Eminescu – floarea albastră a sufletului românesc”, moderată de profesoara inspector de religie, au recitat poezii care le sunt cunoscute și dragi din creația eminesciană, au cântat și au împărtășit cu ceilalți experiențe de învățare și de lectură.
Cărțile oferite în dar de către organizatorii evenimentului educațional-cultural provin din fondul de carte al Campaniei „Cărțile acestui Crăciun”, desfășurată în luna decembrie a anului 2024 și din fondul de carte pentru proiecte culturale și educaționale al Mănăstirii Putna. Fiecare dar de carte a fost însoțit și de un „dar-bucurie”, dulciuri oferite de părintele stareț, recunoscut ca bun prieten și drag sfătuitor de toți copiii comunităților din preajma lăcașului de rugăciune „de-aproape de cer”.
„A fost o dublă sărbătoare și o multiplicată la 70 bucurie și această întâlnire cu copiii de aici. Și e impresionant de fiecare dată entuziasmul cu care ei primesc fiecare propunere de activitate de învățare. Nu-i poți întâlni doar o dată, pentru că bucuria întâlnirii cu ei se cere reeditată, multiplicată. Așa cum bucuria întâlnirii lor de astăzi cu cărțile pe care le-au primit în dar a fost una pe care ne-o dorim a fi repetată cât mai curând. Și e acesta un angajament pe care îl asumăm acum, în numele sutelor de profesori și de elevi care au oferit cărți în campania pe care am încheiat-o de curând, cititori pasionați, la rându-le, care înțeleg și prețuiesc cărțile și cărora le mulțumim repetat și necontenit pentru că ni s-au alăturat în proiect și au rezonat cu îndemnul nostru: «Citește și tu!».” (Daniela Ceredeev, inspector școlar)